Proměna Iron Mana: Tonyho Starka vystřídá dívka

Proměna Iron Mana: Tonyho Starka vystřídá dívka
Sdílej
 
Tony Stark je nejpopulárnějším hrdinou filmů studia Marvel, ale v komiksu čeká Iron Mana velká proměna. Starka vystřídá afro-americká dívka Riri Williams.   

 

Navzdory tomu, že se stal asi nejpopulárnějším hrdinou studia Marvel, už Tony Stark nebude Iron Manem. V sedmém dílu nové komiksové série Invincible Iron Man dojde ke střídání. Hypermoderní zbroj oblékne někdo jiný. Tonyho Starka překvapivě vystřídá afro-americká dívka Riri Williams.  

Iron Man jako holka?

Mladá Riri je podobně jako Tony Stark geniální vynálezkyní. Čtenáři komiksu Invincible Iron Man už se stali svědky, jak se jí podařilo zrekonstruovat starší Iron Manovu zbroj. Když pak podnikla první zkušební let, nemohla se rozhodnout, jak si bude říkat. Taky proto, že přezdívku Iron Maiden (Železná panna) si dávno zabrala legendární heavy metalová kapela.

Proměny u Marvelu •  Marvel Comics

Dívka jako superhrdinka

Vydavatelství Marvel si uvědomuje, že velkou část čtenářů komiksů (a filmových diváků) tvoří dívky a ženy. Proto se delší dobu snaží klást důraz na představitelky křehkého pohlaví, které v akčních příbězích dokazují, že zase tak křehké nejsou.

Thorovo kladivo převzala bývalá láska jeho původního majitele Jane Foster (viděli jsme ji i ve filmech Thor a Thor: Temný svět), Wolverine zemřel a na jeho místo nastoupila naklonovaná Laura Kinney a Avengers jsou holky, nebo přesněji řečeno jeden z týmů Avengers je komplet holčičí.

Komiksy pro všechny

Nová hlavní hrdinka série Invincible Iron Man je další zástupkyní úspěšné strategie komiksů pro všechny. Mezi mladými hrdiny Marvelu se v posledních letech objevil třeba nový Spider-Man. Pod jeho maskou se skrývá Miles Morales s latinsko-afro-americkými geny.

K nejpopulárnějším novým postavám patří i mladá muslimská fanynka superhrdinů Kamala Khan. Když získala super schopnosti, přijala přezdívku Ms. Marvel. Ona i mladý Spider-Man se stali členy superhrdinského týmu v sérii All-New, All-Different Avengers.

Čtenáři komiksů jsou různí a pochází ze všech koutů světa. Vydavatelství Marvel si to moc dobře uvědomuje. A co na to samotný Tony Stark? Robert Downey Jr. už se vyjádřil na Twitteru, že svou komiksovou nástupkyni schvaluje.  

 

Více o Marvelu najdete tady

Iron Man, Avengers, Spider-Man, X-Men a spol. jsou NULY?

Iron Man, Avengers, Spider-Man, X-Men a spol. jsou NULY?

Avengers jsou jenom holky: Úplně nový tým začíná na jaře

Avengers jsou jenom holky: Úplně nový tým začíná na jaře

 

Články odjinud