Vědci v šoku: Nejznámější lemuři vymizeli

Vědci v šoku: Nejznámější lemuři vymizeli
Sdílej
 
Některé druhy lemurů jsou kriticky ohrožené a další rychle přibývají. Nejznámější lemuři postupně mizí a vědci jsou z toho v šoku.

 

Překvapivě nejde o nějaký neznámý druh lemurů. Právě naopak. Jde o druh, který dnes můžete vidět v každé druhé zoo včetně těch našich. V té pražské se dokonce můžete procházet ve výběhu přímo mezi nimi. Tím ohroženým druhem je díky pruhovanému ocasu nezaměnitelný lemur kata (Lemur catta).

Podle studie zveřejněné začátkem loňského roku (tj. v roce 2017) klesly jejich stavy v přírodě od roku 2000 o více než 95 %! To znamená, že jich zbývá posledních asi 2000 – 2400 jedinců, což je méně, než kolik jich žije v zoologických zahradách celého světa. Celá populace je navíc roztříštěná a jednotlivé kdysi početné skupiny nemají nikdy víc než 30 členů.

Šok ze zmizení

Vědci jsou z tohoto prudkého úbytku doslova v šoku. Trochu za to může fakt, že se tomuto původně hojnému druhu nikdo delší dobu systematicky nevěnoval, jejich rychlého mizení si proto dlouho nikdo nevšiml. Za hlavní příčinu jejich vymizení považují vědci především rychlý úbytek lesů, lov pro maso a ilegální lov pro obchod se zvířaty. Lemur kata se tak dostal mezi 25 nejohroženějších primátů světa.

Určitý mírný optimismus ale vědci sdílejí – tito lemuři se poměrně dobře rozmnožují. Pokud se podaří důsledně zabránit jejich lovu a ochránit zbytky lesů, v nichž katy žijí, mohla by se situace zase zvrátit v jejich prospěch.

Nezaměnitelný lemur kata

Lemur kata je zcela nezaměnitelný s jinými druhy lemurů díky svému dlouhému černobíle pruhovanému ocasu. K čemu jim taková ozdoba slouží? Svůj nápadný ocas skutečně nemají jen na ozdobu – jde především o komunikační prostředek.

Když se lemuři pohybují vysokou travou, vztyčen ocasy jim jako vlajky (či mávátka) vlají nad porostem a jsou jakýmsi ukazatelem, kudy se tlupa ubírá. Ale fungují i k šíření pachu jednotlivce. Když se setkají dva lemuři, svůj huňatý ocas si naparfémují výměskem z pachových žláz na tlapkách a hrudi a pak mávají ocasem proti svému protějšku. Pokud jde o samce, snaží se ho zastrašit, samici se naopak snaží okouzlit a přimět k páření. Podívejte se sami.

Lemuři smraďoši: Kdo páchne víc, je silnější

Lemuři smraďoši: Kdo páchne víc, je silnější

Čtyřnozí mořeplavci: Jak lemuři obsadili Madagaskar

Čtyřnozí mořeplavci: Jak lemuři obsadili Madagaskar

Zlato a rtuť: Nebezpečí pro jaguáry

Zlato a rtuť: Nebezpečí pro jaguáry