Temná zákoutí internetu: Kyberzvrhlíci, kyberšikana

Temná zákoutí internetu: Kyberzvrhlíci, kyberšikana
Sdílej
 
Příběhy šikany, násilníků a pedofilů jsou strašákem pro kdo ví už kolikátou generaci. V dnešní době ale strašák dostal novou podobu a může vás potkat i na obrazovce počítače.

Pokud se vás vaše (virtuálním světem nedotčená) babička zeptá, co můžete najít na internetu, asi jí odpovíte, že přece všechno. Problém je, že v tom „všechno“ se skrývá nejen prostor pro chat s kamarády, stahování hudby a sledování seriálů. Velice pohodlně se zde zahnízdili i více či méně nebezpeční podivíni. Pod maskou anonymity si totiž na síti můžou dovolit to, co by jim v reálném životě prošlo jen stěží.

iPodám si tě

Slyšeli jste o kyberšikaně? Pokud ne, možná vás to udiví. Jak je možné někoho šikanovat po internetu? Bohužel překvapivě snadno. S nějakou podobou kyberšikany se setkal každý desátý školák. Představte si, že vám někdo celé dny posílá výhružné zprávy. Nepříjemné! To však není zdaleka nejhorší podoba kyberšikany. Rafinovanější prevíti se baví například takzvaným happy slappingem, který spočívá v tom, že jeden z nich napadne a zesměšní vybranou oběť a druhý ho přitom natáčí na mobil. Vlastníci nahrávky pak můžou nešťastníka vydírat. A pokud video pustí na internet, může se z něj na dlouhé roky stát skutečná noční můra. Šikana po internetu sice fyzicky nebolí, ale díky celosvětovému propojení internetu může přinést mnohem větší utrpení.

 

Tvrdá srážka s antihmotou

Tvrdá srážka s antihmotou

Víc než jen přítel tvůj

Riziko ale nehrozí jen od nezvedených vrstevníků. Znáte tu povídačku o pedofilech, čekajících před školou s kapsou plnou bonbonů? Ta už je dost omšelá – ale možná právě proto, že dnešní devianti se uchýlili pod roušku nicků na chat a diskuzní fóra. Tady se můžou vydávat, za koho chtějí. Těmto lidem se říká kybergroomeři. Zapředou nevinný rozhovor a pokouší se přátelit. Pokud se jim to podaří, snaží se zalíbit různými dárky. Jakmile si vybudují vztah, navrhne kybergroomer setkání. Díky tomuto rafinovanému postupu je pro zneužívaného mnohem těžší o celé věci mluvit – kybergroomer není jen zmíněný divous před školou, ale blízký přítel.

Kdo jinému jámu kopá

Pokud máte najednou pocit, že pokud oběť počítačové šikany je dočista bezbranná, tak vězte – naštěstí tomu tak není. Internet různým kybertrapičům možná přinesl nové způsoby, jak druhým znepříjemňovat život, ale obrana proti nim zůstává pořád stejná. Na útočné zprávy nereagujte. Agresor uvidí, že to nemá cenu a brzy ztratí zájem. Přesto je dobré si jich pár uložit pro případ, že by přeci jen nepřestal. Pokud šikana přesáhne hranici vaší trpělivosti, můžete jeho výlevy prostě jako „důkazní materiál“ přeposlat učiteli nebo rodičům. Tím mimo jiné odpadne nepříjemné doznávání s rudýma ušima a pohledem do země. Jenže on stejně žádný útočník nebude chtít nastavovat vlastní krk. Což je mimochodem důkaz, že zbabělci nejsou oběti šikany – právě naopak! Řekněte sami, jak byste nazvali toho, kdo se baví týráním slabších, ale sám se v průšvihu tváří jako to nejčistší neviňátko?

Článek vznikl ve spolupráci s projektem Saferinternet.cz.

 

Ve spektáklu Válka bohů 3D je řeckým válečníkem budoucí Superman

Ve spektáklu Válka bohů 3D je řeckým válečníkem budoucí Superman

Jak poznat kybergroomera

To, že na chatu se může skrývat kybergroomer, by vás neměla nutit k odpálkování každého, kdo se zeptá, jak se máte. Pro správný úsudek je dobré znát několik typických projevů jejich chování. Pokud se bude chatter některému z těchto bodu nebezpečně blížit, měli byste zpozornět. Vaše osobní údaje patří jen vám, ať o ně kdokoli žádá sebenaléhavěji!

1. Při prvním kontaktu je až nezvykle přátelský, milý a bude se vám snažit za každou cenu zalíbit.

2. Pokud s ním víckrát zavedete řeč, bude vás žádat, abyste o vašem soukromém psaní s nikým nemluvili.

3. Bude nenápadně používat nezvykle intimní jazyk, který bude připomínat korespondenci někoho, kdo je více než jen přítel. Později vám může jemně podsouvat sexuální témata.

4. Bude po vás chtít osobní data. Později vás může požádat o fotografie a bude vyžadovat snímky odvážnějšího rázu.

 

Studium kouzel malé čarodějnice Toničky Bolavé vás rozesměje

Studium kouzel malé čarodějnice Toničky Bolavé vás rozesměje

Mikulášovy patálie: blbost i sranda s ručením neomezeným

Mikulášovy patálie: blbost i sranda s ručením neomezeným

 

Články odjinud