Makakové: Makak vepří

Sdílej
 

Makak vepří (Makak bezocasý) dostal své jméno podle krátkého, málo osrstěného ocásku, který často nosí podle svého jmenovce vzhůru nebo překlopený nad hřbet. Známe tři rasy, největší žije v Malajsku, na Sumatře a na Kalimantanu. Je světle hnědá s černým hřbetem a temenem hlavy. V celé Zadní Indii žije středně velká rasa se světle hnědým zbarvením, černým temenem a shora černým ocasem. Nejmenší a nejpestřejší rasa obývá tři ostrovy Mentawajského souostroví západně od Sumatry. Má tmavou hlavu a tmavý plášť, jdoucí až na lopatky a stehna. Přední nohy má rezavé, zadní žlutohnědé. Ocas je téměř holý.
Makak vepří obývá husté pralesy a tvoří malé tlupy čítající deset až patnáct jedinců. Pohybuje se hlavně po zemi nebo na nejnižších větvích, při nebezpečí utíká na zem. Živi se různými plody a semeny, chutnými lístky, houbami a drobnými živočichy.
Hlavně na Sumatře jsou tito makakové odedávna cvičeni jako významní pomocníci lidí při sběru kokosových ořechů. Uvázáni na dlouhá lana šplhají do korun palem, kde naučeným pohybem ukroutí pomocí přední a zadní končetiny ořech a ten spadne na zem. Odchycená mláďata procházejí několikaměsíčním kursem, ve kterém se učí kroutit ořechy na atrapách upevněných na zemi. Takováto vycvičená opice představuje mnohdy ten největší majetek chudých domorodců.