"Chlupatý" obr martináč: Největší motýl na světě

"Chlupatý" obr martináč: Největší motýl na světě
Sdílej
 
Martináč Bunaea alcinoe patří k největším druhům motýlů na světě. Tento "chlupatý" obr je vzhledem ke své váze a mohutnému tělu poměrně špatným letcem a létá jen v nejnutnějších případech.

 

Motýl martináč Bunaea alcinoe létá jen v nejnutnějších případech. Ty nastávají hlavně v době, kdy samci hledají podle pachu páření schopné samičky. A když je samička náhodou po ruce, letu se úplně vyhnout. Neochota létat a také to, že jejich housenky nejsou nijak vybíravé a lze je uživit listím celé řady rostlinných druhů, jsou jedním z důvodů, proč je tento atraktivní motýl oblíbeným druhem chovaným a rozmnožovaným v zajetí. Podívejte se, jak velký je právě vylíhlý sameček ve srovnání s lidskou rukou. A to jsou samci menší než samice!

Krásně barevné jsou ostatně i jeho housenky, jak se můžete přesvědčit na následujícím videu.

Dobře prostudovaný martináč

Snadný chov martináče Bunaea alcinoe je nejspíš i důvodem, proč si vědci zvolili ke studiu právě tento druh. Na následujícím videu, které vědci pořídili, se můžete podívat na počítačový model toho, jak fungují šupinky na jeho křídle. Uvidíte na něm tvar jednotlivé šupinky, její vnitřní strukturu a tři odlišné kmitočty, které pohltí netopýří signály.

Čeleď martináčů (Saturidae) zahrnuje přes 2 tisíce druhů nočních motýlů, kteří obývají především tropické a subtropické oblasti Eurasie, Afriky a obou Amerik. Mezi martináči najdeme jedny z největších motýlů světa, patří k nim i studovaný africký druh Bunaea alcinoe. Několik druhů martináčů žije i u nás včetně největšího evropského motýla martináče hrušňového (Saturnia pyri), který může dosahovat rozpětí křídel až 20 cm.

Martináči se kromě jiného vyznačují tím, že dospělí jedinci nemají ústní a trávicí ústrojí, motýli proto tráví tuk ze zásob, které získali v podobě housenky. Zato housenky jsou velmi žravé a většinou nevybíravé. Náš martináč hrušňový se zdaleka neživí jen listím hrušní, nepohrdne ani jinými ovocnými stromy ale chutnají mu i topoly, vrby a mnoho dalších listnáčů.

Jako všichni motýli i martináči mají čtyři vývojová stadia – vajíčko, larvu (housenku), kuklu a dospělého motýla. Martináč hrušňový má u nás severní hranici svého rozšíření a rozmnožuje se během roku jen jednou. Podívejte se na zázrak proměny: jak se z malého vajíčka vylíhne housenka, postupně se vyvíjí, zakuklí, až nakonec z kukly vyleze půvabný dospělý motýl.


Největší motýli světa: Třiceticentimetrová královna

Největší motýli světa: Třiceticentimetrová královna

Hnusný objev: Mega žížala z Amazonie

Hnusný objev: Mega žížala z Amazonie

Fešný Muž z Altamury: Zarostlá lebka se vyloupla ze skály

Fešný Muž z Altamury: Zarostlá lebka se vyloupla ze skály

Avengers: Infinity War – Nové tajemství titulkové scény odhaleno!

Avengers: Infinity War – Nové tajemství titulkové scény odhaleno!

Klíčová slova:
hmyz, motýl, příroda, zvíře, martináč
 

Články odjinud