Vynalézaví lenochodi: Hadí triky šetří energii

Vynalézaví lenochodi: Hadí triky šetří energii
Sdílej
 
Lenochodi přežívají díky trikům vypůjčeným od jiných zvířat. Jsou to trochu savci, trochu ptáci a trochu plazi.  

 

Chiméra je bájný tvor s hlavou lva, tělem kozy a ocasem draka. Podobné "chiméry" z několika zvířat objevíme i v našem reálném světě. Těmi nejchimérovatějšími jsou středo- a jihoameričtí lenochodi.

Lenochod, plaz nebo sova?

Lenochod se skutečně chová, jako by byl složen z několika zvířat. Šetří pohybem jako krokodýl, zpomaleným trávením se podobá hadům. Nemá pohyblivé oči, když se chce podívat přes rameno, musí otočit celou hlavu jako sova. A jeho kožich bývá zarostlý řasami stejně jako želví krunýř.

Šetření energií

V nedávné studii vědci zjistili, že lenochodi mají s plazy společného mnohem víc. Už dlouho vědí, že jejich proslulá lenost není nic jiného než šetření energií – každý pohyb znamená její výdej. Listí stromů, jímž se lenochodi živí, je málo výživné, energie z něj získaná stačí sotva na udržování základních životních funkcí. Na nějakou další aktivitu už jí moc nezbývá.

Zelený odstín dodávají lenochodí srsti symbiotické řasy •  Profimedia.cz

Chlad či horko

Energii spotřebovává i udržování stálé tělesné teploty, které je pro savce typické: V chladu se zahřívají např. svalovým chvěním, v nadměrném horku se potí nebo zrychleně dýchají. Lenochodi si takové výdaje energie nemohou dovolit. Přesto musí na výkyvy teploty, které jsou i v tropech obvyklé, reagovat.

Lenochodi v bedně

Právě tyto reakce byly cílem výzkumu. V něm vědci "zaměstnali" osm lenochodů hnědokrkých, které po jednom umístili do uzavřených boxů. V nich měnili teplotu v rozsahu obvyklém v jejich prostředí, tj. od 21 do 34 oC. Sledovali přitom jejich spotřebu kyslíku, která ukazuje, jak rychle zrovna běží jejich metabolismus neboli látková přeměna.

Slepec malý je pozemní hlodavec, který dokáže šetřit energií •  Maxim Jakovlev

Ranní slunění

Už z předchozích studií bylo zřejmé, že se lenochodi chovají jako plazi. Se zvyšující se teplotou okolí víc jedí i lépe a rychleji tráví. Dokonce byli pozorováni, jak ráno šplhají do korun stromů, aby se tu vyhřívali na sluníčku a svou tělesnou teplotu tak zvýšili.

Čekání na chládek

Pokus ukázal, že zrychlování metabolismu se stoupající teplotou má hranici. V okamžiku, kdy teplota přesáhla 30 oC, lenochodi zařadili zpátečku - jejich metabolismus se opět zpomalil a jen nehybně seděli a čekali, až se ochladí.

Energií šetří i větší savci, jejichž potrava obsahuje minimum živin. Typickým příkladem jsou australští koalové •  Profimedia.cz

Jako mrtví

Šetřit energií nutnou pro ochlazování dovedou i jiní savci. Ti v horkých dnech nebo při nedostatku potravy upadají do takzvaného torporu - stavu strnulosti, při které významně sníží svou tělesnou teplotu a metabolismus. Vypadají jako mrtví a nereagují na své okolí.

Plazí dovednosti

Lenochodi dokážou svůj metabolismus a teplotu snížit na podobnou úroveň, ale zůstávají přitom v bdělém stavu a reagují na své okolí. Něco podobného dosud nebylo u savců pozorováno, podobně však reagují na nárůst či pokles teploty plazi. Každý lenochod tak v sobě má nejen velký kus savce a malý kus sovy, ale i hodně z hadů a ještěrů.


Další šetřílkové

Šetřit energií pomocí zpomaleného metabolismu dovedou i někteří podzemní hlodavci. Ale stejně "pomalí" jsou i větší savci, jejichž potrava obsahuje minimum živin. Typickým příkladem jsou pandy – panda červená (Ailurus fulgens) i panda velká (Ailuropoda melanoleuca) či australští koalové (Phascolarctos cinereus). Na lenochody však žádný z nich nemá. A hlavně – žádný nemění rychlost metabolismu v závislosti na teplotě.


Línější než lenochod: Zpomalený život pandy velké

Línější než lenochod: Zpomalený život pandy velké

Tajný život v lenochodí srsti

Tajný život v lenochodí srsti

Chlupatí superhrdinové: Přečtený genom koalů

Chlupatí superhrdinové: Přečtený genom koalů

Rybařící kudlanka: První krok k novým schopnostem

Rybařící kudlanka: První krok k novým schopnostem

 

Klíčová slova:
lenochod, příroda, zvíře, nový objev
 

Články odjinud