Souboj fenoménů: Star Wars VS. Star Trek

Souboj fenoménů: Star Wars VS. Star Trek
Sdílej
 
Přišel čas na definitivní zúčtování. Který fenomén je lepší? Které „S“ko vyhraje? Přestanou se fanoušci konečně hádat?

 

7 faktů o Star Wars: Epizodě VII

7 faktů o Star Wars: Epizodě VII

 

Vesmírná plavidla

Těžká kategorie! Na jedné straně je Enterprise, ikonická loď, která se dočkala hned několika verzí. A tím to nekončí, jen Hvězdná flotila má několik různých, krásných lodí. Pak jsou tu elegantní dravci Klingonů, mohutné křižníky Romulanů a vrchol jednoduchého designu - krychle Borgů.

Na druhé straně je ale Millenium Falcon. Imperiální křižníky. Elegantní jachta Padmé Amidaly. Ikonické X-Wingy a TIE stíhačky! A když se Star Trek ohání borgskou krychlí, ve Star Wars není nic menšího, než Hvězda smrti.


Remíza!

Zbraně

Nastav si fázer na omráčení. To není špatná volba. Ale design je tady vysloveně funkční. Vzhled fázeru ze Star Treku zrovna neohromí, natož aby nepřítele zastrašil. Vypadá jako plastová čtečka kódů ze supermarketu a protože umí zabíjet i omračovat, nemá smysl se tahat ještě s nějakou puškou. Jasně, můžeme sáhnout po klingonském Bat'lethu, ale to je už zase taková ceremoniální záležitost.

A navíc proti ní stojí světelný meč. Je třeba říkat něco víc? Světelný meč! Rozsekneš s ním skoro cokoliv, když jsi šikovný, odrazíš i střelu z blasteru a... už jsme zmiňovali, že skvěle vypadá? Han Solo navíc střílí nádherným blasterem, Chewbacca blasterovou kuší a arzenál rodiny Fettových už radši vůbec nezmiňujeme, abych Star Trek úplně nestrapnili.

 

Vítězí Star Wars!



2 bombastické upoutávky na nový Star Trek

2 bombastické upoutávky na nový Star Trek


Turistika

Kdybychom se někdy rozhodli založit cestovku, najmeme si lidi ze Star Treku. Brázdění vesmíru mají totiž tak nějak v popisu práce. Objevují nové hvězdné systémy i planety, a i když trčí na vesmírné stanici v Hlubokém vesmíru 9, aspoň se potkávají se zajímavými formami života.

Díky Star Wars jsme se zase podívali na na nejmalebnější místa v galaxii. V jednu chvíli můžeme mrznout na Hothu, pak se zase potit v džunglích Dagobahu nebo se pro změnu nechat usmažit sluncem na Tatooine. Jenže když spočítáme, kolik posádek se ve Star Treku vystřídalo a kam se všude podívali, vypadá vedle toho sága Star Wars jako cesta kolem světa vedle výlet výletu k babičce.

 

Vítězí Star Trek!

Hlášky

Ve Star Treku nám popřejí, abychom „Žili dlouho a blaze…“ Nebo suše konstatují, že „veškerý odpor je marný!“ Případně v angličtině zavelí „Beam me up, Scotty!“ Ale tím to končí.

Hlášku „Jsem tvůj otec, Luku…“ ale znají i ti, co Star Wars nikdy neviděli. A co třeba „Provázej tě síla?“ Nebo „Nemám z toho dobrý pocit?“ A je toho ještě mnohem více, Star Wars zkrátka nabízí zásobu hlášek pro skoro každou životní situaci!

 

 

Recenze: Star Wars, které se odehrály kdysi dávno

Recenze: Star Wars, které se odehrály kdysi dávno

 

Vítězí Star Wars!

Hrdinové a záporáci

Han Solo nebo James Tiberius Kirk? C3PO nebo Data? Princezna Leia nebo Sedmá z Devíti? Těžké pořízení, protože jak sága Star Wars, tak kvantum seriálů ze Star Treku nabídly desítky barvitých charakterů, kterým se dají držet palce.

Všichni sice znají Spockovy špičaté uši, ale co dál? Méně výraznější hrdiny, si Star Trek bohatě vynahrazuje padouchy. Nikdy nevíte, jestli se na vás vrhnou Romulani, Klingoni, Borgové, nějaký ten Khan nebo rovnou vrtkavý polobůh Q.

Darth Vader ze Star Wars je taky dost ikonickou postavou. Pak jsou tu další Sithové, Impérium a sem tam nějaký ten Hutt. Hrdinů je méně než ve Star Treku, zato jsou podstatně výraznější. Luke? Leia? Chewbacca? Ben Kenobi? No jasně!  

 

Remíza!

Jak to dopadlo?

Sága Star wars to u nás nakonec u nás na body vyhrála. Ale jestli máte doma uniformu Hvězdné flotily a znáte všechny díly všech Star Treků, je asi jasné kdo vyhrál u tebe. A to je asi nejdůležitější, ne? Ono vlastně nezáleží na tom, jestli je pro ostatní lepší ten nebo ten. Jde o to, co nejvíc baví. A pobavit umí stejně dobře Star Wars jako Star Trek. Takž… Provázej vás síla! A žijte dlouho a blaze!



Spock zpívá zvláštní písničku o Hobitovi

Spock zpívá zvláštní písničku o Hobitovi

Noví Angry Birds se hrají jako Star Wars

Noví Angry Birds se hrají jako Star Wars

Recenze: Komiks o Star Treku letí vysokou rychlostí

Recenze: Komiks o Star Treku letí vysokou rychlostí

Klíčová slova:
star wars, star trek
 

Články odjinud