Válka šimpanzů s gorilami: Jak šimpanzi poprvé zabili gorily

Válka šimpanzů s gorilami: Jak šimpanzi poprvé zabili gorily
Sdílej
 
Pro potravu šimpanzi běžně zabíjejí jiná zvířata. Ale až donedávna nezabili žádnou gorilu. Nyní se válka primátů rozpoutala naplno. Šimpanzi zaútočili na gorily a poprvé došlo ke smrtelnému napadení. Proč?

Šimpanzi nejsou žádné roztomilé mírumilovné opičky, jak si někteří myslí. Právě naopak, tito lidoopi prosluli svou agresivitou. Sousedící tlupy spolu vedou války, při nichž teče krev a umírají napadení i útočníci. Jídelníček si zpestřují masem ulovených zvířat, mezi kterými nechybějí ani opice. Ale až dosud nebyl znám jediný případ, že by zaútočili na své nejbližší příbuzné – gorily.

Šimpanzi a jejich oblíbené nástroje: Na ryby? Ne, na mravence!

Šimpanzi a jejich oblíbené nástroje: Na ryby? Ne, na mravence!

Šimpanzi v Loangu

V gabonském Národním parku Loango žijí šimpanzi poddruhu čego (Pan troglodytes troglodytes). Jejich společenství sledují vědci už od roku 2005. Zajímají je jejich sociální vazby, vztahy mezi sousedícími komunitami, způsoby lovu či schopnost používání nástrojů. Stejné prostředí obývají gorily nížinné (Gorilla gorilla gorilla) a jejich soužití se šimpanzi bylo donedávna bezproblémové. Oba druhy se občas dokonce společně živily ovocem na stejném stromě.

Šimpanzi jsou agresivní primáti •  Profimedia.cz

První smrtící útok

Idylka trvala do začátku roku 2019. V únoru tohoto roku došlo k neobvyklému střetu. Zpočátku vědci slyšeli divoké skřeky šimpanzů a domnívali se, že půjde o jednu z obvyklých šarvátek na hranicích dvou tlup. Pak se ale ozvalo typické bubnování gorilího samce do hrudi. Ukázalo se, že tlupa 27 šimpanzů obklíčila skupinu pěti goril – stříbrohřbetého samce, tři samice a jedno mládě.

Poražené gorily

Samec zpočátku rodinu bránil, jednoho ze šimpanzů dokonce těžce zranil, nakonec ale podlehl útočící přesile a dal se na útěk. Společně s ním uprchly i dospělé samice, mládě ale zůstalo na místě obklíčené šimpanzi. Ti ho po krátkém zkoumání zabili a nechali ležet a nesežrali ho jako jinou podobně velkou kořist.

Skupinu goril vede dospělý stříbrohřbetý samec •  Profimedia.cz

Druhý smrtící útok

Že nešlo o náhodu, dosvědčil další smrtící útok v prosinci téhož roku. Jeden ze šimpanzích samců objevil v koruně vzrostlého stromu gorilí samici a varovným skřekem na ni upozornil ostatní. Teprve když šimpanzi strom obklíčili a začali na něj šplhat, upozornilo bubnování gorilího samce na dalších šest goril na stromě: stříbrohřbetého samce, dvě samice s mláďaty a nedospělého jedince.

Vraždění neviňátek: Pravda o zvířecí lásce k mláďatům

Vraždění neviňátek: Pravda o zvířecí lásce k mláďatům

Útěk s mláďaty

Samec se pokusil útočníky zastrašit, ale brzy slezl ze stromu a uprchl. Vzápětí ho následovala jedna ze samic s mládětem, které si přidržovala na břiše. Přestože se jí ho šimpanzi snažili vytrhnout, podařilo se jí z obklíčení utéct i s ním. Druhá samice nesoucí menší mládě takové štěstí neměla. Proti přesile ho neubránila a nakonec uprchla bez něj. V tomto případě se mrtvého mláděte zmocnila jedna ze starších samic a prakticky celé ho sežrala.

Gorily žijí na rozdíl od šimpanzů v menších rodinných společenstvích •  Profimedia.cz

Proč šimpanzi zabíjejí gorily?

Jde o úplně první zaznamenané smrtelné útoky šimpanzů na gorily. V obou případech útočili dospělí samci a v obou případech zabili mládě. Ale jen v jednom případě ho sežrali. Zprávu o události však vědci zveřejnili až teď. O mezidruhových vztazích mezi šimpanzi a gorilami mají tak málo informací, že nedošli k nějakým přesným závěrům. Za jednu z možných příčin považují konkurenční boj o zdroje potravy, protože ovoce, jímž se oba druhy živí, rychle ubývá. Skutečné důvody ale musí odhalit až další výzkum.

Masožraví orangutani: Jsou primáti krvelačné šelmy?

Masožraví orangutani: Jsou primáti krvelačné šelmy?

Kdo žije 100 let? Rekordy ze světa zvířat

Kdo žije 100 let? Rekordy ze světa zvířat

Láska hýbe světem: Jak se rozmnožují zvířata

Láska hýbe světem: Jak se rozmnožují zvířata

 

Články odjinud