Částice rychlejší světla: Mýlil se Einstein?

Částice rychlejší světla: Mýlil se Einstein?
Sdílej
 
Chtěli byste se podívat, jak bude vypadat váš pokoj za padesát let? Anebo letět rychleji než světelné paprsky? Zatímco donedávna byla obě přání pouze doménou sci-fi, nedávný objev ze švýcarského CERNu je možná přiblížil skutečnosti!

 

Zjištění vědců z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) možná způsobí doslova převrat ve fyzice. Odborníci při pokusech v unikátním obrovském urychlovači částic LHC poblíž Ženevy naměřili u neutrin (malých, okem neviditelných částic) rychlost vyšší, než jaké dosahuje světlo.

Géniův omyl?

Pokusy s neutriny přivedly experty k šokujícímu závěru, že tyto částice možná překonaly rychlost  299 792 kilometrů za vteřinu. Podle dnes známých fyzikálních zákonů by však něco podobného nemělo být možné – rychlost světla má být totiž horní hranicí, za níž se prý podle teorie relativity geniálního fyzika Alberta Einsteina nemůže pohybovat jakákoliv hmota. Ale je tomu tak?

Kvůli překvapivosti zmíněných výsledků se na výzkumný tým snesla vlna námitek od jejich vědeckých kolegů. Výtky poukazují především na údajně ukvapený závěr a nepřesnosti během samotného měření. Během pokusů mělo prý dojít k omylu.

Skeptičtí oponenti

„Chtěli jsme najít chybu, jakoukoli banální chybičku, nebo i velmi komplikovanou chybu, případně nějakou záludnost, která by to vysvětlila. Ale nic jsme nenašli,“ řekl o experimentech jejich spoluautor Antonio Ereditato. Vědci z CERNu poukazují na to, že v urychlovači provedli zhruba 16 tisíc měření, při kterých se u neutrin rychlost vyšší než světelná opakovala se železnou pravidelností.

Odborníci z CERNu byli těmito výsledky natolik zaskočeni, že požádali vědce z celého světa o jejich ověření. Podle Jiřího Chýly z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR by bylo překvapivé, kdyby změřená rychlost přečkala podzim – jde prý asi o omyl. S jeho názorem souhlasí také mnoho dalších fyziků.

Jako ve Star Treku?

Avšak nedávný pokus není zdaleka prvním, kdy vědci naměřili u miniaturních částic tak nečekanou rychlost. Pokud se ukáže, že nejde o chybu, budou muset fyzici změnit svůj pohled na svět. Znamenalo by to totiž mimo jiné to, že právě teď kolem nás prolétávají malinkaté částice, pocházející z  minulosti.  A naopak – nově vzniklá neutrina si klidně cestují do budoucnosti.

Jak je to možné? Neutrina vznikají především díky jaderným reakcím Slunce, a všude kolem nás se jich každou vteřinu pohybují miliardy. Jiné právě teď prolétávají vaším tělem. Pokud mají vědci z CERNU pravdu, znamená to také zřejmě to, že ne vždy platí naše chápání času. Co vše je fyzikálně možné, nebo nemožné, to ukáží až další vědecké experimenty…

Nadsvětelná rychlost je realitou… nebo ne?

Nadsvětelná rychlost je realitou… nebo ne?

Nej samurajské příběhy? Ušatý králik s katanou

Nej samurajské příběhy? Ušatý králik s katanou

 

Články odjinud