Tamaríni v akci: Drápkaté opičky sázejí les

Tamaríni v akci: Drápkaté opičky sázejí les
Sdílej
 
Tropické lesy na celém světě rychle mizejí. Přesto nemusí být všechno ztraceno. Na území, které nebylo zničeno nenávratně, např. stavbou dálnice či letiště nebo proměnou v palmovou plantáž, se prales dokáže vrátit. I když je to záležitost na mnoho let. Téměř dvacetiletý výzkum přinesl důležitý poznatek: Při obnově vykáceného tropického pralesa hrají významnou roli malé opičky.

Buvolí pastvina

Jak tento návrat probíhá a zda je vůbec možný, sledovali po dlouhých dvacet let vědci v části amazonského pralesa v Peru. Studovaným územím byla bývalá pastvina domácích buvolů obklopená původním nedotčeným pralesem. V roce 2000 zde byla pastva ukončena a na zcela vykácené území se začala vracet pralesní vegetace.

Chytrá strategie opiček: Tamaríni mění přízvuk!

Chytrá strategie opiček: Tamaríni mění přízvuk!

Létající rozsévači

Stromy nemohou chodit, jejich šíření proto musí někdo pomáhat. Pokud to není člověk, starají se o to pralesní zvířata. Zpočátku zanášejí semena stromů na odlesněné území létající obratlovci – plodožraví netopýři a ptáci. Semena se dostávají na zem s jejich trusem ve chvílích, kdy přes mýtinu přeletují.

O mláďata se u tamarínů stará hlavně otec, samici je půjčuje jen na kojení •  iStock

Druhotný les

Les, který na vykáceném území následně vyroste, vědci označují jako druhotný neboli sekundární. Původnímu člověkem nedotčenému lesu (tzv. primárnímu) se podobá jen částečně. Je mnohem řidší a jeho druhová skladba je velice chudá – na rozdíl od primárního pralesa v něm roste jen několik druhů dřevin.

Tamaríni patří do jihoamerické čeledi kosmanovitých •  Profimedia.cz

Tamaríni sázejí taky

I to málo však stačí, aby do nově zalesněného území začali pronikat stromoví savci – především primáti. Bývalou pastvinu tak brzy začaly navštěvovat dva druhy tamarínů – tamaríni bělovousí (Sanguinus mystax) a sedloví (Leontocebus nigrifrons). Tyto dva druhy žijí většinou společně v jedné tlupě, výjimkou nebyla ani sledovaná skupina.

Jedním z prvních stromů, který se na odlesněném území původního pralesa objevil, byl druh z příbuzenstva akátů (bobovité), Parkia panurensis (na obr. květ) •  Dick Culbert

Opičky putují za ovocem

Tamaríni se téměř výlučně živí plody stromů a nestrávená semena vylučují stejně jako ptáci trusem. A protože různé druhy ovoce dozrávají v tropech v odlišnou dobu, mají plodožravé opičky po celý rok k dispozici dostatek potravy. Ta je navíc velmi různorodá. Jak pastvina zarůstala, poskytovala tamarínům stále víc ovoce, takže se tu zdržovali častěji.

U tamarínů (včetně t. sedlového na obrázku) jsou na rozdíl od většiny primátů samice větší než samci •  iStock

Tři otázky

Vědce především zajímalo, jaké druhy semen tamaríni roznášejí, odkud je přinesli a jak úspěšně se semenáčky ujímají. Přestože se celá skupina začala živit hlavně na bývalé pastvině, nejméně 10 % semen stále pocházelo z okolního primárního pralesa. Mnoho z nich se na zem dostalo již naklíčených a většina semenáčků, které z nich vzešly, se v novém prostředí dobře uchytila.

původního nedotčeného pralesa zanesli tamaríni do druhotného lesa několik druhů stromů rodu Inga z čeledi bobovité •  Profimedia.cz

Obnova pralesa

Vědci napočítali semenáčky osmi druhů, z nichž pouze jeden byl místní. Plodné stromy ostatních sedmi druhů, z nichž semena pocházela, rostly jen v blízkém primárním lese. Tamaríni tak hrají klíčovou roli při obnově pralesa a návratu k jeho původní primární podobě. Až dosud nikdo nevěřil, že je to vůbec možné.

Podívej se na tamaríny v akci >

Drápkaté opičky

Tamaríni patří do jihoamerické čeledi kosmanovitých (Callitrichidae). Tato skupina výlučně stromových opic zahrnuje nejmenší primáty světa. Na rozdíl od ostatních rodí samice většinou dvojčata. A starají se o ně oba rodiče: matka je krmí, otec je nosí zavěšená na hřbetě. A proč se jím říká drápkaté? Až na palec nemají jako ostatní primáti ploché nehty, místo nich mají na prstech ostré drápky, které jim pomáhají při šplhání.

Nový druh orangutana: Ohrožený objev

Nový druh orangutana: Ohrožený objev

Etiopie: Světový rekord v sázení stromů

Etiopie: Světový rekord v sázení stromů

Mňoukající nájezdníci: Kočky na vikinských lodích

Mňoukající nájezdníci: Kočky na vikinských lodích

 

Články odjinud