Skibob

Skibob
Sdílej
 
Ve 3D čísle jsme si pro vás krom pokračování vystřihovánky gotického hradu připravili též sportovní vystřihovánku skibob.

Skibob připomíná kolo, místo kol má ale vepředu umístěnou řiditelnou lyži a ve stopě následuje zadní lyže. Skibobista má na botách upevněny krátké lyže. Skibob se ovládá řidítky. Při závodech se stejně jako na lyžích jezdí sjezd, slalom, obří slalom a super G.

Skiboby se objevily v 19. století, první veřejný závod proběhl v roce 1914 na sáňkařské dráze na Ještědu v Liberci. Čeští závodníci byli a jsou v tomto zimním sportu velmi úspěšní. Z letošního únorového mistrovství světa přivezli zlatou, stříbrnou i bronzovou medaili.

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Lomové čáry, jež budete nařezávat z líce tisku, jsou opatřeny mimo kresbu dílu černou šipkou, která směřuje na lom. Čáry nařezávané z rubu tisku jsou značeny mimo kresbu bílou šipkou.

2. Jednotlivé díly lepte pomocí chlopní - ploch označených čísly, kam mají být díly přilepeny.

3. Ke stavbě budete potřebovat špejli dlouhou 6,5 cm.

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Jako první slepte skibob. Začněte dílem 1 a pokračujte přední vidlicí složenou z dílů 2, 3 a 4. Přidejte zadní sloupek pod sedačkou 5, na který přilepte zadní odpruženou vidlici složenou z dílů 6, 7, 8 a 9.

2. K sloupku 5 doplňte konstrukci sedátka z dílů 10, 11 a 12. Dále k přední vidlici přilepte středovou část řídítek 13 a řidítka 14. Dolepte podvozky pro uchycení lyží 15, 16 a samotné lyže 17.

3. Ski-bob je hotový, zbývá dolepit postavu. Začněte trupem 18, dále připravte dolní končetiny - levou nohu z dílů 19, 20, 21 a pravou nohu z dílů 22, 23, 24. Před přilepením k trupu doplňte k dolním končetinám boty 25 a krátké lyže 26.

4. Přilepte horní končetiny 27 a 28. Rukavice mírně zatočte směrem dolů. Zbývá nasadit přilbu 29 a celou postavu přilepit k sedátku 12 a ruce k řidítkům 14.

SKIBOB

ABC 5/2011
ŘADA technika
SÉRIE sport
NÁROČNOST 3
MĚŘÍTKO 1 : 24
DOBA PŘÍPRAVY ± 3 hodiny
KONSTRUKCE Ivo Zajíček
SLEPENÍ Ivo Zajíček

Klíčová slova:
model, skibob