5 hvězdných vůdců: Každý Star Trek má svého kapitána

5 hvězdných vůdců: Každý Star Trek má svého kapitána
Sdílej
 
Seriály Star Trek nás doprovází téměř padesát let. Jde tedy o fenomén, kterému bysme kvůli věku měli skoro vykat.

 

 

Když se potkají fanoušci Star Treku, debata se dříve či později stočí na téma, kdo je nejlepší kapitán Enterprise. Jeden bude tvrdit, že Picard. Druhý bude mít raději Kirka, další Archera anebo Janewayovou, které sice velela lodi Voyager, ale mezi trekovské kapitány neodmyslitelně patří. Každý kapitán je hlavním hrdinou vlastní seriálové řady a každému sekundují výrazné postavy na pozicích prvních důstojníků.

Původní seriál

Úplně prvním ze všech byl kapitán James Tiberius Kirk (William Shatner). Objevil se na televizní obrazovce v polovině šedesátých let minulého století a po tři roky velel Enterprise v osmdesáti dílech (1966–1969). Původní seriál Star Trek dnes kvůli svým jednoduchým trikům působí úsměvně, ale do srdcí lidí se zapsal poselstvím o světě budoucnosti, ve kterém morálka, čest a hrdost dokáží vyřešit i ty nejdivočejsí konflikty. Autorem seriálu byl Gene Rodenberry a objevily se v něm všechny postavy, které znáte z filmů: kromě Kirka i Spock (Leonard Nimoy), McCoy (DeForest Kelley), Uhura (Nichelle Nicholsová), Čechov (Walter Koenig) anebo Scotty (James Doohan).

Vesmír Star Treku nemá hranice: Nové seriály a filmy

Vesmír Star Treku nemá hranice: Nové seriály a filmy

Animák

Čtyři roky po ukončení seriálu Star Trek mohli televizní diváci pokračovat ve sledování eskapád Kirkovy posádky v animovaném seriálu (1973–1994). Přestože měl pouze dvě série, je přijímán jako právoplatná součást trekovského univerza, protože v něm znějí hlasy původních herců a vrátili se i osvědčení scenáristé. V jedné epizodě dokonce velí Enterprise Uhura, což byl na tehdejší dobu poměrně odvážný krok.

Nová generace

Možná víte, že když kapitán Jean-Luc Picard (Patrick Stewart) vejde do místnosti, tak se všude rozlije světlo – to jak se mu leskne pleš. Podobných vtipů na charizmatického Picarda koluje mezi fanoušky stovky a ne neprávem se stal jedním z nejoblíbenějších velitelů Enterprise. Na obrazovkách se seriál s názvem Star Trek: Nová generace udržel celých sedm sezón (1987–1994). S Picardem a jeho pobočníky Worfem (Michael Dorf), Datou (Brent Spinner), Rikerem (Jonathan Frakes) a dalšími jsme procestovali nejexotičtější kouty galaxie a prožili jedny z nejlepších trekovských příběhů. Jestli chcete Star Trek poznat lépe a nebaví vás původní seriál, začněte sledováním Nové generace!

Hluboký vesmír devět

Neobvyklý úkrok od šablony „kapitán, jeho loď a posádka“ předvedly scénáře pro Star Trek: Hluboký vesmír devět (1995–2001), které se odehrávají především v koridorech stejně pojmenované vesmírné stanice. Komplexu velí kapitán Sisko (Avry Brooks) a rozhodně se nenudí. Hluboký vesmír 9 je totiž umístěn do blízkosti červí díry, která umožňuje návštěvy ze vzdáleného sektoru gamma. Na konfliktech, které pocházejí od návštěvníků stanice, je vystavěn celý děj, který můžeme klidně nazvat detektivním.

 

Jak vypadá nová hra ze světa Star Treku?

Jak vypadá nová hra ze světa Star Treku?

Voyager

Při pronásledování rebelů se loď Voyager s kapitánkou Kathryn Janewayovou (Kate Mulgrewová) nešťastnou náhodou dostane 70 000 světelných let od lidmi osídlených sektorů. Není jiné cesty než sedmdesát pět let letět zpátky – a o této pouti vypráví Star Trek: Voyager (1995–2001) celých sedm sezon. Náladou se blíží původnímu seriálu a při sledování narazíte na spoustu ras a bytostí, které známe i z předchozích seriálů – třeba borgy, pana Q, romulany či ferenje.

Enterprise

Zájem o Star Trek na začátku 21. století upadá, jako by byly všechny motivy pro televizní seriály vyčerpány. Scenáristé nás proto v seriálu Star Trek: Enterprise (2001–2005) zavedli do doby před prvním seriálem, devadesát let po objevení warpového pohonu, který umožňuje překonávat vesmírné vzdálenosti. S kapitánem Jonathanem Archerem (Scott Bakula) prozkoumáváme vesmír kolem Sluneční soustavy v první lodi, která byla pojmenována Enterprise, ale... tak nějak to není ono. Seriál byl po čtyřech sezonách ukončen.

Filmy Star Trek

Kromě seriálů můžeme také napočítat už dvanáct filmů s názvem Star Trek. V šesti z nich se objevuje posádka původního seriálu, čtyři jsou věnované kapitánu Picardovi a jeho lidem a poslední dva pod taktovkou J. J. Abramse jsou pak „restartované“ pro původní posádku.

Nové Star Wars natočí režisér nového Star Treku

Nové Star Wars natočí režisér nového Star Treku

Recenze: Star Trek se vrhá Do temnoty

Recenze: Star Trek se vrhá Do temnoty

Spock zpívá zvláštní písničku o Hobitovi

Spock zpívá zvláštní písničku o Hobitovi

Klíčová slova:
film, star trek
 

Články odjinud