Hladoví lemuři: Netlačte se, jídla je dost

Hladoví lemuři: Netlačte se, jídla je dost
Sdílej
 
Lemur kata vděčí za svou popularitu hlavně tomu, že jde o nejčastěji chovaný druh lemura v zoologických zahradách.

 

 

Lemur kata (Lemur catta) je asi nejznámějším zástupcem madagaskarských poloopic. Může za to jeho nápadný vzhled, denní aktivita a také to, že žije v 15-30členných tlupách, které se často zdržují i na zemi. V přírodě ho proto nelze jen tak přehlédnout a dostal se i do animovaného filmu Madagaskar.

Za svou popularitu ale vděčí hlavně tomu, že jde o nejčastěji chovaný druh lemura v zoologických zahradách. Skupina kat žije i na dálném východě – v zoologické zahradě a lesním parku Qingdao ve východní Číně.

Šedo-černo-bíle zbarvená zvířata velikosti kočky jsou fotogenická sama o sobě, když ale dostanou misku s potravou, vytvářejí kolem ní skutečně malebná seskupení. Lemury kata chová i většina našich zoologických zahrad, v té pražské dokonce můžete vstoupit do výběhu mezi ně.

 

 

 

Lemuři smraďoši: Kdo páchne víc, je silnější

Lemuři smraďoši: Kdo páchne víc, je silnější

Jeskynní poloopice: Lemuři spí jako naši předkové

Jeskynní poloopice: Lemuři spí jako naši předkové

Čtyřnozí mořeplavci: Jak lemuři obsadili Madagaskar

Čtyřnozí mořeplavci: Jak lemuři obsadili Madagaskar

Klíčová slova:
lemur, opice