Jed na parazity: Čím se léčí lemuři

Jed na parazity: Čím se léčí lemuři
Sdílej
 
Jed nemusí jen škodit, za určitých okolností může být i účinným lékem. To ví nejen lékaři, ale i lemuři. 

 

Mnohonožky mají opravdu velmi mnoho nohou. To ale neznamená, že jsou skvělí běžci. Právě naopak, jsou to pomalí tvorové, kteří nedovedou utíkat. Kusadla také nic moc, a tak se před nepřítelem jen svinou do spirály, aby chránily měkké bříško. Když to nepomůže, nasadí chemickou obranu – začnou vylučovat oranžový sekret, který páchne a je jedovatý.

Mnohonožky k obědu

Obranný sekret některých mnohonožek obsahuje chemické látky ze skupiny chinonů, o nichž je známo, že odpuzují hmyz. Obrana těchto mnohonožek ale ani trochu nefunguje na obratlovce. Právě naopak – vědci už mnohokrát pozorovali, že si někteří primáti mnohonožky otírají o srst. Důvodem bývá snaha očistit kořist od nechutného sekretu, aby se dala sežrat.

Dlouhý ocas lemurům slouží při dlouhých skocích k udržování rovnováhy •  Getty Images

Ožvýkaná kořist

Když vědci pozorovali toto chování u madagaskarských lemurů rudočelých (Eulemur rufifrons), předpokládali, že je k tomu vede stejný důvod. Ostatně, mnozí jedinci nakonec mnohonožku skutečně sežrali. Ale předtím ji použili způsobem, který naznačoval, že může jít o něco jiného. Lemuři totiž mnohonožku požvýkali, aby sekretu vyloučila co nejvíc, a pak si jím pečlivě natírali spodek ocasu a okolí konečníku.

Lemuři jsou společenští, žijí ve skupinách o 4–18 jedincích •  Profimedia.cz

Lemury svědí záď

Zvláštní chování vědci opakovaně pozorovali u několika skupin lemurů a u jedinců různého pohlaví a stáří. Několik zvířat dokonce "použitou" mnohonožku ani nepozřelo a nechalo ji ležet. Jen kvůli potravě to tedy nedělali. Skutečný důvod napověděla holá místa na dolní části zad některých jedinců. Svědčila o tom, že zvíře se intenzivně drbe nebo odírá o různé předměty. Nejspíš proto, že ho tam něco svědí.

Samice lemura rudočelého přežvykuje ulovenou mnohonožku •  Louise Peckre

Jak na roupy

Vzorky trusu pak objasnily původ nepříjemného svědění. Zažívací trakt lemurů bývá plný parazitických roupů. Napadená zvířata hubnou, mají zanícený konečník a v jeho okolí je trápí svědivá vyrážka. Jed mnohonožek lemurům slouží k tomu, aby se cizopasníků zbavili. Současně je nejspíš chrání i před vnějšími parazity, jako jsou klíšťata. A vítané je určitě i to, že má tišící účinky, takže zmírňuje svědění.

Mourrison má jasno •  Lukáš Fibrich/ABC

Jed jako očkování

Lemuři ovšem mnohonožky nepoužívají pouze k léčení, slouží jim i jako prevence. Pokud lemur mnohonožku po důkladném přežvýkání sežere, chrání se tím před dalším napadením parazity. Vědci se dokonce domnívají, že jed mnohonožek omezuje činnost některých škodlivých střevních bakterií. Lemuři tak zřejmě ovládají nejen léčení svých zažívacích potíží - znají i způsob, jak zabránit tomu, aby je vůbec postihly.


Hlístice: Kmen parazitů

Hlístice (Nematoda), kam patří i roupi napadající lemury, jsou početným kmenem primitivních bezobratlých živočichů. Svým vzhledem připomínají štíhlé červíky. Hlístic existuje asi 20 tisíc druhů a převážná většina žije parazitickým způsobem. Jejich hostiteli mohou být obratlovci i bezobratlí, mnohé cizopasí na rostlinách. Kromě roupů jsou obávanými parazity obratlovců škrkavky, vlasovci či svalovci, na rostlinách parazitují hlavně háďátka.


Vynálezce jedu: První smrtící kousnutí

Vynálezce jedu: První smrtící kousnutí

Jedovatá kořist orangutanů: Kopance do outloňů

Jedovatá kořist orangutanů: Kopance do outloňů

Hladoví lemuři: Netlačte se, jídla je dost

Hladoví lemuři: Netlačte se, jídla je dost

 

Články odjinud