Na lovu mravenců: Proč šimpanzi nežerou jen ovoce

Na lovu mravenců: Proč šimpanzi nežerou jen ovoce
Sdílej
 
Asi víte, že šimpanzi pro stravu běžně zabíjejí jiná zvířata. Jak píšeme v článku v ABC č.18/2021, vědci vůbec poprvé zaznamenali, že zaútočili také na své nejbližší příbuzné - gorily. Snědli dokonce jejich mládě! Jde o výjimečnou událost. Zda-li se stanou gorily součástí šimpanzího jídelníčku, ukáže budoucnost. Důležitou a podstatnou částí jejich stravy zůstávají zatím agresivní kočovní mravenci. 

 

Mravenci jsou stálou položkou na šimpanzím jídelníčku. A ne ledajací. Nejčastěji jde o mimořádně agresivní kočovné mravence rodu Dorylus. Důvod je zřejmý – tento druh mravenců vytváří jedny z největších mravenčích kolonií na světě vůbec. Šimpanzům se proto jejich lov vyplatí.

Válka šimpanzů s gorilami: Jak šimpanzi poprvé zabili gorily

Válka šimpanzů s gorilami: Jak šimpanzi poprvé zabili gorily

Šimpanzi loví mravence

Kočovní mravenci jsou všemi tvory v africké buši obávaní pro svá mohutná kusadla a dravost. Ani šimpanz by nevyvázl bez krutého pokousání, kdyby se pokoušel tyto mravence sbírat rukama. A navíc by se moc nenasytil, byla by to zdlouhavá a nepříliš efektivní práce. Ale vynalézaví šimpanzi přišli na způsob, jak mravence lovit ve velkém a bez rizika. K lovu používají sadu dvou loveckých nástrojů.

K lovu mravenců má šimpanz připravené dva různě silné pruty •  Profimedia

Hledání prutů

Šimpanzí lovecké pomůcky pocházejí prakticky výhradně z trnitého keře Alchornea hirtella (příbuzný pryšců). Ten se vyznačuje dlouhými dokonale rovnými pruty, které jsou k lovu kousavých mravenců ideální. Šimpanzi jsou proto ochotni hledat tento keř i daleko od nalezené mravenčí kolonie. Pouze v případě, že svůj oblíbený keř nenajdou, odlamují větve z jiných dřevin. K úspěšnému lovu potřebují dva pruty: jeden silný a jeden dlouhý tenký.

Pomůcky na míru: Nové lovecké techniky šimpanzů

Pomůcky na míru: Nové lovecké techniky šimpanzů

Rozzuřit a sežrat

Silnější prut slouží k proražení a následnému „rozšťourání“ hnízda, což mravence rozzuří. Pak přichází na řadu druhý mnohem tenčí prut, který šimpanz zanoří hluboko do proraženého hnízda. Mravenci se na něj vrhají a zakusují se do něj. Pak už stačí jen prut opatrně vytáhnout, rychle z něj dlaní shrnout mravence a nasypat si je do tlamy dřív, než se stačí vzpamatovat a zaútočit. Délka prutu přitom závisí na rychlosti a agresivitě mravenců – na ty rychlejší a agresivnější volí šimpanzi prut delší. Jeho obvyklá délka bývá kolem 64 cm, ale v některých případech může být dlouhý až 76 cm.

Výrobě nástroje se mladí šimpanzi učí od svých matek •  Profimedia

Proč nežerou jen ovoce?

Lov mravenců zajistí šimpanzům stejné množství živočišných bílkovin a tuků, jako kdyby lovili drobné savce. K jejich lovu však musejí vynaložit víc energie. Mravenci jsou tak mnohem výhodnějším zdrojem živin. Šimpanzi je požírají pravidelně po celý rok bez ohledu na to, jak dostupné či nedostupné je ovoce, kterým se jinak živí.

Lovecké technice a výrobě vhodných nástrojů se mladá zvířata učí od svých matek nebo sledují zkušenější druhy z tlupy a kopírují jejich postup. Tato dovednost, která se u různých tlup může nepatrně lišit, se tak předává z generace na generaci. Vědci proto mluví o tradici a kulturním chování.

Pod dohledem kamer

Výzkum šimpanzů probíhal v oblastech, kde nejsou zvyklí na lidi. Kromě přímého pozorování proto vědci využívají celou řadu nepřímých metod a měření. Množství sežraných mravenců např. zjišťovali podle nestrávených mravenčích hlaviček v šimpanzím trusu. Na vhodná místa v pralese rozmístili kamery, které zaznamenávaly výrobní postup nástrojů pro lov mravenců i samotný lov. Jedna z kamer dokonce zachytila šimpanze, který si vyrobil z větve nástroj, jímž prozkoumával samotnou kameru.

A pokud se o šimpanze zajímáte, mrkněte do časopisu ABC č 18/2021, kde najdete podrobnosti o prvním zaznamenaném útoku na gorily.

Šimpanzi a jejich oblíbené nástroje: Na ryby? Ne, na mravence!

Šimpanzi a jejich oblíbené nástroje: Na ryby? Ne, na mravence!

Masožraví orangutani: Jsou primáti krvelačné šelmy?

Masožraví orangutani: Jsou primáti krvelačné šelmy?

Přerostlá gorila, orangutan, nebo dokonce pračlověk? Největší a nejtajemnější lidoop

Přerostlá gorila, orangutan, nebo dokonce pračlověk? Největší a nejtajemnější lidoop

 

Články odjinud