Draci: fantazie a skutečnost

Draci: fantazie a skutečnost
Sdílej
 
O dracích je těžké psát nebo i jen hovořit. Každý je jiný, nejsou to totiž zvířata, ale spíše oživlé noční můry a symboly zla.

Víra v draky je prastará, vyskytují se už v nejpůvodnějších lidských mýtech a legendách. Podle některých psychologů jsou dokonce kolektivní vzpomínkou všech savců na dávno minulé doby, kdy se naši předkové museli ukrývat před strašnými dinosaury. Pokud je to pravda, jacísi draci se zjevují v nočních můrách i vašemu psovi nebo morčeti.

Kolik má drak nohou?

Je těžké najít i odpověď na zdánlivě jednoduchou otázku, jak vlastně takový drak vypadá? V českých pohádkách vystupují draci tříhlaví, sedmihlaví nebo devítihlaví. To je však spíše zásluhou Boženy Němcové nebo Karla Jaromíra Erbena, kteří měli dobře prostudované ruské a další východoslovanské legendy. Ve starších příbězích ze střední a západní části našeho kontinentu mívají spíše hlavu "jen" jednu.

Mezi milovníky draků se vede i spor o počet nohou, který mají tyto bytosti mít. Původní (západo)evropský drak měl totiž nejčastěji pouze dvě nohy a pár křídel. Později se draci - s tím, jak Evropané koncem středověku začali více cestovat a přivážet různé suvenýry z cest - podobali spíše okřídleným krokodýlům.

Celý článek najdete v Ábíčku 5/2011, který je v atraktivním 3D kabátě.

Autor

Stanislav Drahný

 

Články odjinud