Recenze: Star Wars, které se odehrály kdysi dávno

Recenze: Star Wars, které se odehrály kdysi dávno
Sdílej
 
Nejnovější omnibus Star Wars shromáždil původní marvelovskou komiksovou řadu a je oslavou ryzího dobrodružství. Před dávnými časy, v jedné galaxii…

 

Recenze: Stíhačky ze Star Wars létají galaxií

Recenze: Stíhačky ze Star Wars létají galaxií

 

Než otevřete omnibus nazvaný Před dávnými časy…, mějte na paměti, že název je tentokrát skutečně výstižný. Dnes už je tomu sice těžké uvěřit, ale opravdu byly doby, kdy nikdo (snad ani George Lucas) netušil, že Darth Vader je Lukův otec, že Han Solo bude hákovat v karbonitu nebo že existuje něco jako Jar Jar Binks. Uf.

Bylo to v roce 1977, kdy začala vycházet komiksová řada Star Wars, navazující na tehdy kina válcující Epizodu IV (tedy Novou naději). Ta ostatně v komiksové verzi otevírá i náš omnibus a jako většina komiksových přepisů filmů je slabší, ale zase rychlejší a dravější.

 

Jak to dělají u Marvelu

Je tedy jasné, že oproti tomu, co už známe, může v těchto příbězích být ledacos jinak. Tvůrci si prostě museli (a mohli) vymýšlet mnohem víc. Co se však povedlo zachovat je nádherně ryzí dobrodružství.

Původní Star Wars byly oslavou pulpových historek, jednoduchých hrdinských fantasy, zarputilých westernových hrdinů a osudových samurajských válečníků - to vše promícháno a protřepáno v šejkru galaktických kulis. Prostě ryzí zábava. A tu uměli hoši v Marvelu vždycky dobře. Však také mezi scenáristy narazíme na Roye Thomase (známého u nás třeba prací na komiksovém Conanovi) nebo Chrise Claremonta (který slavil největší úspěchy s X-meny a do drsné detektivky laděným Wolverinem).

A tak to v doslova desítkách příběhů (pročež se díky rozsahu ani nemáte šanci začít nudit) bouchá, práská, laserové meče sviští, křižníky se rozpadají, podivné planety odhalují podivné artefakty a ještě podivnější kreatury.

Ano, z dnešního pohledu je už kresba hodně „retro“, ale pro tohle pořád stačí. Tentokrát nechceme propracované detaily nebo odvážné rámcování. Co chceme je, aby to bylo barevné a přehledné jako rychlý sek mečem Jedi. Což se daří na jedničku.

Zábavná srovnávání se strýčkem Lucasem

Jelikož tyto příběhy vznikaly ještě před Impérium vrací úder, je na knize možná nejzábavnější srovnávat marvelovské vylepšováky v porovnání s tím, co pak ve svých filmech předvedl Lucas. Je totiž pak hned líp vidět, jak funguje řadový komiks…

Darth Vader je správně démonický, Han Solo se dostává z jedné patálie do další (potěší hláška „Pokud netrpíš politováníhodnou averzí k umírání“) a všichni, včetně Luka a princezny Leii jsou prostě pořád stejní (aneb daň komiksové posedlosti neměnit hrdinům šatník).

Své kouzlo však poněkud ztratil Obi-Wan Kenobi, který prostě elegantnímu filmovému předobrazu nesahá ani po kotníky, a vyloženě úsměvný je lovec lidí, na kterého naši hrdinové narazí. Tedy ve srovnání s ultimátním záporákem Bobou Fettem. Ten si dokonce vysloužil i vlastní omnibus. Vesmírní piráti pak vypadají spíš jak z omnibusů Indiana Jonese…

Jinými slovy, je třeba zapomenout na filmy a velké epické příběhy o rovnováze sil v Galaxii. Tyhle komiksy jsou zábavné jednohubky v nejlepší tradici dobrodužných příběhů. S hláškami, monstry, desítkami nepřátel a krásnými pirátkami. V podstatě, proč ne…

 

60%

 

+ Čisté dobrodružství

- Jsme mimo oficiální příběhy a kresba je už velmi stará

 

Star Wars. Před dávnými časy… 1

Don Glut, Archie Goodwin, Roy Thomas, BB/art 2012, 496 str., 990 Kč

www.bbart.cz

 

 

Recenze: Letopisy rytířů Jedi

Recenze: Letopisy rytířů Jedi

Recenze: Komiks o Star Treku letí vysokou rychlostí

Recenze: Komiks o Star Treku letí vysokou rychlostí

Recenze: Letopisy rytířů Jedi končí, ale boj ne

Recenze: Letopisy rytířů Jedi končí, ale boj ne

 

Články odjinud