Jak vznikají hvězdy v přímém přenosu

Jak vznikají hvězdy v přímém přenosu
Sdílej
 
Vědci si myslí, že zahlédli rodící se planetu obíhající okolo velice mladé hvězdy v souhvězdí Chameleon. Objev by mohl pomoci lidstvu pochopit, jak planety vlastně vznikají.

Souhvězdí Chameleon se nachází přibližné 350 světelných let od Země. Hvězda, na jejíž orbitě se planeta tvoří, se jmenuje T Chameleontis (nebo zkráceně T Cha) a je velice podobná našemu Slunci. Na rozdíl od Slunce, které vzniklo před 4,6 miliardy lety, má však T Cha celý svůj život před sebou - její stáří je pouhých několik milionů let.

Když vědci zkoumali za pomoci VLT (Very Large Telescope - soustava čtyř dalekohledů nacházející se v Chile) disk z prachu a plynů okolo T Cha, všimli si v disku velké díry vzdálené asi miliardu mil od hvězdy. Po bližším prozkoumání se dovtípili, že díra je buď právě vznikající planeta nebo hnědý trpaslík (těleso podobné hvězdě, které však nikdy nedosáhne teploty dostačující k zažehnutí termonukleárních reakcí).

Přestože se ví, že planety skutečně vznikají z disků prachu a plynu kolem mladých hvězdy, vědci zatím nikdy neviděli vznik planety v takto raném stádiu. Důvodem může být i to, že vznik planety je v vesmírném měřítku poměrně rychlou záležitostí. Bohužel, není zatím přesně jasné, zdali je těleso skutečně planeta, nebo hnědý trpaslík. Vědci se proto k pozorování vrátí během jednoho měsíce.

Auto jako z Flinstounových

Auto jako z Flinstounových

Najdeme druhou Zemi?

Najdeme druhou Zemi?

 

Klíčová slova:
hvezda
 

Články odjinud