Mravenčí státy ve válce

Mravenčí státy ve válce
Sdílej
 
Mravenci se tak trochu podobají nám lidem. Vytvářejí státy, mají své královny, dělníky, chovatele a pěstitele, ale také vojáky, kteří vedou války.

 

Jeden mravenec není nic. Teprve v množství je (jak se říká nejen o mravencích) síla. Celé společenství mravenců vytváří jakýsi superorganismus, jakoby jednotlivý mravenci byli buňkami jednoho celistvého živočišného těla. Dokonce i tak fungují – mají v mraveniště rozdělené úkoly, každá skupina mravenců, která se věnuje určité stejné činnosti, jakoby zastupuje určitý tělesný orgán.

Tím, že mravenci obsadili prakticky všechna dostupná životní prostředí, vyvinuli se u nich neuvěřitelné specializace. Mravenci chovají mšice, pěstují houby, umí ze svých těl vytvářet mosty přes propasti, či vory, s jejichž pomocí přeplouvají řeky. Válčí, unášejí královny, kradou cizí zásoby a z poražených nepřátel si dělají otroky. Podívejte se, jak takový nájezd loupeživých mravenců vypadá.

Úžasný svět mravenců:

Kdo není mravenec? Termit!

V pavilonu mravenců v zoo Hluboká je jedno insektárium, ve kterém žijí termiti. Tento hmyz vytváří společenstva podobná těm mravenčím, má svou královnu, dělníky, vojáky bránící hnízdo. Stejně jako mravenci obývají nejrozmanitější prostředí, žijí na zemi, pod zemí ale i na stromech. Není divu, že mnoho lidí považuje termity za jen trochu jiné mravence. Skutečnost je však úplně jiné, termiti, přestože jde také o sociální hmyz, nemají s mravenci vůbec nic společného.

Návštěva u největšího mravence

Návštěva u největšího mravence

Zatímco mravenci patří mezi blanokřídlý hmyz, tj. jeden z vývojově nejpokročilejších, termiti jsou naopak skupinou velmi prastarého primitivního hmyzu blízce příbuzného švábům. Zásadní rozdíl ale není na první pohled vidět, obě od sebe vzdálené skupiny se od sebe liší způsobem rozmnožování. Mravenci se rozmnožují tzv. proměnou dokonalou, tj. samička klade vajíčka, z nich se vyvine larva, ta se po určité době zakuklí a z kukly vyleze dospělý jedinec.

Mravenci napadli termitiště:

Termiti mají naopak proměnu nedokonalou, z vajíčka se vylíhne larva, která se postupně během růstu svléká a čím dál víc se podobá dospělci. Chybí stadium kukly, po posledním svlečení je z larvy dospělý jedinec. Rozdíly, i když méně nápadné, jsou i ve vzhledu. Termiti jsou především bílí nebo světlí, žijí totiž pod zemí a úzkostlivě se vyhýbají světlu.

Roman do formikária v zoo zařadil termity právě proto, že je lidé zaměňují s mravenci. Tak aby měli možnost všimnout si rozdílů. Vy si jich můžete všimnout na našem videu, kde kolonie loupeživých mravenců přepadla termitiště. Ti ho brání ze všech sil, důležité pro ně je, aby se mravenci nedostali k jejich mohutné nepohyblivé královně v jeho středu. Všímejte si rozdílů – nejen barvy, ale i tvaru těla, délky nohou a tvaru tykadel.

Hmyzí dobyvatelé: Zámořské plavby ohnivých mravenců

Hmyzí dobyvatelé: Zámořské plavby ohnivých mravenců

Stromy on-line: Tajný internet pod zemí

Stromy on-line: Tajný internet pod zemí

Mravenci upíři: Nový druh pije krev!

Mravenci upíři: Nový druh pije krev!

Klíčová slova:
hmyz, mravenec, termit, termitiště
 

Články odjinud