Vetřelci: Nové druhy přírodu neobohacují

Vetřelci: Nové druhy přírodu neobohacují
Sdílej
 
Beze zbraní dobývají nová území a vytlačují původní obyvatele, kteří se nedokáží pořádně bránit. Vítejte na bojišti, kde probíhá brutální invaze!

 

Řeč je o vetřelcích. Nepocházejí však z vesmíru, ale narodili se přímo na naší planetě. Mnohdy vyhlížejí docela nevinně, někteří jsou dokonce roztomilí nebo krásní. Většina z nich navíc vděčí za své rozšíření lidem. Jde totiž o zvířata, kterým se v daných regionech daří, přestože doma jsou někde úplně jinde.

Dobyvatelé

Všichni přistěhovalci nemusí být nebezpeční vetřelci. Těmi se stávají jen někteří. Odborníci je nazývají invazními druhy, protože se v novém domově chovají jako dobyvatelé a způsobují ekologické a ekonomické škody. Ohrožují původní druhy rostlin a živočichů buď přímo jako predátoři, či potravní konkurenti. Šíří mezi nimi nemoci, vůči nimž jsou sami odolní, vytlačují je z jejich domovů nebo se s nimi kříží, a tak je likvidují geneticky. Nedávný výzkum ukázal, že dokonce mohou měnit i celkový ráz krajiny. Třeba stavbou nebo naopak ničením hrází ovlivňují její vodní režim, narušují rostlinný pokryv půdy a tím mění její úrodnost nebo urychlují erozi.

Společný nepřítel: Pozor na rostlinné vetřelce!

Společný nepřítel: Pozor na rostlinné vetřelce!

Nebezpečná beruška

Vetřelce nejčastěji dovezli lidé a vypustili do volné přírody. K nám se tímto způsobem dostala ondatra, norek americký či nutrie. Tato kožešinová zvířata byla původně chována na farmách, ze kterých buď uprchla, nebo byla úmyslně vypuštěná a začala se množit a šířit. Podobným vetřelcem je i nedávno do západní Evropy dovezené slunéčko východní, které mělo likvidovat škodlivý hmyz. Brzy se ale ukázalo, že agresivní cizinec neničí jen mšice, ale i původní druhy slunéček a dalšího užitečného hmyzu. Navíc dobývá zbytek Evropy a dostal se už i k nám.

Cestování bez jízdenky

Řada zvířat překonává velké vzdálenosti jako černí pasažéři. Cestují ze země do země se zemědělskými plodinami nebo s různými surovinami, jako je dřevo či štěrk. Tak se k nám dostal škůdce, s nímž v posledních desetiletích bojují zemědělci i zahrádkáři - plzák španělský, který se skrýval v zelenině dovážené z Pyrenejského poloostrova. Malý mlž, slávička mnohotvárná, zase využila lodní dopravu a přichycena na bocích lodí nebo skrytá v nákladech říčního štěrku dobyla i naše vody. Černými pasažéry na lodích byli i potkani a krysy, kteří už před staletími připluli do Evropy z východní Asie.

 

Co tady chceš? •  Profimedia

Pomalu, ale jistě

Někteří vetřelci jsou schopní šířit se vlastními silami. Takový motýlek klíněnka jírovcová k nám postupně doletěl až z Balkánu. Po vlastních přišel také psík mývalovitý. Původně byl vysazen v evropské části Ruska a odtud podél vodních toků postupoval na západ. Ze západu naopak hrozí příchod veverky karolínské, která byla vysazena v Anglii a v Itálii a vytlačuje slabší evropskou veverku a zvolna dobývá i další evropská území. K nám se zatím nedostala, zoologové jsou přesto vůči ní velmi ostražití.

Zvířecí zombie: Pod vládou parazita

Zvířecí zombie: Pod vládou parazita

Pryč s vetřelci! Černá listina nežádoucích druhů

Pryč s vetřelci! Černá listina nežádoucích druhů

Vetřelci a dobyvatelé: Přistěhovalci likvidují původní druhy

Vetřelci a dobyvatelé: Přistěhovalci likvidují původní druhy

Klíčová slova:
hmyz, zvire
 

Články odjinud