Superschopnosti komodských varanů

Superschopnosti komodských varanů
Sdílej
 
Komodští varani jsou úžasní nejenom svojí mohutností a nově objeveným brněním, o kterém si můžete přečíst v ábíčku 23/2019. Evoluce je vybavila takovými vychytávkami, které nemají daleko k superschopnostem v tom nejlepším komiksovém duchu.                      

 

Indonéské ostrovy Komodo, Flores a pár dalších okolních ostrovů patřícím k Malým Sundám jsou posledním útočištěm obřích varanů. Z nich zbyl do dnešních dob už jen jediný druh varanů komodských - komodských draků Varanus komodoensis. Tři metry dlouhých a víc než metrák těžkých monster, která pod kůží skrývají dokonalou kroužkovou zbroj.

Varan jako atlet

Tou největší superschopností je rychlost a vytrvalost komodských draků, jak se jim také někdy říká. Na krátkou vzdálenost vyvinou rychlost až 20 km/hod a při pátrání po potravě nachodí extrémně dlouhé vzdálenost. Varan je také dobrý plavec, který dokáže přeplavat z jednoho ostrova na druhý, a potápěč, který ve potápí do čtyřmetrových hloubek.

Na plazy jsou komodští varani mimořádně vytrvalými chodci •  iStock

Dobře, ale proč superschopnost? Musíme si uvědomit, že komodský drak je plaz, tedy studenokrevný tvor s pomalým metabolismem. A že to, co jsme právě popsali, jsou aktivity náročné na aerobní kapacitu, v níž plazi zrovna moc nevynikají. Proč je mezi nimi komodský drak výjimkou, letos v létě odhalilo sekvenování jeho genomu.

Geny varanů komodských

Ukázalo se, že varani komodští mají pozměněné některé geny. V první řadě ty, které ovlivňují funkci mitochondrií – jakýchsi buněčných elektráren, které mimo jiné určují, jak moc bude výkoné srdce a kosterní svaly zvířete. Změny těchto genů varanům dovolují, aby svůj plazí metabolismus zvýšili na úroveň, která se blíží teplokrevným savcům. Proto ta rychlost a neúnavnost!

Varan komodský je posledním zástupcem obřích ještěrů, kteří byli součástí australské megafauny •  iStock

Komodský drak má skvělý čich

Další superschopností, kterou přečtení genomu prokázalo, je čich. Komodský drak je nejen aktivní lovec schopný ulovit jelena, divoké prase nebo dokonce buvola, ale je také mrchožrout. Je o něm známo, že zdechlinu ucítí i z deseti kilometrové vzdálenosti. Pravděpodobně se na tom podílí i výrazně zmnožené geny pro chemické senzory takzvaného Jacobsonova orgánu, který se nachází v tlamě a kterým plaz "ochutnává" různé pachy. 

Varanní stolování

Genom komodských draků pak vysvětlil ještě další malou záhadu, která je až dosud provázela a souvisí s jejich dravým chováním. Je jasné, že když varan ucítí potravu na velkou vzdálenost, je dost velká šance, že nebude jediný a že se k jejímu zdroji budou stahovat draci ze širokého dalekého okolí. Jejich stolování není nic pro slabé povahy, dochází během něj k bojům a krvavým kousancům. Varani si z nich nic moc nedělají – a to je právě ta záhada.

Souboj varanů umí být velmi krutý •  iStock

Varan proti varanovi

Čelisti komodských varanů dokážou způsobit ničivá poranění a jejich sliny obsahují antikoagulační látky, které ředí krev. Je to nástroj, který používají při lovu. Velká kořist jako třeba buvol, kterou varan nedokáže jednoduše zakousnout, po pokousání umírá šokem a masivní ztrátou krve. Když ale jeden varan kousne druhého, rána krvácí je velmi mírně. Je to díky genům pro srážení krve, které jsou pozměněné takovým způsobem, aby antikoagulační látky nefungovaly a varan tak zbytečně nekrvácel. 

Schopnost přežrat se

Tím ovšem výčet dračích superschopností nekončí - na závěr jsme si nechali přejídání. Dovedete si představit, že byste na posezení snědli množství jídla odpovídající 80 % vaší tělesné hmotnosti? Varan komodský to zvládne. Jen si pak pár týdnů počká, než zase vyrazí na lov.

Podívej se na varany zblízka >

Superschopnosti zvířat: Žáby s faktorem X

Superschopnosti zvířat: Žáby s faktorem X

Dračí brnění: Tajemství největších ještěrů

Dračí brnění: Tajemství největších ještěrů

Superschopnosti zvířat: Chobotnice mistrem převleků

Superschopnosti zvířat: Chobotnice mistrem převleků

 

 

Články odjinud