Opice na palmových plantážích už neškodí ale pomáhají

Opice na palmových plantážích už neškodí ale pomáhají
Sdílej
 
Nejvíce využívaným rostlinným olejem na zemi je palmový olej. Palmový olej se získává z plodů palmy olejné. Palma olejná se pěstuje na plantážích jihovýchodní Asie. V jihovýchodní Asii žijí makakové. Makakové jsou plodožraví a podnikají nájezdy na plantáže. Makakové tedy plantážím škodí. Logické? Tahle úvaha je ve světle nového výzkumu chování makaků až příliš jednoduchá.

Opičí nájezdníci

Makak vepří (Macaca nemestrina) je 5 až 15 kg těžká opice. Celých 74 % jeho stravy tvoří různé plody, zbytek měl připadat na hmyz, ptačí vajíčka a sem tam nějaké ptáče nebo malého plaza. Nelze se tedy producentům palmového oleje příliš divit, že při pohledu na tlupy makaků, jak se z okolních pralesů stahují na plantáže, viděli rudě. Jenže věci jsou jinak. Odhaduje se, že na plantážích v areálu svého výskytu makakové vepří spořádají asi 12 tun palmových plodů za rok. 12 tun je zdánlivě hodně, ale ve skutečnosti představují jen 0,56 % zdejší roční produkce palmových plodů. A hlavně – loupení plodů palem není to jediné, co makaky na plantážích přitahuje.

Samec makaka vepřího s krysou ulovenou na palmové plantáži •  Anna Holzner

Na lovu krys

Vědci, kteří makaky vepří studují už od roku 2013, totiž zjistili, že tyto opice na plantážích tráví spoustu času tím, že rukama šmátrají v dutinách kmenů palem. Hledají tam krysy, které jako noční živočichové tráví den v úkrytu. Jakmile nějakou našly, vytáhly ji ven, zakously a sežraly. U převážně plodožravé opice by to člověk nečekal, ale makakové zřejmě mají maso opravdu rádi a jako lovci krys jsou velice úspěšní – jedna tlupa makaků za rok na plantáži zlikviduje asi 3000 krys. Krysy z palmových plantáží (rod Rattus) přitom nejsou nijak malá zvířata, svou velikostí se podobají vypaseným městským potkanům. A tady to začíná být zajímavé.

Opice na palmových plantážích: Samci i samice pátrají v dutinách kmenů palem, 3 ve kterých krysy přečkávají den •  Anna Holzner

Makakové vepří pomáhají

Krysy jsou totiž hlavní škůdci palmových plantáží, producenti kvůli nim ročně přicházejí asi o 10 % své úrody. Na plantážích v Malajsii vědci zjistili, že pokud mají makakové volnou ruku, dokážou tuto ztrátu snížit na méně než 3 %. Sami přitom sežerou méně než 1 % úrody, takže producentům zůstane víc než 6 % úrody, o které by kvůli nenechavým krysám jinak přišli. Těchto 6 % má hodnotu asi 650 tisíc amerických dolarů ročně. A pokud by je plantážníci chtěli získat bez přispění makaků, museli by palmami olejnými osázet dalších přibližně 400 tisíc hektarů pralesa.

Naděje pro pralesy?

Vědci doufají, že jejich objev podpoří toleranci makaků na plantážích stejně jako větší ochranu okolních pralesů. Pokud se totiž monokulturní plantáže budou dále rozpínat na jejich úkor, bude makaků ubývat. A méně makaků rovná se víc krys a méně úrody na plantážích. V tomhle případě zřejmě logika sedí.

Makakové, kteří jsou velmi inteligentní a dají se snadno ochočit, se v jihovýchodní Asii už asi 400 let cvičí jako sběrači kokosových ořechů •  Profimedia.cz

Sběrači kokosů

Ačkoli na plantážích s palmami olejnými lidé makaky vepří zatím příliš nevítali, na jiné palmy je nechávají šplhat s velkou radostí. Makakové, kteří jsou velmi inteligentní a dají se snadno ochočit, se v jihovýchodní Asii už asi 400 let cvičí jako sběrači kokosových ořechů. Opice na dlouhém vodítku vyšplhá do koruny palmy a hází ořechy dolů svému páníčkovi. Dobře vycvičené zvíře prý takto sklidí až 800 ořechů za den. Starodávná praxe se však v současnosti setkává s kritikou ochránců zvířat, kteří upozorňují, že ne všichni cvičitelé s makaky zacházejí ohleduplně.

Mluvící opice: Poslechněte si skutečnou planetu opic

Mluvící opice: Poslechněte si skutečnou planetu opic

Kokosová krysa: Půlmetrový obr z Šalamounových ostrovů

Kokosová krysa: Půlmetrový obr z Šalamounových ostrovů

Agresivní lemuři: Samice bojují jako bájné Amazonky

Agresivní lemuři: Samice bojují jako bájné Amazonky

 

Články odjinud