Chameleon není pro začátečníky

Sdílej
 
DOMÁCÍ ZOO

Chameleon jemenský je nejčastěji chovaný druhPořídit si do bytu chameleona není dnes vůbec těžké. Chameleon jemenský (Chamaeleo calyptratus) se v chovech teraristů množí tak snadno a často, že ho lze koupit prakticky v jakémkoliv obchodě se zvířaty, na kterékoliv burze zvířat, nabízejí je inzeráty v chovatelských časopisech... Ačkoliv patří mezi nejsnáze chovatelné druhy chameleonů, není to zrovna "začátečnické" zvíře. Jeho chov již vyžaduje určitý chovatelský cit, neboť ne všechno lze vyčíst v učených knihách. Pokud si pořizujete své první terárium a trváte na chameleonovi, raději investujte víc peněz a kupte si již odrostlejší mládě, které není tak choulostivé.

V čem ho chovat

Terárium pro dospělého jemenského chameleona (samci bývají i s ocáskem téměř 30 cm dlouzí) musí být dostatečně velké: alespoň jeden metr dlouhé, stejně vysoké a minimálně půl metru hluboké. Mláďata je vhodnější odchovávat v menších nádržích, v nichž se jim lépe hledá potrava. Nádrž musí splňovat několik důležitých podmínek. Předně musí být vyhřívaná, nejlépe shora, např. žárovkou umístěnou v horní části terária. Mimo to je nutné zajistit v nádrži dokonalé proudění vzduchu (ne průvan), nesmí být proto celá uzavřená. Větrání zajistíte pomocí větracího pletiva, optimální je, když může být v dolní i horní části terária. A konečně poslední důležitá podmínka - terárium musí být dobře osázené pevnějšími tropickými rostlinami keřovitého vzrůstu. Chybět by neměly ani bohatě členité větve, po nichž mohou chameleoni šplhat.

Rostliny vhodné do terária

Rostliny nesázejte přímo do substrátu na dně, vhodnější je, jsou-li zasazené v hliněném květináčku, který postavíte na dno nádrže a zamaskujete substrátem (např. směsí rašelinného substrátu a písku). Rostlině se takto daří lépe, a pokud ji zvířata zničí, snadno ji nahradíte jinou. Výběr rostlin musí vycházet z podmínek v teráriu: musí snášet vyšší vzdušnou vlhkost, teplo a trvalé zastínění. Různé kapradiny a bromélie vyhovují jen jako podrost na dně, neboť po nich nemohou zvířata šplhat. Lépe se osvědčily např. některé druhy drobnolistých fíkusů, dracény či popínavé filodendrony, které se pnou po suchých kmíncích a větvích.

Potrava

Páření chameleonů jemenských. Samec je větší a ke své partnerce se někdy chová vyloženě hrubě. Pokud samice páření odmítá, je nutné ho oddělitChameleoni jsou převážně hmyzožraví, malá zvířata proto krmíme cvrčky či nasmýkaným hmyzem, dospělí samci nepohrdnou ani myšátkem. Nutné jsou přídavky vitaminů a minerálních látek, zejména pro rostoucí mláďata či březí samičky. Chameleoni obvykle nepijí z misky, ale olizují kapky vody ze skla a listů rostlin, terárium je proto nutné pravidelné rosit. Pokud se zvířeti budete opravdu věnovat, naučí se nejen přijímat potravu z pinzety, ale také olizovat kapky vody z injekční stříkačky či kapátka.

Letní výběh

V létě lze jemenské chameleony umístit do voliéry se vzrostlou keřovitou rostlinou (např. Ficus benjamina). Voliéra musí mít dostatečně husté pletivo, aby jím zvíře neprolezlo, a musí stát na osluněném závětrném místě. Protože jde o zvíře, které vystupuje i poměrně vysoko do hor, nevadí mu ani noční poklesy teplot či občasný déšť. Jakmile však teploty dlouhodobě klesají pod 10 oC, je nutné ho přemístit zpět do vyhřívaného terária.

Pozor!

Chameleoni všeobecně, ale samci zejména, jsou vůči sobě nesmírně agresivní, v teráriu proto nelze chovat více než jedno zvíře. Dokonce i samičku je lépe držet odděleně a k samci ji pouštět jen na omezenou dobu. Pouze v případě značně nadměrné nádrže, v níž si oba jedinci vymezí své teritorium, lze pár držet pohromadě.