Banditi z Diablova údolí: Hackeři vykrádají herní účty

Banditi z Diablova údolí: Hackeři vykrádají herní účty
Sdílej
 
Na stoličku v internetové kavárně usedl starý zjizvený chlap. Prachem ztěžklé oči se mu zaleskly, když vyprávěl o loupeživých bandách, které se prohánějí digitální pustinou.

 

Temná zákoutí internetu: Kyberzvrhlíci, kyberšikana

Temná zákoutí internetu: Kyberzvrhlíci, kyberšikana

 

Staré časy už se nevrátí. Ty doby, kdy mohl mladý honák brouzdat po nekonečných lánech online prérie a nemusel se pečlivě ohlížet po každém skalisku, zda tam nečíhá tlupa ničemů, jsou ta tam. Tehdy jsi mohl potkat leda nějakého blázna, který ti zpřeházel data na disku. Avšak dnes už se k zákonu zády nestaví jen blázni. Zlodějna se stala výnosným byznysem. Na bohem zatracenou dráhu hackera se vydává víc a víc pistolníků s rozžhavenou myší a pásem flashek zavěšeným nebezpečně nízko u boků. Okradou každého poctivého hráče, kdo zabloudí na jejich stezku.

Pašeráci po síti

Na internetového banditu si musí dát pozor každý, kdo se připojí ke své oblíbené online hře. Zvlášť u populárních her, jako je World of Warcraft nebo Diablo III, se rozmáhají krádeže herních účtů. Hackeři si neberou servítky a shrábnou veškeré předměty, peníze i dosažené bonusy. Odcizené artefakty pak mizí na černém trhu. Skupují je tam podvodníci, kteří místo poctivého hraní šustí svazkem špinavých bankovek, aby mohli svou zpropadenou tvář schovat za blyštivou zbroj.

Velká účtová loupež

Jak takové přepadení vypadá? Nejčastěji k němu dojde v samotné hře. Lupič předstírá bezbranného chudáka. Zastavuje pocestné a vyptává se jich, jak si poradit s úkoly ve hře. Vyhlíží si tak svou oběť – zkušeného hráče, který mu dokáže dobře poradit a okolní pastviny má procestované křížem krážem. Takoví hráči mají zpravidla tlumok plný zlata. Jakmile si hacker najde dobrodruha, který je mu ochoten pomoci ze zdánlivé mizérie, obrátí jeho ryzí srdce proti němu. Společně se zprávou pošle nakažené soubory, tzv. malware, který zjistí přístupová hesla na účet a pošle je zpátky zloději. Jiný typ malware mu umožní sledovat hráčovu obrazovku, ze které může snadno opsat všemožná data. A okradený najde ráno před saloonem místo sveřepého mustanga jen prázdné opratě.

Nový šerif ve městě

Naštěstí i na internetu dopadá ruka zákona na lupičova záda. A nejsou to jen šerifové z herních společností, kterým se často na stole kupí komínky nevyřešených případů. Pustinou krouží i toulaví lovci. Tajně studují taktiky lupičů, ohledávají stopy a hned v zárodku podchycují každý jejich nový trik. Takovou skupinou je i tým AVG Research. Hackery stíhá jak ve hře, tak i na jejich vlastní půdě. Když odhalí nějaké pečlivě ukryté fórum, kde se slézají pašeráci, výtržníci a kdejaká další online chátra, vyrazí v převleku hackera a pozorně vyslechnou tajné plány. Často tak dokážou zabránit loupežným nájezdům ještě předtím, než prolomí brány města – ať už je to Tristram nebo Stormwind – a třeba i hráčův účet. Členové týmu mají navíc hackerské techniky v malíku, takže je nějaký tuctový renegát nepřekvapí víc než vytí kojota za rozbřesku.

Připojit se k lovcům hlav

Zní to jako tvrdá a dobrodružná práce. Ale v jednom se lovci kyberhlav od svých westernových kolegů liší. Práce v bezpečnostním týmu není pro psance. Hackeři nemají mezi nimi co dělat. Starý kovboj se konečně zvedl od pultu. Ještě než vyšel z internetové kavárny do venkovního soumraku, zachraptěl: „Chtěl bys taky jednou nasadit zaprášená sluchátka, prásknout myší a prohnat pár kyberzločinců? Dveře jsou otevřené. Ale pamatuj – nikdy nesmíš sejít ze správné cesty!“

Kyberbezpečnost: Zloději dat i našich životů

Kyberbezpečnost: Zloději dat i našich životů

Recenze: Hackeři a Malý bratr nevěří nikomu nad 20

Recenze: Hackeři a Malý bratr nevěří nikomu nad 20

Zabezpečte si účet jako zlato ve Fort Knox

  1. Do hry si zvolte složité heslo, a to jiné, než které používate třeba na hráčských fórech. Pravidelně jej pro jistotu obměňujte.
  2. Hlídejte si nejnovější updaty vašeho antiviru a operačního systému.
  3. Buďte maximálně obezřetní při stahování neoficiálních add-onů, jež obsahují nějaký instalační balíček.
  4. Hlídejte si transakce, které probíhají na vašem účtu. Pokud na krádež přijedete včas, ještě se toho dá spousta zachránit.
  5. Hackeři rádi zneužívají upovídané hráče. Ti jsou totiž snadná kořist. Pokud se vás úplně cizí hráč začně vyptávat na důvěrné informace, zamyslete se, k čemu je může potřebovat.

 

Tajný výzkum Googlu: Superpočítač pro kočku

Tajný výzkum Googlu: Superpočítač pro kočku

Svinčík v kompu: Prach jsi a v prach se obrátiš!

Svinčík v kompu: Prach jsi a v prach se obrátiš!

Internet jako droga: Dokážete se odtrhnout od počítače?

Internet jako droga: Dokážete se odtrhnout od počítače?

 

Články odjinud