První Hobit byl český od tvůrce Macha a Šebestové

První Hobit byl český od tvůrce Macha a Šebestové
Sdílej
 
Před necelými 50 lety vznikla první filmová adaptace Hobita. Byla animovaná a podílel se na ni Adolf Born, kterého pak proslavili Mach a Šebestová. Podívejte se!

 

Bitva z Pána prstenů zuří v LEGO filmu

Bitva z Pána prstenů zuří v LEGO filmu

 

V roce 1966 americký animátor Gene Deitch spojil síly s českým ilustrátorem Adolfem Bornem, aby vytvořili úplně první filmovou adaptaci Hobita. Nakonec ji viděl málokdo.

Scénář k filmu začal vznikat už po roce 1964, kdy Hobita znali jenom anglické děti a Pán prstenů měl teprve vyjít. Producent William Snyder získal nakrátko práva na zfilmování knihy. Animátor a scénárista Gene Deitch s jejím obsahem zacházel hodně volně.

 

Je to vůbec Hobit?

Příběh se drží jenom základní Tolkienovy zápletky, úplně vynechává některé hrdiny, zato přidává princeznu jménem Mila Milovana, která to nakonec dá s Bilbem dohromady.

Původně plánovaný celovečerní film se nepodařilo udat žádnému studiu. Nakonec se scvrknul do podoby kraťasu. Ten vznikl v Praze za pouhých 30 dní! Práva na natočení by jinak propadla.

 

 

Hobit a Mach a Šebestová

První adaptace Hobita se promítala v New Yorku před hodně malým publikem. Někteří diváci museli podepsat prohlášení, že film viděli. Snyder pak měl důkaz, že splnil podmínky smlouvy. Práva pak rychle prodal se slušným ziskem 100 000 dolarů.

Pro Adolfa Borna se Hobit stal prvním filmem v kariéře. Později se proslavil jako ilustrátor, autor výtvarné podoby mnoha dalších filmů a hlavně otec slavné dvojky Mach a Šebestová.

 

 

 

Další verze Hobita vznikla až za 10 let. Byla také animovaná, ale celovečerní a pro televizi ji natočili slavní animátoři Jules Bass a Artur Rankin Jr. Animované podoby, tentokrát od Ralpha Bakshiho, se později dočkal také Pán prstenů. „České“ prvenství už nám ale nikdo nikdy nevezme!

Hobit a Pán prstenů jsou vděčnou předlohou animátorů. Podívejte se, jak dopadla Lego bitva u Helmova žlebu (tady). Animátoři se zapotili i během příprav nového filmu Hobit: Neočekávaná cesta (tady).  

 

 

První fotka z třetího Hobita! Legolas a Bard

První fotka z třetího Hobita! Legolas a Bard

Hobití týden na abíčko.cz

Hobití týden na abíčko.cz

První fotka z druhého Hobita a Velký skřet

První fotka z druhého Hobita a Velký skřet

Klíčová slova:
hobit, pan prstenu