České přízraky: Tajemství zapomenutého relikviáře

České přízraky: Tajemství zapomenutého relikviáře
Sdílej
 
Skupina českých kriminalistů si pečlivě prohlíží kapli Navštívení Panny Marie. Jeden z mužů prochází s detektorem kovů po místnosti, když náhle zaslechne zvuk, oznamující velký kovový předmět pod podlahou! Pražští detektivové právě našli jeden z nejdražších předmětů naší historie.

 

Bylo poledne 5. listopadu 1984, když policisté v hradě v Bečově nad Teplou vypátrali senzační předmět - relikviář svatého Maura. Tuto vzácnou pozlacenou schránku, zdobenou drahokamy a dalšími cennými kameny, našel tým pod vedením policisty JUDr. Františka Maryšky.

„Pod prkny se ukázala suť. Odhrnul jsem ji a v jednom místě se nám zdálo, že se ztrácí v jakési dutině. Hrábnul jsem holou rukou ještě několikrát, když se otvor rozšířil asi na průměr deseti centimetrů, sklonil jsem se a podíval se dovnitř… A uviděl jsem, jak se na mě z díry pod podlahou usmívá skleněná kulička ze zlatého štítu relikviáře,“ vzpomínal na tento okamžik Maryška.

NEJZÁHADNĚJŠÍ ZÁMKY v Česku

NEJZÁHADNĚJŠÍ ZÁMKY v Česku

Proč musel relikviář zmizet?

Celý nález předcházela nejenom mravenčí práce policistů, ale především téměř špionážní zápletka. Jaký byl příběh relikviáře? Schrána vyrobená v belgickém městě Florennes na počátku 13. století původně sloužila tamějšímu benediktinskému opatství pro úschovu ostatků lidí považovaných za svaté.

Dávno po zániku belgického kláštera v roce 1889 přivezl relikviář do Bečova vévoda Alfréd de Beaufort, majitel zdejšího hradu. Avšak během druhé světové války začali jeho potomci podporovat německé nacisty, kteří okupovali Čechy a Moravu.

Když ke konci tohoto konfliktu začala německá vojska prohrávat jednu bitvu za druhou, bylo Beaufortům jasné, že musí z Bečova utéct a to nejcennější ze svého bohatství – relikviář sv. Maura, pečlivě ukrýt. K tomu skutečně došlo na jaře 1945. Mazaní šlechtici zároveň odstranili vše, co by mohlo Čechům připomenout existenci relikviáře. Proto se na něj na dlouhá desetiletí téměř zapomnělo.

Nabídka pro Čechy

Zvrat přišel až v červnu 1984, kdy na československé velvyslanectví ve Vídni přišel americký obchodník Danny Douglas. Nabízel na místní poměry nezvyklou částku 250 tisíc amerických dolarů za povolení k vývozu jistého vzácného předmětu z naší země. Nechtěl však upřesnit o co se jedná, ani kde je předmět ukryt. Jen řekl, že jeho fotky jsou prý uloženy ve švýcarské bance.

Zatímco část československých úřadů začala jednat s Douglasem o prodeji záhadného předmětu do zahraničí, čeští detektivové z Federální kriminální ústředny začali pátrat. Někteří z nich byli i tajně přítomni na jednání s americkým obchodníkem. Na základě jejich cíleně zvolených otázek se postupně začínalo vyjasňovat, kde je relikviář schovaný.

Příběh jako z detektivky: Relikviář svatého Maura

Příběh jako z detektivky: Relikviář svatého Maura

Leží blízko Norimberka!

Američan totiž postupně prozradil nejenom přibližnou velikost předmětu, ale také fakt, že leží ve vzdálenosti do 150 kilometrů od Norimberku a byl na našem území uložen na konci druhé světové války. Policisté zároveň věděli, že natolik cenný předmět musela ukrýt nadprůměrně bohatá rodina, čímž byly některé lokality předem vyloučeny.

Při jednání o konečných podmínkách vyzvednutí se zároveň Douglas zmínil, že k další schůzce s českou stranou by mělo dojít v Karlových Varech. Detektivové tedy měli jasno – horká stopa je přivedla do Kynžvartu a Bečova. Kriminalisté také díky specialistce Hejdové z UMPRUM Praha určili, že zřejmě jde o relikviář svatého Maura.

České přízraky: Zjevují se na Křivoklátě duše mrtvých lidí?

České přízraky: Zjevují se na Křivoklátě duše mrtvých lidí?

Policejní past

Na základě Douglasovy informace, že nedávno polohu předmětu kontrolovali jeho známí, bylo již jasno. Tehdejší bečovský kastelán Macek totiž detektivům prozradil, že asi před dvěma lety pravděpodobně zahlédl na hradě jednoho z příbuzných původních majitelů.

Kriminalisté tedy začali prohledávat právě zámek v Bečově, což se nakonec ukázalo jako správné řešení. Vzácný relikviář byl nejen nalezen, ale především zachráněn před odvozem do ciziny. Proto si ho dnes po rozsáhlé rekonstrukci můžete prohlédnout v tomto zámku a hradě nedaleko Karlových Varů.

Má relikviář „bratříčky“?

Souvisí tedy s relikviářem ještě něco záhadného? Tajemstvím opředené dodnes zůstávají pozadí celého pátrání, jehož podrobnosti nejsou nikde zaznamenány. Stejně jako ve správném špionážním filmu byly totiž možná do případu zapojeny tajné služby z několika států.

Další velký otazník visí nad tím, jaké další poklady ukryté Němci a konci druhé světové války na našem území ještě nebyly objeveny. Ne náhodou se totiž Česku někdy přezdívá „Trezor nacistů“.

Relikviář svatého Maura poprvé ve 3D: Digitalizace neviditelného

Relikviář svatého Maura poprvé ve 3D: Digitalizace neviditelného

Bláznivé vynálezy:  Proč skončily na smetišti dějin?

Bláznivé vynálezy: Proč skončily na smetišti dějin?

Klíčová slova:
zahada, valka, relikviar, maur, nacisti, nemci
 

Články odjinud