Lemuří ulička - Proč mají lemuři pruhovaný ocas

Lemuří ulička - Proč mají lemuři pruhovaný ocas
Sdílej
 
Madagaskar by se klidně mohl jmenovat Lemurie. Vládnou mu totiž lemuři. Dostali se na něj před 50 až 60 miliony lety. V izolaci od ostatního světa přežívají v téměř nezměněné podobě dodnes.

Na první pohled ničím nepřipomínají primáty, do jejichž řádu spolu s opicemi a lidoopy patří. Jejich vývoj z dávných hmyzožravců se zastavil kdesi v polovině cesty, takže mají od obou skupin něco. A protože na Madagaskaru žádní další velcí savci nežijí a nedostaly se na něj ani vývojově mladší opice, různé druhy lemurů zde obsadily téměř všechny dostupné biotopy.

Ráj turistů


V rezervaci Berenty na jihu Madagaskaru studuje Alison Jollyová již čtyřicet let chování lemurů. Zdejší lemuři si zvykli na přítomnost lidí. Turisté z celého světa, kteří je sem přijíždějí pozorovat, bydlí v bungalovech přímo v rezervaci a stravují se v místní jídelně. Některé skupiny lemurů se toho naučily využívat - počkají, až turisté vstanou od snídaně, a vtrhnou do jídelny, kde se postarají o nedojedené zbytky.

Znalostí Alison Jollyové a toho, že lemurům nevadí přítomnost lidí, využil filmový štáb, jenž se proslavil seriálem Surikatí království. V rezervaci Berenty navázal na svoji předchozí práci a natočil životní příběhy dvou znepřátelených skupin lemurů kata, půvabných zvířat žijících složitým sociálním životem.

Řeč ocasu


Lemury kata nelze zaměnit se žádným jiným druhem - jejich typickým znakem je dlouhý huňatý ocas, na kterém se pravidelně střídají černé a bílé kroužky. Není to jen samoúčelná ozdoba, nápadně zbarvený ocas jim slouží při vzájemné komunikaci.

Když tlupa běží vzrostlou trávou, nad porostem jsou vidět jen černobílé vztyčené ocasy, které ukazují, kudy se jednotlivá zvířata ubírají. Setkají-li se dva znepřátelení či soupeřící lemuři, přitáhnou si ocas před sebe, promnou ho tlapkami, čímž ho naparfémují výměsky svých pachových žláz, potom jím mávají směrem k protivníkovi, aby mu dali najevo, kdo je tady pánem. Teprve když to nepomůže, dají se do boje.

Zvířata na pérko


Souboje lemurů vypadají spíš legračně než nebezpečně. Oba soupeři - a je jedno, jde-li o samce či samice, i ty dovedou být v určitém období značně agresivní - proti sobě vybíhají, vzpřímí se na zadní, poskakují a tančí kolem sebe a pak vyskočí vysoko do vzduchu, přičemž se snaží protivníka zasáhnout drápy nebo zuby. Výskoky následují jeden za druhým a tančící zvířata vypadají, jako by měla místo zadních končetin pružinu. Poražený se nakonec spustí na všechny čtyři a dlouhými skoky prchá z místa boje.

Televizní seriál


Všechny výše popsané zajímavosti a mnoho dalšího ze života dvou znepřátelených lemuřích tlup, které bojují o nadvládu, místo a potravu, rodí a vychovávají mláďata a hledají si nové partnery, můžete sledovat v přírodovědném dokumentu Lemuří ulička. Od 13. ledna 2008 vysílá tento napínavý seriál televizní stanice Animal Planet.

Nejznámější z lemurů


Lemur kata (Lemur catta) je asi nejznámějším druhem lemura vůbec. Nejen kvůli nápadnému zbarvení, ale i proto, že se mu velmi dobře daří v zajetí, takže se s ním můžeme setkat v mnoha zoologických zahradách. U nás je chová např. Zoo Praha, Zlín, Vyškov, Ostrava, Plzeň, Ústí nad Labem, Dvůr Králové a Jihlava.


Lemuři v Praze


V pražské zoo se dokonce můžete mezi lemury projít. Žijí zde ve speciálním výběhu, který je pro návštěvníky průchozí, mohou si zde sednout a pozorovat tato zajímavá zvířata zblízka a bez mříží. Má to samozřejmě svá pravidla a úskalí. Jaká, to nám prozradila Iva Vilhumová z pražské zoo.

Ve výběhu lemurů je zakázáno kouřit, jíst a pít. A nesmíte se také nechat zlákat jejich roztomilým vzhledem a hebkým kožíškem k pohlazení - už se opravdu stalo, že se jeden z neukázněných návštěvníků nezavděčil a lemur ho kousl.

Dodržují návštěvníci zákaz jedení a pití ve výběhu?

Ti dospělí většinou ano, horší je to s malými dětmi v kočárku. Když takové dítě třeba žmoulá v ručičce rohlík, může se stát, že na něj dostane chuť i některý z lemurů. Pokud ho dítě nechce vydat dobrovolně, dochází ke komickým scénkám, kdy se o něj přetahují. Nikdy to samozřejmě nenecháme dojít k nějakému drastickému konci.

Takže je někdo ze zaměstnanců stále ve výběhu?

Ve výběhu je neustále služba, která dbá, aby se nic nestalo. Je vyzbrojena stříkačkou na rosení květin a lemura včas ukázní proudem vody.


Lemur se vždy odklidí - ještě nikdy nedošlo k žádnému úrazu.

 

Články odjinud