Studium kouzel malé čarodějnice Toničky Bolavé vás rozesměje

Studium kouzel malé čarodějnice Toničky Bolavé vás rozesměje
Sdílej
 
Nový díl z volně uspořádané humorné fantasy série Zeměplocha se vrací k Toničce Bolavé. Dobrodružství malé čarodějnice připomene Harryho Pottera.

Všechno začalo, když ještě Toničce nebylo ani deset. Jejího bratříčka unesly víly a ona se ho vydala zachránit. Získala si přátelství Nac mag Fíglů (známých též jako Svobodný národ či „Osoby podezřelé z následujících trestných činů…“) a zjistila, že i královna elfů se dá praštit poctivou  železnou pánví. Od té doby toho zažila i víc, ale tentokrát bude čelit nejen kouzlům. Číhají na ni nástrahy velkoměsta, nenávistné pověry i osudové lásky.

Příběhy ze Zeměplochy, která jak známo pluje vesmírem na zádech čtyř slonů stojících na krunýři Velké želvy, jsou klasikou humoristické literatury. Najdeme mezi nimi zběsilé parodie, propracované detektivky i knihy pro mládež. A to je případ dobrodružství Toničky Bolavé. V každém ze čtyř zatím napsaných knih, které se dají číst samostatně, po pořádku i úplně na přeskáčku, se Tonička objevuje v jiném věku. A taky v jiné fázi studia čar a kouzel. Je to princip podobný knižní sérii s jistým Harrym Potterem, se kterým čtenáři taky dospívali.

Ale Zeměplocha nejsou Bradavice. Můžete se proto spolehnout, že se při čtení knížky Obléknu si půlnoc mnohem víc zasmějete. Především nad Nac mac Fígly. Drobní lidičkové se zálibou v rvačkách a čórkách všeho druhu jsou okouzlující - stejně jako jejich jazyk a uvažování. Lahůdkou je třeba popis dojemné sebevraždy béhovada aneb kterak se ovce ocitla na pekáči… Prostě starý dobrý Pratchett. A jako bonus pro skalní fanoušky nechybí ani jedna ze známých postav série!

 

Obléknu si půlnoc
Terry Pratchett, 440 stran, 235 Kč, Talpress

 

+ Pratchettův humor nestárne a Nac mac Fíglové taky ne.
- Na poměry Zeměplochy je to hodně přímočarý příběh.

 

70%

 

Slepý superhrdina z Ďáblovy kuchyně přichází

Slepý superhrdina z Ďáblovy kuchyně přichází

 

Články odjinud