Safari za humny: Co nám to chodí po zahradě?

Safari za humny: Co nám to chodí po zahradě?
Sdílej
 
Něco piští v trávě, ale vidět to není?  Ze stromů mizí ovoce a pod lampou ráno zbyly trosky křídel neznámého motýla? Strávit prázdniny na chatě či chalupě nemusí být taková nuda, jak by se na první pohled mohlo zdát. Zvláště je-li poblíž les nebo je obklopena větší zahradou či sadem. Pokud máte jen trochu dobrodružnou povahu, vydejte se za humna na vlastní safari.

Zlatohlávci jsou živé drahokamy

Za slunného dne objevíte na květech živé drahokamy - až 1,5 cm velké zářivě zelené brouky. Přestože nemají zlatou hlavu, pro svůj kovový lesk jsou známí jako zlatohlávci. Nejsou jedinými zástupci exoticky vyhlížejícího hmyzu na zahradě, ale díky své velikosti jsou nejnápadnější. Mnozí kovově lesklí krasci, vosičky zlatěnky či četné druhy mandelinek jsou ještě pestřejší, jen je třeba podívat se na ně lupou.

Safari na dvorku •  Profimedia

Ježek na misku masa

Seznámit se s čtyřnohými obyvateli zahrady není snadné. Jednoho ale lze přivábit na potravu. Dáte-li za soumraku někam pod keř misku s vařeným vajíčkem, kuřecím masem nebo masem pro kočky a počkáte do setmění, možná se dočkáte hlučného dupání následované mlaskáním. To se dostavil ježek, který na zahradě skrytě pobývá. Můžete si na něj posvítit baterkou, ježci se většinou světla nelekají a klidně pokračují v hodování.

Noční běžec: Ježci se zabydlují v našich domovech

Noční běžec: Ježci se zabydlují v našich domovech

Krtek a rejsek: Neviditelní hmyzožravci

Přítomnost některých hmyzožravců odhalíte spíš nepřímo. Když se na trávníku začnou zvedat hromádky země, znamená to, že se na zahradě zabydlel krtek. Není tak škodlivý, jak si mnohdy lidé myslí, neokusuje kořeny, ale živí se ponravami, žížalami a dalšími podzemními živočichy, kteří mohou škodit mnohem víc.

A když z hustě zarostlých koutů zahrady zaslechnete přes den vysoké pronikavé pískání a šustění, ale jeho původce přes veškerou snahu neuvidíte, tak to v podrostu bojují rejskové. Jsou přísně teritoriální a domácí pán teď nejspíš vyhání vetřelce.

Safari na dvorku •  Profimedia

Veverky a plchové milují ořechy

Ovoce a ořechy vábí do zahrady několik půvabných hlodavců. Někteří jsou docela vzácní a uvítají, když úrodu nesklidíte celou. Veverky, které téměř vymizely z lesů, našly útočiště právě v parcích, sadech a zahradách.

Ještě vzácnějšími hosty jsou plchové. Tito noční hlodavci se většinou prozradí pronikavým hlasem, spatřit je ve tmě v koruně stromu téměř nelze. Méně vítané jsou myšice, protože je mnoho lidí zaměňuje s myší. Myšice ale zdaleka tak neškodí a jen málokdy se nastěhují do domu, zůstávají venku nebo se spokojí s kůlnou na nářadí.

Noční veverky: Přežijí jen tlouštíci

Noční veverky: Přežijí jen tlouštíci

Kuna loví v noci

Drobní hlodavci a sladké ovoce láká do zahrad kuny. Jsou stálými obyvatelkami nejen zahrad a sadů, ale i městských parků. Jejich přítomnost prozradí trus, jímž si označují teritorium. Ale jen tam, kde je nějaké osvětlení, lze při notné dávce štěstí kunu i zahlédnout. Za hluboké noci, kdy už je všude klid, opatrně přebíhá z jednoho úkrytu do druhého – běží při stěně domu, ukrývá se pod zaparkovanými auty.

Safari na dvorku •  Profimedia

Netopýři, lišajové a martináči pod lampou

Osvětlené okno, světlo na zápraží nebo výbojky veřejného osvětlení přitahují jako magnet živočichy, které ve dne nepotkáte. Kolem světla poletuje množství hmyzu, za ním se tiše míhají netopýři. Ale zatímco netopýři zůstávají ve výšce nebo se vám obratně vyhnou, hmyz občas padá k zemi. Právě tady se tak můžete seznámit se vzácnými lišaji či martináči, brouky nosorožíky nebo podivnými krtonožkami.

"Chlupatý" obr martináč: Největší motýl na světě

"Chlupatý" obr martináč: Největší motýl na světě

Divocí sousedé: Nešlápněte na levharta

Divocí sousedé: Nešlápněte na levharta

Zmizelí obři: Safari ve světě bez lidí

Zmizelí obři: Safari ve světě bez lidí

 

Články odjinud