Dechberoucí Zázrak: Sen fanoušků super komiksů

Dechberoucí Zázrak: Sen fanoušků super komiksů
Sdílej
 
Už přes půl roku vychází komiksová série s mladým, veskrze českým komiksovým superhrdinou. Jmenuje se Dechberoucí zázrak. Její hlavní hrdina David získal zvláštní schopnosti díky nevydařenému magickému pokusu.

 

Na stránkách dobrodružných příběhů se David alias Dechberoucí Zázrak potkává s protivníky i spojenci, kterými jsou „v zásadě modernizované postavy z legend, které u nás zná každý školák,“ říká scénárista Petr Macek. „Objevili se tu Bílá paní, Golem, Pérák a další.“ Superschopnosti jsou pro Davida skoro prokletím. „Občas si zasteskne po době, kdy byl život jenom složitý,“ prozrazuje kreslíř Petr Kopl.

Dechberoucí Zázrak je obyčejný kluk

Petr Kopl: David je obyčejný kluk. Není to ani nějaký hrdina, ale ani upozaděný nerd, kterému všichni ubližují. Je to normální 17 letý školák, který se zajímá o karate a ochraňuje malého brášku Honzu v rodině bez otce. Honzovi je David mužským vzorem a David si to dobře uvědomuje a dává na něj pozor.

Jednoho dne však dojde ke katastrofě. Oba se nachomýtnou k nevydařenému magickému pokusu a strašlivý výbuch je oba zasáhne. Zatím, co David získal superschopnosti, malý Honza skončil v kómatu. David se obviňuje, že za to může a slíbí si, že udělá všechno pro to, aby své schopnosti využil pro konání dobra. Ale ne všechno je černobílé.

Dechberoucí Zázrak: Superhrdina Pérák není sám

Dechberoucí Zázrak: Superhrdina Pérák není sám

Žádný ukňouraný hrdina

Petr Kopl: Dechberoucí zázrak není ukňouraný v sebelítosti topící se hrdina, jak jsme na takové poslední dobou zvyklí. Je sebejistý, protože ví, že je v rodině důležitou oporou své matky a svého bratra. Náš hrdina tedy nezačíná od dna. Na to dno ho paradoxně dostává fakt, že je obdařen superschopnostmi. Občas si zasteskne po době, kdy byl život jenom složitý.

Velcí fanoušci superhrdinských komiksů

Petr Macek:  Jak já, tak Kopl jsme velcí fanoušci superhrdinských komiksů obecně, a při jedné z našich debat jsme zjistili, že je nám oběma stejnou měrou líto, že u nás žádný neexistuje. Slovo dalo slovo, zkusili jsme vyrobit pilotní číslo, které jsme předložili ve vydavatelství, kde pracuji, a o půl roku později začal Zázrak vycházet.

Dechberoucí Zázrak •  Facebook

Marvel znamená Zázrak

Petr Kopl: Samozřejmě, že inspiraci Marvelem nezapřeme. To dost dobře nejde, když parafrázi jejich názvu máme ve jméně časopisu (Marvel znamená česky Zázrak). Ale i to je záměr. Chceme tím složit poklonu této továrně na sny a splnit si dětský sen o hrdinovi z našich luhů a hájů. Ten základní rys, že se děj odehrává v reálném prostředí a ne ve vymyšleném městě je to, co máme společného. Od svého vzoru se ale začínáme odklánět v okamžiku, kdy začínáme zacházet s českou mytologií. Tady už je to o něčem jiném. Tady mají víly, golemové, vodníci a strašidla domov a příběhy tak dostávají svojí nečekanou hloubku.

Magická atmosféra komiksové Prahy

Petr Macek: Zázrak nevznikal tak, že bychom si řekli: Ok, v Batmanovi je tohle, tak my to uděláme naopak takhle. Kdepak. Předně jsme chtěli, aby byl Zázrak český. Jedna z prvních myšlenek byla, že Praha je po celém světě slavná svojí magickou atmosférou a historií, proto chceme čerpat hlavně z bohatého kulturního dědictví, které nám zanechali naši předci. Z českých legend, bájí, pověstí.

Pérák: Český supÉrhrdina

Pérák: Český supÉrhrdina

Proto jsou Zázrakovy schopnosti magické, proto jsou jeho protivníci i spojenci v zásadě modernizované postavy z legend, které u nás zná každý školák. V tom je jiný, unikátní. Na rozdíl od Batmana nebo Captaina Ameriky, u Zázraka mají naši čtenáři pocit, že se odehrává za rohem, jen pár metrů od nich. Kulisami našich příběhů je celé Česko, rádi do příběhu vpracováváme všemožné reálie.   

Jak to všechno dopadne

Petr Macek: Už od prvních čísel časopisu se snažíme postavit dějově i charakterově provázaný větší dramatický oblouk příběhu, takže postavy, které přicházejí Zázrakovi postupně do cesty, většinou s jedním číslem nekončí. Objevili se tu Bílá paní, Golem, Pérák a další, ovšem jestli tuhle třináctidílnou sérii zakončí na stranách dobra nebo zla, to zjistíme až v prosinci 2016. :)

Více o komiksech najdete tady

Komiksový svět: Avengers, Strážce galaxie, Znovuzrození od DC česky a festivaly u nás

Komiksový svět: Avengers, Strážce galaxie, Znovuzrození od DC česky a festivaly u nás

Co přijde po Avengers: Infinity War?

Co přijde po Avengers: Infinity War?

Nové komiksy na abicko.cz

Nové komiksy na abicko.cz

 

Články odjinud