Star Trek: 10+ zajímavostí z vesmíru padesátiletého sci-fi fenoménu

Star Trek: 10+ zajímavostí z vesmíru padesátiletého sci-fi fenoménu
Sdílej
 
Star Trek slaví výročí padesáti let od vzniku a u toho nemůžeme chybět. V kinech je nový film Star Trek: Do neznáma, za chvíli se začíná točit i nový seriál. A protože padesát let je dlouhá doba, rozhodli jsme se vám nabídnout více než 10 zajímavostí, co se nalepily na vesmírnou loď Enterprise.

Star Trek nastavuje zrcadlo

Tvůrce Star Treku, Gene Roddenberry, rád řešil ve vesmíru typicky lidské nešvary (rasismus, fanatici a tak), ale věřil, že lidé to zvládnou k všeobecnému míru a pohodě. Je docela vtipné, že dnes je Star Trek hlavně akční zábavou.

Bojový styl kapitána Kirka

První Star Trek nádherně zestárl. A nikde to nevynikne víc než ve scénách, v nichž se statečně rve s nepřáteli hrdinný kapitán James T. Kirk. Jeho styl, postavený na poskakování a sveřepě vykulených očích, se stal legendou. Vysmívanou legendou, ale v dobrém slova smyslu pořád legendou.

Vesmír Star Treku nemá hranice: Nové seriály a filmy

Vesmír Star Treku nemá hranice: Nové seriály a filmy

Slavná červená trička

Star Trek je jistota. Třeba i ta, že postavy oblečené do červené uniformy většinou zemřou. Tohle klišé se stalo natolik slavným, že podle něj vznikaly celé parodie. I u násje známá kniha Johna Scalziho Červenokabátníci.

Star Trek versus Star Wars

Skalní fanoušci Star Treku moc nemusí Star Wars. Že prý je to pohádka. Ale právě sáze Star Wars vděčíme za filmy z vesmíru Star Treku. Díky úspěchu Epizody IV totiž dostal zelenou filmový Star Trek, který se zpočátku inspiroval klasikou všech klasik 2001: Vesmírnou odyseu.

 

Star Trek: Discovery - Nejslavnější sci-fi seriál je zpátky

Star Trek: Discovery - Nejslavnější sci-fi seriál je zpátky

Star Trek versus Star Wars: Epizoda II

Novou verzi Star Treku určenou pro nové tisíciletí natočil J. J. Abrams, nepokrytý fanda Hvězdných válek. Někteří mu hořce vyčítají, že obě do té doby výjimečné série jsou najednou stejné. Pokračování Star Trek: Do temnoty, které je vlastně předělávkou legendárního Khánova hněvu, bylo dokonce fanoušky označeno za nejhorší filmový Star Trek všech dob. Nový Star Trek: Do neznáma už Abrams jenom produkoval. Recenzi na film si přečtete tady.  

Jak se prolamují ledy

První Star Trek měl na palubě Enterprise Rusa! A to v šedesátých letech minulého století řádila studená válka a vztahy mezi USA a Ruskem nebyly nejlepší. To se pak skoro ztratil i Asiat nebo mimozemšťan Spock (beztak ho někteří lidé kvůli špičatým uším považovali za ďábla). Jenže to největší haló přišlo ve chvíli, kdy se na televizní obrazovce poprvé políbil běloch s černoškou – aneb proutník Kirk a šik důstojnice Uhura.

A jak se boří nesmyslné hranice

A tvůrci pokračovali směle dál. Odvážné bylo z tehdejšího pohledu i rozhodnutí, že nástupcem echt Američana Kirka se v seriálu Star Trek: Nová generace stane méně akční kapitán Jeana-Luc Picard, který je původem Francouz. Nebo že v seriálu Star Trek: Hluboký vesmír devět bude velet Afroameričan, a že ve Star Treku: Voyger bude kapitánkou žena.

Z filmu Star Trek: Do neznáma zase vyplývá, že kormidelník Sulu je gay. Gene Roddenberry, který Star Trek vymyslel, však od začátku trval na co největší pestrosti ras i pohlaví. Protože ve Star Treku (skoro) všichni táhnou za jeden provaz!  

 

5 hvězdných vůdců: Každý Star Trek má svého kapitána

5 hvězdných vůdců: Každý Star Trek má svého kapitána

Star Trek + Star Wars

George Takei, který si zahrál v původním Star Treku kormidelníka Sulu, srší vtipem. Na svém facebookovém profilu jednou vyzval fandy Star Treku a Star Wars k jednotě. Proč? Protože mají společného nepřítele v sáze Stmívání.

Jako ve skutečnosti

Bývalý prezident USA Ronald Reagan měl rád Klingony. Prý mu připomínali pány v Kongresu. Klingoni nicméně vznikli jako sci-fi verze Rusů ze znepřáteleného Sovětského svazu. V Irsku pro změnu zakázali jeden díl Nové generace, protože se v něm mluvilo o sjednocení země v důsledku teroristické kampaně (má se tak stát 2024, pište si!).

Velkým fandouStar Treku byl také Martin Luther King, který bojoval za práva Afroameričanů. Když Nichelle Nichols, jež hrála Uhuru, uvažovala, že se Star Trekem skončí, King jí řekl: „Nemůžeš. Tvoje role na televizní obrazovce je příliš důležitá.“

 

Evoluce Star Treku: Sci-fi fenomén slaví 50 let

Evoluce Star Treku: Sci-fi fenomén slaví 50 let

Vynálezy předběhly svou dobu

Tvůrci Star Treku předvídali řadu moderních vynálezů. Spock už v 60. letech poprvé použil něco, co vypadalo jako dnes už zastaralá disketa (dnes bychom asi řekli USB flash disk). Komunikátory z původního seriálu inspirovaly pozdější mobilní telefony. V Nové generaci se běžně používají tablety, které na přelomu 90. let ještě neexistovaly ani v představách Steva Jobse. Vyvíjí se tažný paprsek a NASA zkoumá možnosti využití lékařského mini přístroje i virtuální reality ve vesmíru.

Co se ještě nepovedlo

Znáte Andrzeje Sapkowského? Toho Poláka, co napsal Zaklínače? Tak ten měl vtipnou poznámku, že většina vědců, co prošla od osmdesátých let NASA, byla fanoušky Star Treku a zběsile se snažila dohnat realitu svého oblíbeného seriálu. Dost usilovně prý makají i na teleportaci. Ta se mimochodem do Star Treku dostala proto, že v rozpočtu nebylo dost peněz na natáčení scén s přistáváním výsadkového modulu.

Pokud věříte Einsteinovi, teleportace je možná. Jenže je k ní zapotřebí tak ohromné množství energie, jaké se nedá shromáždit. A i kdyby to šlo, teleportovaní by se prý museli smířit s faktem, že zemřou a na druhé straně vznikne jejich kopie.  

 

Barbie jde do Star Treku!

Barbie jde do Star Treku!

Star Trek a co potom?

Když byl původní seriál zrušen, představitelka Uhury, Nichelle Nicols, šla pracovat do programu, který se snažil přivést ženy ke kosmonautice. Nechceme nic říkat, ale většina jejích kolegů by se měla trochu červenat, co se svou kariérou provedli oni.

Samozřejmě se to netýká Leonarda Nimoye, ten je svatý (jeden čas ale provozoval holičství a stříhal lidi „na Spocka“ – a pak taky nazpíval geniální píseň o Hobitovi Bilbovi Pytlíkovi). Celé osazenstvo původního seriálu se však sešlo během slavnostního představení tehdy naprosto přelomového skutečného raketoplánu Enterprise.

Vesmírná loď Enterprise letí dál i po 50 letech. Kromě nového filmu Star Trek: Do neznáma se dočkáme i nového seriálu Star Trek: Discovery. Enterprise to sice často schytá, ale jedno je jisté: Star Trek ještě bude žít dlouho a blaze!

Více o Star Treku najdete tady

Animovaný Star Trek se vrací! Ale ne, vážně!

Animovaný Star Trek se vrací! Ale ne, vážně!

Star Trek se vrací na obrazovku pod vedením autora Transformers

Star Trek se vrací na obrazovku pod vedením autora Transformers

Souboj fenoménů: Star Wars VS. Star Trek

Souboj fenoménů: Star Wars VS. Star Trek

Video se připravuje ...

Star Trek: Do neznáma • Zdroj: CinemArt

 

Články odjinud