Recenze: Hobit Neočekávaná cesta

Recenze: Hobit Neočekávaná cesta
Sdílej
 
Peter Jackson se po dlouhých letech vrací do Středozemě a knižní Hobit se dočkal velkolepého zpracování ve stylu slavného Pána prstenů.

 

10 faktů o filmu Hobit: Neočekávaná cesta

10 faktů o filmu Hobit: Neočekávaná cesta

 

 

A máme tady první třetinu! Hobit je původně spíše pohádka než fantasy příběh a zároveň je kratší než první díl trilogie Pán prstenů: Společenstvo prstenu. Režisér Peter Jackson proto měl před sebou náročný úkol. Zaprvé natočit Hobita tak, aby se atmosférou blížil úspěšnému Pánu prstenů. Zadruhé najít v knížce dost materiálu na ne jeden, ale rovnou tři filmy.

Pokud jde o první film, povedlo se mu to. Příběh začíná klasicky v Hobitíně, kde starý Bilbo vypráví mladému Frodovi o tom, jak získal Prsten, meč Žihadlo a část drakova bohatství. To ho takhle jednoho večera navštívilo 13 trpaslíků a jeden čaroděj a vylákali ho za dobrodružstvím na výpravu do hlubin hory Erebor. Mohl za to zlý drak Šmak, protože odtud před lety vyhnal trpasličího krále. A jeho vnuk Thorin Pavéza se chce vrátit domů. 

Plnohodnotný výlet do Středozemě

Kromě Tolkienovy knihy čerpá Jackson z dodatků a poznámek, které Tolkien napsal, aby děj pohádkového Hobita více navázal na ambicióznějšího Pána prstenů. Zároveň s putováním za pokladem proto dojde i na kradmý vzestup Saurona k moci. Trpaslíci zuřivě bojují se skřety a jejich vůdcem Azogem Znesvětitelem.

Představuje se další čaroděj Radagast Hnědý, aby Gandalfa upozornil na rostoucí nebezpečí. A samozřejmě nechybí Glum. Díky tomu je z Hobita: Neočekávané cesty vynikající a plnohodnotný výlet zpátky do Středozemě. Ta ožívá hlavně díky scénám, které v knižním Hobitovi nejsou. Vrací se v nich staří známí z Pána prstenů a většinou jsou zaslouženou chvilkou odpočinku uprostřed nekonečného úprku. Trpaslíkům jde totiž pořád někdo po krku!

Trpaslíci jsou obávaní válečníci

Třináctka trpasličích bojovníků je už slušné číslo. Naštěstí je každý ukázaný trochu jinak a to je na Hobitovi hodně sympatické. Thorin je impozantním vůdcem. Fili a Kili jsou mladými bojovníky, Dvalin máchá obrovským kladivem a každý z trpaslíků, i když třeba moc nemluví má nějakou symbolickou zbraň a nebo vlastnost.

Choreografie trpasličích bojových scén také vypadá hodně dobře. Není to žádný toporný boj. Trpaslíci jsou obávaní válečníci - jen o něco menší. Nepřátel je tolik, že jich je možná chvílemi až příliš! Bojuje se, pak si hrdinové sotva stihnou něco říct a už na ně zase někdo další útočí. Jackson si vyloženě libuje ve velkolepých scénách, takže dojde na úprk podzemím plným skřetů, bitvu s vrrky… a možná přijde i nazgúl.

Pokud máš rád Středozem a Tolkiena, nemáš co řešit. Hobita vidět musíš. Možná není tak temný a krvavý jako Pán prstenů, ale má úžasnou atmosféru. Hobit: Neočekávaná cesta přináší další kus Tolkienova příběhu a hlavně to není jenom film o Středozemi, ale návrat přímo do světa, který tě pohltí.

 

90%

 

Hobit: Neočekávaná cesta

(The Hobbit: An Unexpected Journey), USA/Nový Zéland 2012

Režie: Peter Jackson

Hrají: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Stephen Hunter, Peter Hambleton, Eric Vespe

www.thehobbitblog.com

 

 

Malí lidé z Floresu: Hobiti existovali?

Malí lidé z Floresu: Hobiti existovali?

V novém filmu jsou mega roboti proti Godzilám

V novém filmu jsou mega roboti proti Godzilám

Spock zpívá zvláštní písničku o Hobitovi

Spock zpívá zvláštní písničku o Hobitovi

Klíčová slova:
film, hobit, recenze
 

Články odjinud