Evoluce Star Treku: Sci-fi fenomén slaví 50 let

Evoluce Star Treku: Sci-fi fenomén slaví 50 let
Sdílej
 
Letos uběhlo 50 let od vzniku Star Treku. Původní seriál se od té doby dočkal zrušení, animované verze, znovuoživení ve filmu a nakonec se stal jedním z největších sci-fi fenoménů. Star Trek prošel evolucí a má mnoho podob. Podívejte se na ně.

 

První epizoda Star Treku byla odvysílána v roce 1966. Původní seriál sice z dnešního pohledu vypadá trochu legračně, ale tehdy předběhl svou dobu. Na televizní obrazovce ukázal řadu sci-fi vynálezů, které se o několik desetiletí později staly naší každodenní realitou. Tak třeba komunikátory, kterými se dorozumívá posádka Enterprise, vypadají úplně jako (dnes už „zastaralé“) zaklápěcí mobily. Na světě je dokonce i tažný paprsek nebo slavná virtuální realita!

Star Trek před 50 lety

Star Trek jako každé správné sci-fi komentoval vážnější společenské otázky a bořil tabu. Jenže po třech řadách byl seriál zrušen. Na televizních obrazovkách se posádka Enterprise znovu objevila v animovaném seriálu. Po úspěchu konkurenční vesmírné ságy Star Wars však dostal zelenou první film.

Na slabší Star Trek: Film navázal mnohem povedenější Star Trek: Khánův hněv (jeho zmodernizovanou verzi jsme viděli ve Star Treku: Do temnoty). Od té doby vzniklo celkem 13 filmů s původní posádkou, Novou generací nebo omlazenou partou, která právě dnes vlétla do českých kin v nejnovějším pokračování Star Trek: Do neznáma.

Fenomén Star Treku

Nedá se říct, jestli je lepší Star Trek nebo Star Wars. Ale faktem je, že Star Trek se od roku 1987 dočkal několika dalších seriálů: Star Trek: Nová generace, Star Trek: Hluboký vesmír devět, Star Trek: Voyager a Star Trek: Enterprise. Začátkem příštího roku bude mít premiéru úplně nový seriál Star Trek: Discovery.

Oblíbený sci-fi fenomén má za sebou dlouhou evoluci a v jeho kapitánském křesle se vystřidalo už několik kapitánů. Budoucnost Star Treku je neprobádaná, ale pořád stejně vzrušující.  

Evoluci super padoucha Jokera uvidíte tady

Evoluci super hrdiny Captaina Ameriky uvidíte tady

Evoluci super mutanta Wolverina uvidíte tady

Evoluci Batmana: Tváře temného rytíře uvidíte tady

Vesmír Star Treku nemá hranice: Nové seriály a filmy

Vesmír Star Treku nemá hranice: Nové seriály a filmy

Star Trek: 10+ zajímavostí z vesmíru padesátiletého sci-fi fenoménu

Star Trek: 10+ zajímavostí z vesmíru padesátiletého sci-fi fenoménu

Star Trek: Discovery - Nejslavnější sci-fi seriál je zpátky

Star Trek: Discovery - Nejslavnější sci-fi seriál je zpátky

Video se připravuje ...

Star Trek: Do neznáma • Zdroj: CinemArt

 

Články odjinud