Rybařící kudlanka: První krok k novým schopnostem

Rybařící kudlanka: První krok k novým schopnostem
Sdílej
 
Kudlanky jsou v říši hmyzu jedni z nejschopnějších predátorů. Dokázal to i nový objev – kudlanky loví i ryby. 

 

Hlavní kořistí kudlanek je hmyz (včetně vlastních příbuzných) a další členovci, jako jsou pavouci či stonožky. Větší druhy kudlanek ale dokážou ulovit i drobné obratlovce: ještěrky, žáby, čolky, menší hady, myši nebo ptáky. Všechny tyto jejich oběti mají něco společného – byly uloveny na souši.

Umělí rybáři

Tým indických vědců však nedávno pozoroval neobvyklé chování asijské kudlanky tenkozobé (Hierodula tenuidentata). 5,6 cm velký sameček lovil ryby! Vědci ho pozorovali pět po sobě následujících dní na umělém jezírku. V něm žilo přibližně 40 ryb, především paví očka a zebřičky. Každý den kudlanka ulovila a sežrala dvě rybky, nejčastěji o něco pomalejší paví očka.

Kudlanka čeká, až rybka připlave na dosah jejích předních nohou •  Rajesh Puttaswamaiah

Zázračný zrak

Při lovu ryb kudlanka využívala listů plovoucích vodních rostlin, z nichž na svou oběť číhala a čekala, až se přiblíží k hladině. Ulovenou rybu většinou začínala požírat od ocasu a (jak je kudlančím zvykem) zaživa! Vědce nejvíc překvapila skutečnost, že kudlanka dokázala svým složeným zrakem zaměřit kořist přes zkreslující rozhraní mezi vzduchem a vodou a při zrcadlení hladiny.

Ulovená rybka má hlavu ještě pod vodou a je živá •  Rajesh Puttaswamaiah

Nová dovednost

Existuje řada suchozemských členovců, kteří se naučili lovit pod vodou, vynikají v tom např. někteří pavouci. U kudlanek jde o novinku a vědci se domnívají, že se stali svědky jednoho z prvních kroků vedoucích k novým dovednostem. O tom podle nich svědčí to, že nešlo o náhodný úlovek, ale opakovanou loveckou činnost. A rychlý úbytek ryb byl možná důvodem, proč po pěti dnech kudlanka odletěla.

Umělé jezírko ve velkém květináči bylo umístěno pod širým nebem •  Rajesh Puttaswamaiah

Schopnost učení

Stejně jako většina predátorů jsou i kudlanky schopné naučit se, která kořist je jedovatá a je tedy nutné se jí vyhnout. Ale nové pozorování naznačuje, že v procesu učení učinily další krok - dokážou se ze zkušenosti naučit, kde a jak úspěšně lovit.


Kudlanka je dokonalý predátor

Kudlanky tvoří samostatný řád hmyzu (Mantodea) s více než 2500 druhy. Většina jich žije v tropech a subtropech celého světa. Mají skvělé maskování, kořist se k nim přiblíží, aniž by tušila, že na ni číhá smrtelný nepřítel. Její přesné zaměření kudlankám umožňují vypouklé oči posazené daleko od sebe, díky nimž vidí prostorově. Jejich loveckou zbraní jsou tzv. loupeživé nohy – přední pár končetin složený jako zavírací nože a opatřený trny. Když je kořist na dosah, kudlanka je prudce vymrští a zase sklapne.


Krutý predátor: Kudlanky na lovu kolibříků

Krutý predátor: Kudlanky na lovu kolibříků

Nepravděpodobně nebezpečné setkání

Nepravděpodobně nebezpečné setkání

Weta: Bůh ošklivých věcí

Weta: Bůh ošklivých věcí

Hmyz k obědu: Revoluce na talíři

Hmyz k obědu: Revoluce na talíři

 

Klíčová slova:
hmyz, kudlanka, příroda, zvíře, nový objev
 

Články odjinud