Superschopnosti zvířat: Hadi s termokamerou

Superschopnosti zvířat: Hadi s termokamerou
Sdílej
 
Viditelné světlo může být nespolehlivé - někteří lovci proto využívají infračervenému záření. V jejich čele je samozřejmě filmový Predátor, ale hned za ním jsou na seznamu někteří hadi. Svůj infračervený šestý smyl využívají k pátrání po kořisti

Humanoidní mimozemšťan Yautja alias Predátor se sice v naší atmosféře cítí jako ryba ve vodě a v džungli i ve městech loví lidské trofeje, ale náš svět vidí jinak než my. Fotoreceptory na sítnici lidského oka vnímají záření, které patří do oblasti viditelného světla. To je ale jen částí elektromagnetického spektra, na jehož jednom konci jsou rádiové vlny a na druhém smrtící gama záření. Hned vedle viditelné oblasti se nachází oblast infračerveného záření, které my cítíme jako teplo. Predátor a někteří skuteční živočichové v něm ale dokážou i vidět.

Superschopní hadi s šestým smyslem

Predátora už řešit nebudeme a zaměříme se na hady, kteří mají infračervený šestý smysl. Využívají jej k pátrání po živé teplokrevné kořisti, která je teplejší než okolní prostředí. Díky infračervenému záření ji had dokáže vidět a ulovit, i když je kolem úplná tma a jeho oči nevidí nic.

Očima hada: Tajemství hadích smyslů

Očima hada: Tajemství hadích smyslů

Tuto schopnost ale nemají všichni hadi – prokázána byla u chřestýšů, krajt a hroznýšů. Receptory schopné vnímat infračervené záření nemají v očích, ale ve zvláštních tepločivných jamkách po stranách hlavy, od kterých vedou nervy do mozku. Výsledný obraz je podobný tomu, jaký vidíme na záznamech z termokamery.

V infračervené oblasti vidí i velcí škrtiči jako je hroznýš •  iStock

Had s wasabi genem

Zajímavé je, že geny, které kódují receptory v tepločivných buňkách hadů, mají i savci včetně člověka. Jen u nás mají jinou funkci – receptory se nachází na sliznicích úst a nosu, kde díky nim cítíme ostře pálivou chuť, jako má například zelený japonský křen wasabi. Není divu, že gen pro tyto receptory vědci přejmenovali na "wasabi gen". Receptor kodovaný wasabi genem v tepločivných jamkách chřestýše vytvoří nervový vzruch ve chvíli, kdy na něj dopadne infračervené záření o teplotě více než 28 stupňů Celsia. Tento práh bohatě stačí na to, aby chřestýš svou osobní termokamerou viděl například hlodavce, který sedí asi metr od něj.

Hadi nejsou hluší: Jak slyšet bez uší

Hadi nejsou hluší: Jak slyšet bez uší

Superschopnosti zvířat: Žáby s faktorem X

Superschopnosti zvířat: Žáby s faktorem X

Superschopnosti zvířat: Chobotnice mistrem převleků

Superschopnosti zvířat: Chobotnice mistrem převleků

 

Články odjinud