Mláďata v ohrožení: Taťka makak slyší, jak volají o pomoc, ale je mu to jedno

Mláďata v ohrožení: Taťka makak slyší, jak volají o pomoc, ale je mu to jedno
Sdílej
 
Poznají samci makaků chocholatých své potomky, kteří volají o pomoc? Nejspíš ano, ale ne vždy ohrožená mláďata vyslechnou. Problém je, že makakové žijí ve smíšené tlupě. Samci si proto nemohou být jistí, které z mláďat je právě to jejich. 

Makak chocholatý (Macaca nigra) je endemit, žije pouze v severovýchodním cípu ostrova Sulawesi (Celebes). Jeho stavy se za poslední roky natolik snížily, že byl zařazen do kategorie druh kriticky ohrožený vyhynutím.

Místní obyvatelé je i přesto zabíjejí. Považují makaky za škůdce, kteří plení jejich plantáže, a loví je  pro maso. Bohužel to jde snadno, tito makakové nejsou plaší a před lidmi neutíkají. 

Jak zachránit makaky?

Jediné místo na ostrově, kde se makakům dostává plné ochrany, je rezervace Tangkoko v nejsevernějším části ostrova. V roce 2006 tady byl založen mezinárodní projekt Makak chocholatý, jehož se účastní vědci z celé řady světových vědeckých institucí.

Makaky žijící v rezervaci studují, aby o nich získali co nejvíc informací nutných pro jejich záchranu. Jednou z dílčích studií, jejíž výsledky byly nedávno zveřejněny, bylo sledování vztahu samců k mláďatům narozeným v tlupě. 

Samice makaků rodí obvykle jediné mládě, které po celý rok kojí •  Profimedia.cz

Vysoká úmrtnost mláďat

Počet mláďat, která se dožijí dospělosti, je klíčový pro udržení životaschopné populace. Již předchozí studie ale poukázaly na vysokou úmrtnost mláďat makaků chocholatých – 20 % jich nepřežije první rok života.

V tomto období je chrání hlavně matky, ale důvod mají i samci, protože jsou pokračováním i jejich genů. Problém je, že tito makakové žijí ve smíšené tlupě, v níž se samice páří s několika samci. Ti si proto nemohou být jistí, které z mláďat je právě to jejich. 

Testy otcovství

To naopak přesně zjistili vědci. Z trusu získali genetické informace všech jedinců v tlupě a podle nich určili otce každého narozeného mláděte. To, zda samci dovedou rozlišit své potomky od cizích a chrání je, zjišťovali podle jejich reakcí na zoufalý křik mláďat, která se ocitla v nebezpečí, obvykle při napadení nepříbuzným samcem.

Výsledky je docela překvapily. Na rozdíl od celé řady jiných primátů samci těchto makaků vyslyší volání mláďat o pomoc jen málokdy. 

Makak chocholatý patří mezi 25 nejohroženějších primátů světa, pokud se nepodaří jeho úbytek zastavit, do roku 2050 vyhyne •  iStock.com

Brání své vlastní

Přesto v případech, kdy ohroženému mláděti přišel samec na pomoc, šlo téměř vždy o jeho vlastní potomky. Podle vědců to celkem spolehlivě odhadne podle určitého klíče. Na úzkostný křik mláďat reagovali hlavně vůdci tlupy, často šlo navíc o mláďata, s jejichž matkami se přátelili.

V obou případech totiž bylo téměř jisté, že právě oni jsou jejich otci. Vysoce postavení samci však někdy chránili i mláďata samic, jejichž místo v sociálním žebříku tlupy bylo nízké a samy by své mládě neochránily. 

Vyhýbají se konfliktu? 

Otázkou zůstává, proč se samci tak málo zapojují do ochrany mláďat. Vědci se domnívají, že důvodem je jejich větší počet v tlupě, což vede k neustálému soupeření o vůdčí postavení. Málokterý si svou pozici udrží déle než rok.

Makak chocholatý je společenská opice •  Profimedia.cz

Proto svůj čas raději věnuje páření se samicemi (tj. plození dalších potomků) a neriskuje při ochraně mláděte souboj s jiným samcem, ve kterém by o svou pozici mohl přijít nebo dokonce utrpět vážné zranění. Potvrzení této teorie však bude vyžadovat další výzkum. 

Makak chocholatý:

Společenské opice

Makakové chocholatí patří k menším druhům makaků, samci jsou 50-60 cm dlouzí a váží kolem 10 kg. Žijí v početných tlupách, ty svého času mohly čítat až 100 jedinců. V současné době, kdy se jejich populace snížila, jsou tlupy méně početné: Ve třech, které vědci sledovali po dobu tří let, žilo 13 až 25 dospělých samic společně se 4–11 dospělými samci. 

Opice na palmových plantážích už neškodí ale pomáhají

Opice na palmových plantážích už neškodí ale pomáhají

Makakové na rybách: Jak sněžné opice přežily japonskou zimu

Makakové na rybách: Jak sněžné opice přežily japonskou zimu

Císař mezi kotuly: Nové ťuťu mládě opičky má zvláštní jméno

Císař mezi kotuly: Nové ťuťu mládě opičky má zvláštní jméno

 

Články odjinud