České přízraky: skrývá továrna Richard maďarské zlato?

České přízraky: skrývá továrna Richard maďarské zlato?
Sdílej
 
Hustý dým stoupá ze dvora terezínských kasáren. Muži v uniformách gestapa házejí do ohně bedny s papírovými archy. Všechny záznamy však nestačí na konci dubna 1945 spálit, proto jsou zbylé z nich kamsi odvezeny nákladními vozy. Ve stejné době vyrábějí vězni v podzemní továrně Richard u Litoměřic poslední součástky do německých tanků. Proč však bylo na konci druhé světové války část tohoto podzemí Němci zřejmě odstřeleno? Skrývá se zde něco cenného?

Na ranní směně 5. května 1945 byl na příkaz německých velitelů proveden nástup, při kterém se nedobrovolní pracovníci z Richarda dozvěděli, že válka končí a oni mohou odejít domů. Údajně ještě před odchodem posledního vězně umístili členové německé tajné policie a SS do podzemí silné trhaviny a v poslední den války část továrny odstřelili. Zasypali zde Němci pod vedením agenta Hanse Cohena tajné archívy, nebo cosi mnohem cennějšího?

Kam pumy nedopadnou

Píše se počátek roku 1944 a pod nadvládou nacistické Třetí říše trpí většina Evropy, včetně českých zemí. Přesto německé letectvo nedokáže ochránit své území před mohutnými americkými a britskými bombardovacími svazy. Proto je rozhodnuto o rozsáhlém přesunu části strojírenské a zbrojní výroby Třetí říše mimo dosah spojeneckých bomb - do podzemních továren. V rámci tohoto projektu je v bývalém vápencovém dole pod vrchem Bídnice u Litoměřic nacistickými vězni vybudována obrovská fabrika pod krycím názvem B5-Richard. Co se v ní vyrábělo?

Záhadná demolice

Novodobí otroci zde za nelidských podmínek obráběli a montovali díly do tanků a obrněných vozidel pro německou firmu Auto Union, A. G. Chemnitz. Proč však na konci války dostal Hans Cohen od tehdejšího německého ministra vnitra Himmlera důrazný rozkaz k demolici této továrny?

Dnes je zavalen pouze menší úsek chodeb pod Bídnicí, z čehož lze usuzovat, že se nacistům asi podařilo provést demolici jen neúplně (další část továrny odstřelila po válce i československá armáda). Kvůli blížícím se sovětským vojskům zřejmě neměli Cohenovy lidé času nazbyt. Přesto je zajímavý motiv jejich činu - vždyť u většiny tehdejších německých továren k něčemu podobnému nedošlo. Jaký byl tedy důvod demolice?

Výroba tajných raket?

Podle odborníka na problematiku továrny Richard, Romana Gazsiho, by mohlo jedním z cílů odstřelu být zametení stop po výrobě německých tajných zbraní, jejich paliva, nebo součástek. Zajímavé totiž je, že bývalá litoměřická továrna za války zdánlivě nelogicky patřila pod Jagerstab - německý štáb výroby pro stíhací letectvo!

Navíc v druhé polovině roku 1945 tu český štábní kapitán Jiří Růžička našel náplně do vojenských německých raket! Vyráběly se zde za přísného utajení také díly do nových letounů a raket, například V2? Vždyť raketová a letecká technika nacistů byla za války nejméně 15 let před světem! Leží v nedostupných chodbách u Litoměřic důkazy o ní?

Co prozradil agent?

Dalšími kandidáty na ukrytí jsou nacistické archívy nebo cennosti. Režisér Věrčák, který v osmdesátých letech minulého století točil o Richardu televizní dokument, mluvil s bývalým příslušníkem československé tajné policie StB, který mu řekl: "V padesátých letech (…) přijel do Prahy východoněmecký ministr vnitra Mielke a dal českému generálu Ripkovi seznam míst, kde by mohly být ukryté archivy, zlato, umělecké předměty. Já jsem ten seznam viděl, Richard tam je." Je tento výrok náznakem horké stopy?

Existují také svědectví bývalých vězňů, kteří na jaře 1945 viděli nosit členy SS do útrob Richarda bedny s neznámým obsahem. Co v nich bylo? Podle oficiálních informací to nikdo neví - do pečlivě zavalené části podzemí údajně nepronikli roku 1945 členové Rudé armády, později čeští vojáci, ani nikdo další. Mezi kdysi dostupným úsekem a zavalenými chodbami, stojí jako překážka desítky metrů tvrdého vápence. Navíc někteří svědkové tajemné demoliční akce byli zřejmě již v květnu 1945 zlikvidováni nacisty.

Co hledali na Sovinci nacisté?

Co hledali na Sovinci nacisté?

Obrazy, nebo gestapácký archív?

Německé ozbrojené síly uloupily během války z okupovaných zemí množství cenných předmětů, kterých se v roce 1945 zbavovaly. Mezi ty, o nichž se mluví v souvislosti s bývalou podzemní litoměřickou továrnou patří maďarské a belgické zlato, obrazy z Drážďanské galerie nebo ruská jantarová komnata.

Více nepřímých důkazů nás však vede k tomu, že zde mohly být zasypány archívy gestapa z Prahy, Brna a Českých Budějovic od konce roku 1943 umístěné v sudetských kasárnách v Terezíně. Druhou alternativou je archív velitele Hlavního říšského bezpečnostního úřadu Ernsta Kaltenbrunnera. Soubor písemností, obsahující seznam spolupracovníků gestapa, jeho utajených operací a seznam nacistických nepřátel, byl v Terezíně uložen od února 1943, avšak v roce 1945 kamsi zmizel. Je dodnes ukryt v temném severočeském podzemí?

Podívejte se, kde řádil nejslavnější český upír!

Podívejte se, kde řádil nejslavnější český upír!

České přízraky: Strážce děsivého tajemství

České přízraky: Strážce děsivého tajemství

Klíčová slova:
valka, lom, richard, přízrak, říše
 

Články odjinud