Růžový klenot

Sdílej
 

Husté chloupky na křídlech i těle lišaje pohlcují ultrazvukové signály netopýrů - motýl je tak pro ně "neviditelný"Se soumračnými a nočními motýly se pro jejich skrytý život nesetkáváme příliš často, přestože někteří z nich nepatří mezi vysloveně vzácné druhy. Mezi běžnější patří i lišaj, kterého jen těžko zaměníte s jiným, a setkání s ním je velikým zážitkem.

Nejkrásnější lišaj

V rozpětí křídel měří přes pět centimetrů a díky svítivě růžovému zbarvení kombinovanému se světlou olivově zelenou náleží k nejkrásnějším v naší přírodě. Podle živné rostliny dostal jméno lišaj vrbkový (Deilephila elpenor), přestože se jeho housenky neživí jen vrbkami či vrbovkami, nepohrdnou ani listy vinné révy, svízele či netýkavky a mnoha dalších rostlin.

Kde se s ním setkáme

Úzká dlouhá křídla podobná křídlům stíhaček napovídají, že lišaji jsou vynikající letciTento překrásný lišaj obývá nejen nížiny, ale vystupuje i poměrně vysoko do hor. Nejčastěji ho lze zastihnout v kulturní krajině - v parcích či na okrajích vinic a zahrad, kde poletuje v blízkosti rozkvetlých šeříků, petúnií, vinné révy a dalších kvetoucích rostlin. Zdržuje se však i na okrajích lesů či na sluncem prozářených lesních pasekách a lesních loukách, obvykle na vlhkých místech nebo přímo v blízkosti vod (tedy tam, kde rostou jeho oblíbené vrbky a vrbovky). Jako všichni soumrační a noční motýli je přitahován světlem, pokud je tedy v blízkosti podobných míst nějaký zdroj osvětlení, je velmi pravděpodobné, že tam tohoto lišaje někdy zahlédnete.

Kdy ho hledat?

Dospělí motýli patří k jarním druhům, v přírodě se proto objevují od května do června, jen některé opožděné jedince lze zahlédnout ještě v srpnu.