Ksukolův palec: Nejpodivnější primát světa je ještě divnější

Ksukolův palec: Nejpodivnější primát světa je ještě divnější
Sdílej
 
Madagaskarský noční lemur ksukol ocasatý (Daubentonia madagascariensis) je tak divný, že ani nevypadá jako primát – spíš jako veverka s kočičí hlavou, hlodavčími zuby a hororově vyhlížejícími prstíky.Jenže jeho šestý prst vůbec není prstem. Nejpodivnější primát světa je divnější, než jsme si mysleli.

Ksukolovy pavoučí prsty jsou proslavené. Domorodci věří, že ksukol je znamení zla – na koho ukáže svým dlouhatánským prostředníčkem, ten je proklet a pravděpodobně zakrátko zemře nebo jej stihne nějaký příšerný osud.

Ksukol je jako datel

Vědci zase zdůrazňují, že ksukol je jedním z několika mála zvířat, která hledají potravu poklepem. Tenkými prsty klepe na kůru stromů a podle zvuku zjišťuje, jestli se ve dřevě pod ní neskrývá dutina s vypasenou larvou. Pokud ano, svými dlátovitými řezáky se prokouše dovnitř a larvu vyšťourá právě prostředníčkem, který je mnohem delší a ještě tenčí než ostatní prsty. Navíc má zvláštní vychytávku: Kloub, který umožňuje otáčet prstem o 360 stupňů. Larva tak prakticky nemá šanci na to, aby ksukolovi unikla.

Skoro to vypadá, jako by ksukol chodil po páru pavouků •  David Harin/Duke Lemur Center

Falešný prst

Ačkoli byly ksukolovy prazvláštní přední končetiny předmětem různých výzkumů, jedna věc jejich autorům zatím unikala – že ksukol ve skutečnosti nemá obvyklých pět prstů, ale šest. Přišli na to až vědci ze Severokarolínské státní univerzity v USA, kteří zkoumali šlachy na předních nohách ksukolů. Přitom si všimli, že jedna šlacha vytváří větev, která vede k drobnému útvaru na zápěstí. Detailnější prozkoumání pak ukázalo, že tuto strukturu tvoří prodloužená zápěstní kůstka spolu s chrupavkou a že je vybavena muskulaturou, díky níž se může pohybovat do tří různých směrů – podobně jako lidský palec. Navenek vypadá jen jako výrůstek, ale chová se jako funkční šestý prst, jakýsi pseudopalec.

V zajetí se ksukolové dožívají až 24 let •  Profimedia.cz

Panda, krtek a ksukol

Ksukol není prvním zvířetem s pseudopalcem, který tvoří zápěstní kost. Pandě velké takový palec pomáhá přidržovat si při krmení stonky bambusu, krtkům zase tlapka rozšířená o šestý prst pomáhá při hrabání. Jeho funkcí u ksukola bude zřejmě pevný úchop, kterého ostatní dlouhé a tenké prsty nejsou schopny. Ačkoli je malý, pseudopalec totiž podle vědců dokáže vyvinout tlak, který odpovídá téměř polovině ksukolovy tělesné hmotnosti. Podle všeho jde tedy o jakousi kompenzační pomůcku, kterou ksukol dorovnává své až příliš úzce specializované prsty.

Prozkoumej ksukolův palec >

Ksukolovy podivnosti

Kromě extrémně prodlouženého ukazováčku a nově objeveného pseudopalce se ksukol vyznačuje i dalšími neobvyklými vlastnostmi:

- Jako jediný primát využívá k lovu echolokaci. Zdrojem zvukových vln je poklepávání prstů na dřevo. K zachycení jejich odrazu, který ksukola informuje o kořisti, slouží velké a speciálně utvářené ušní boltce.

Jeho přední zuby jsou podobné hlodavčím. Sklovinu mají jen na přední straně, takže se obrušují do tvaru dláta a neustále dorůstají.

Ksukol tráví téměř celý život v korunách stromů a umí lézt i hlavou dolů. Přes den spí v kulovitých hnízdech, která staví v rozsochách kmenů z větviček, listí a lián.

Záhadný ksukol: Primát s tváří veverky

Záhadný ksukol: Primát s tváří veverky

Nevychovaní lemuři? Ksukol se šťourá nosem až do krku

Nevychovaní lemuři? Ksukol se šťourá nosem až do krku

Agresivní lemuři: Samice bojují jako bájné Amazonky

Agresivní lemuři: Samice bojují jako bájné Amazonky

 

Články odjinud