Co je největší zvíře na Madagaskaru? Žádný lemur, ale pěkné prase!

Co je největší zvíře na Madagaskaru? Žádný lemur, ale pěkné prase!
Sdílej
 
Víte, kdo je největší zvíře na Madagaskaru? Kupodivu to není žádný druh lemura, ale prase. Až metr a půl dlouhý „pašík štětkoun šedý je na poměry ostrova u pobřeží Afriky úplný gigant. Teď se podařilo zjistit, jak se štětkoun dostal na Madagaskar. Jenže se objevila nová záhada: Proč?

Madagaskar je plný zvířat a rostlin, která nikde jinde nenajdeme. Což má velmi logický důvod, ostrov se od Afriky oddělil už před 160 miliony lety a jeho fauna se od té doby vyvíjela v izolaci. Výsledkem jsou dnešní různé druhy lemurů a netopýrů, ježkům podobní bodlíni a predátor fosa – tedy zvířata, která nikde jinde než na Madagaskaru nenajdeme. Vedle nich ovšem žije i jeden vcelku běžný tvor. 

Stěhování z Afriky na Madagaskar

Tím obyčejným tvorem je štětkoun šedý (Potamochoerus larvaus), druh prasete. Až metr a půl dlouhý „pašík“, jehož hmotnost se může přehoupnout přes metrák. Ve světovém měřítku středně velký druh prasete, ale na poměry Madagaskaru, kde jinak žijí jen malá zvířata, gigant. Obývá obrovská území subsaharské východní Afriky, z níž se nějak dostal na Madagaskar.

Štětkounům se přes záda táhne hříva delších chlupů •  Profimedia.cz

Podle dřívějších genetických studií mělo k oddělení štětkounů z pevniny a z Madagaskaru dojít už před 480 tisíci lety. Nová studie prasata za takové starousedlíky nepovažuje. Zato ale řeší otázku, jak se na ostrov vlastně dostala. 

Štětkouni na moři?

Ostrov Madagaskar od afrického pobřeží dělí 400 km široký Mozambický průliv. Štětkouni plavat umějí, ale ne na tak obrovské vzdálenosti. A na to, aby je z pobřeží smetla bouře a oni na kusech vegetace jako na vorech dopluli na Madagaskar, jsou zase trochu moc velcí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Klíčová slova:
madagaskar, prase, štětkoun
 

Články odjinud