Záhada šimpanzí postele

Záhada šimpanzí postele
Sdílej
 
Není nad pevné a pohodlné lůžko. To vědí nejen lidé, ale i šimpanzi.

 

 

Zatímco my lidé si postel jednou koupíme a pak do ní noc co noc uléháme, šimpanz si každý večer vyrábí postel - jakési velké hnízdo v koruně stromu - novou. Vědci si už dříve všimli, že si ke stavbě hnízda vybírá větve některých stromů častěji než jiné, důvod tohoto chování ale dosud neznali.

Zaostřeno na větve

Nedávno se proto rozhodli zjistit, podle jakých kritérií si šimpanzi vybírají druh stromu, z jehož větví hnízdo stavějí. Průzkum prováděli v ugandské rezervaci Toro-Semliky, v níž vytipovali sedm druhů stromů, které šimpanzi ke stavbě hnízd využívají nejčastěji. Odebrali z nich víc než tři stovky větví, u kterých změřili pevnost a pružnost, velikost listů i to, jak hustě na větvi rostou.

 

Jak si kdo ustele, tak si lehne •  Profimedia

Oblíbený strom

Pak se zaměřili na samotná šimpanzí hnízda. Zjistili přitom, že většina z nich (74 %) byla spletena z větví „železného“ stromu Cynometra alexandri. A to navzdory tomu, že tento druh není v oblasti příliš hojný, v pralesním porostu je zastoupen pouhými z necelých 10 %. Šimpanzi proto musí tyto stromy cíleně vyhledávat a vynakládat tak na stavbu hnízda mnohem víc energie, než kdyby použili druhy, které mají na dosah ruky.

Pohodlí i bezpečí

Z výsledků výzkumu ale jednoznačně vyplývá, že šimpanzi moc dobře vědí, co je pro ně dobré. Větve jejich nejoblíbenějšího stromu jsou totiž nejpevnější a současně nejpružnější ze všech zkoumaných druhů. Listy rostou na větvích velice hustě a přitom jsou nejmenší. Celé lůžko je tak příjemně měkké, pružné a přitom dostatečně pevné. Šimpanz si v něm tedy může užít bezpečný a současně i pohodlný spánek. 

 

 

Postel pod nebesy: Vysoko v korunách stromů

Postel pod nebesy: Vysoko v korunách stromů

Šimpanzi nám pomáhají pochopit minulost

Šimpanzi nám pomáhají pochopit minulost

Zlatá opička: Jak lvíček přežil svou smrt

Zlatá opička: Jak lvíček přežil svou smrt

Klíčová slova:
opice, postel, simpanz
 

Články odjinud