Superschopnosti zvířat: Měkkýši jsou ve skutečnosti pěkní tvrďáci. Rozkoušou i kámen

Superschopnosti zvířat: Měkkýši jsou ve skutečnosti pěkní tvrďáci. Rozkoušou i kámen
Sdílej
 
Víte jaký je nejtvrdší materiál vytvářený živým organismem? Pokud sázíte na zubní sklovinu, sázíte špatně. Jste ale na správné stopě. Jde o materiál, který také tvoří zuby a je tak pevný, že rozkouše i kámen a snese srovnání s adamantiovou kostrou komiksového Wolverina. Tím ale podobnost se superhrdiny končí – majiteli těchto superzubů jsou totiž nenápadní mořští měkkýši chroustnatky a přílipky.

 

Chroustnatky ani přílipky na první pohled nejsou moc okouzlující živočichové – nemají tvář a své dny tráví přisedlé na skalách, ze kterých ožírají porosty řas. Docela zajímavé jsou však jejich schránky. U chroustnatek jsou oválné a tvořené pláty, u přílipek zase připomínají klobouk asijských rolníků. Pokud byste nějakou nešťastnou chroustnatku nebo přílipku odtrhli od její skály, obrátili na záda a detailně prozkoumali její tělíčko, zjistili byste, že stejně jako například hlemýždi a plži má v ústech zvláštní útvar jménem radula.

Superschopnost: Zubní struhadlo

Radula je v podstatě struhadlo tvořené řadami mnoha drobných zoubků, kterými měkkýš zpracovává svou potravu. Na to, jak je radula efektivní, se zeptejte jakéhokoli zahradníka, který hořekuje nad salátem sežraným plži.

Přílipka mezi přisedlými korýši svijonožci •  iStock

A raději mu nevyprávějte o zubech mořských měkkýšů, před kterými neobstojí ani kámen. Mohl by mít špatné sny. Proč chroustnatky a přílipky potřebují extra silné zuby, je jasné – při strouhání řas ze skály není o zahryznutí se do kamene nouze a jejich radula to musí ustát.

Železné zuby

Je logické, že měkký vnitřek zubu chrání tvrdá vnější vrstva. U nás je to bílá sklovina tvořená převážně anorganickou solí fluorohydroxyapatitem. Zuby chroustnatek jsou ale černé a jejich vnější vrstvu tvoří tvrdý minerál magnetit – chemicky oxid železnato-železnatý.

Podobné přílipky uvidíte i u Středozemního moře •  iStock

Chroustnatky tedy mají pusu plnou železnou rudy! Stejně jako čarodějnice v některých hororově laděných pohádkách. A stejně jako přílipky, které ovšem místo magnetitu pro biomineralizaci svých zubů využívají jiný minerál železa zvaný goethit.

Super materiál měkkýšů

Neuvěřitelná odolnost zubů chroustnatek a přílipek však není způsobena jen jejich obsahem železa. Zkoumání zubů na atomární úrovni odhalilo velmi sofistikovanou kompozitní nanostrukturu z minerálních látek a proteinů. Když vědci zkoumali materiál zubů přílipek, zjistili, že odolá tlaku, při kterém se z uhlíku tvoří diamanty, a že je pětkrát silnější než pavoučí hedvábí.

Spider-Man, pavouci a bakterie: Co mají společného? Všichni umí vyrábět pavučiny!

Spider-Man, pavouci a bakterie: Co mají společného? Všichni umí vyrábět pavučiny!

Superschopnosti zvířat: Hadi s termokamerou

Superschopnosti zvířat: Hadi s termokamerou

Superschopnosti zvířat: Chobotnice mistrem převleků

Superschopnosti zvířat: Chobotnice mistrem převleků

 

Články odjinud