Makakové: Makak tmavý

Sdílej
 

Makak tmavý patři mezi nejpodivnější makaky, kteří více než 150 let činí potíže všem zoologům. Pochází z ostrova Sulawesi v Indonésii, kde byla již v roce 1822 v severních oblastech popsána zvláštní černá opice s chocholem dlouhé srsti na hlavě a růžovooranžovými sedacími hrboly. Byla vzhledem k podobnosti zařazena mezi paviány do zvláštního rodu Cynopithecus. 0 rok později byl však popsán další druh, tentokrát z jihu ostrova. Byl celý hnědý, bez hlavové chocholky a se šedými sedacími hrboly. Měl o něco delší ocas a znatelně kratší čenich. První byl pojmenován Cynopithecus niger, česky paviánec chocholatý druhý byl již řazen k makakům a dostal jméno makak tmavý (Macaca maura).
Později se zjistilo, že na Sulawesi žijí ještě jiné druhy makaků a že první dva popsané druhy jsou vlastně jen dva extrémy, mezi kterými existuje prakticky plynulý přechod. Samozřejmě poté již nemělo smysl hovořit o dvou druzích. Celý problém řešilo mnoho věhlasných zoologů a nejnovější výsledky ukazují, že opice ze Sulawesi je nutné zařadit k jedinému druhu Macaca nigra. Poddruh M. n. nigra se tedy česky jmenuje makak chocholatý, M. n. maura je makak tmavý. Ostatní poddruhy zatím česká jména nedostaly a je jich popsáno celkem již sedm!
Všichni makakové ze Sulawesi mají proti jiným makakům mírnější povahu, klidnější pohyby a svým chováním jsou mnohem něžnější. Právě proto stoupá v posledních letech jejich obliba jako laboratorních zvířat a začínají vytlačovat osvědčené druhy.