Safari na blátě: Jak jsme potkali divoké koně

Safari na blátě: Jak jsme potkali divoké koně
Sdílej
 
Bývalý vojenský újezd v Milovicích dostal nové obyvatele. Místo armády se v něm od konce ledna prohánějí divocí koně.  

Když jsme do středočeských Milovic přijeli, neviděli jsme nic neobvyklého. Před námi byla normální zimní krajina bez sněhu. Šedivá, nevlídná a pokrytá blátem, které nám hned obalilo boty. Dokonce ani divocí koně, kvůli kterým jsme přijeli, nebyli v dohledu. Fotograf, který dorazil na místo před námi, k nám doběhl a zářil jako sluníčko. Prý budeme také nadšení, tvrdil.

Z britských blat

Ze začátku jsme nevěděli z čeho. Téměř po kotníky jsme zapadali do bláta, které se znenadání mísilo s koňským trusem. Jsou tady! Divocí koně! Ale kde? V okamžiku, kdy jsme obešli pár nízkých boroviček a křovin, bláto, zima a nepohodlí byly rázem ty tam. Jako bychom se ocitli o 1200 km daleko, na Exmoorských blatech v jihozápadní Anglii. Kolem nás se popásali malí huňatí koníci, kteří zimu ani bláto zjevně nevnímali. Čtrnáct klisen jednoho z nejstarších a nejpůvodnějších plemen koní – exmoorského ponyho – přicestovalo na konci ledna. V Milovicích se budou starat o zachování vzácných stepních společenstev. Zatím jsou ale ještě v aklimatizační ohradě, proto jsme zcela výjimečně mohli jít přímo mezi ně.

Za divokými tury do středních Čech

Za divokými tury do středních Čech

Terénní koně "projedou" všude

Terénní koně "projedou" všude

Zvědavé kobylky

Ohradou nás doprovázel ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. Hned u vchodu nás varoval. Nemáme se přibližovat k ohradě, která je pod proudem. A také máme dávat pozor při přiblížení se ke koním. Jsou to opravdu divoká zvířata, mohla by nás pokopat (jako už se to jemu i dalším ošetřovatelům párkrát stalo) nebo pokousat. Snažili jsme se instrukce dodržovat, jenže přítomné klisny se rozhodly udělit nám výjimku. Nebo se možná chtěly předvést v lepším světle. Zkrátka, my jsme se k nim nepřibližovali, ale některé z nich jsme hodně zajímali. Opatrně a zvědavě přicházely, natahovaly krky, očichávaly nás...

Kůň v kožichu

Ve své vlasti exmoorští poníci žijí polodivoce bez lidské péče. Jejich poslání v Anglii je to samé, pro které byli dovezeni k nám: Udržovat spásáním původní rostlinná společenstva. K životu v drsných podmínkách jsou skvěle vybaveni. Nepotřebují přikrmovat, uživí se i stařinou - suchou loňskou trávou, kterou jiná zvířata nežerou. Nevadí jim vlhko ani zima, před nimiž je chrání huňatý kožich - jinak se jejich zimní srst ani nazvat nedá. Na rozdíl od většiny ušlechtilejších koní má totiž dvě vrstvy, měkkou hřejivou podsadu a hrubou krycí srst, po které stéká voda, takže se nepromáčí.

Skromným poníkům stačí k životu i uschlá loňská tráva •  Honza Mudra

Zdravější než koza

Podivovali jsme se, proč byli do středočeské krajiny dovezeni koně, kteří ani nejsou doopravdy divocí, ani u nás původní. Podobně by přece mohly posloužit i kozy, které jsou také proslulé spásáním dřevin a mnohde už se k udržení stepních společenstev osvědčily. Bylo nám vysvětleno, že o kozy je nutné se starat. Přikrmovat je, odčervovat, léčit nemoci. Exmoorští poníci oproti nim vynikají zdravím a vůči parazitům jsou imunní. Pouze v zimě, když pastvina zapadne sněhem, budou dostávat krmivo. Ve své vlasti nedostávají ani to – se ztrátami zaviněnými vnějšími vlivy se počítá. V našem malém čtrnáctihlavém stádečku má ale každý jednotlivý kůň příliš velkou cenu.

Hřebec až později

Zatímco jsme se procházeli mezi koníky, pan Dostál nás nadšeně seznamoval s dalšími plány. Až si klisničky zvyknou na nové prostředí a sebe navzájem (pocházejí ze dvou různých míst, tak se zatím moc nekamarádí), budou z dvouhektarové aklimatizační ohrady vypuštěny na čtyřicetihektarovou pastvinu a z Anglie za nimi přijede hřebec. Pro návštěvníky plánuje společnost Česká krajina vystavět kolem elektrického ohradníku pozorovatelny, ze kterých budou mít možnost divoké koně z bezpečné vzdálenosti obdivovat. Bude to prostě takové malé středočeské safari.

Divocí koně u Lužnice: Spasou rákosí, křoviny i spadané listí

Divocí koně u Lužnice: Spasou rákosí, křoviny i spadané listí

Poslední divocí koně patří k nejstarším plemenům

Poslední divocí koně patří k nejstarším plemenům

Svátek koní: Podívaná, při které se tají dech

Svátek koní: Podívaná, při které se tají dech

Klíčová slova:
zvire, kone
 

Články odjinud