České přízraky: Strážce děsivého tajemství

České přízraky: Strážce děsivého tajemství
Sdílej
 
Z dálky je slyšet šumění větru v korunách stromů. Noční klid náhle ukonči podivný rachot a pravidelné zvuky lidských kroků obcházejících skupinku ležících lidí. Překvapení výzkumníci se probouzejí ze spánku a nevěří svým očím - lovecký salónek kolem nich je zcela prázdný. Nepohybuje se zde žádný člověk ani zvíře, přestože se odtud ozývá podivné lomození! Co se to děje?

Skupina badatelů tehdy spala v jedné z komnat hradu Houska na Kokořínsku. Na tajemném místě, o kterém se vyprávějí doslova hororové historky. Že na nich může něco být, potvrzuje i předchozí příběh osobně prožitý reportérkou a záhadoložkou Zdeňkou Vrzalovou.

Kde se čerti žení

Reportérka společně s dalšími lidmi na Housce přenocovala několikrát. A tajemné zvukové efekty zde všichni zúčastnění prý slyšeli opakovaně. Bylo by tomu tak, pokud by šlo o halucinace? Potvrzuje to teorii některých badatelů, že se zde odehrávají nevysvětlitelné fenomény, nebo dokonce nachází vstup do paralelních světů?

Strašidelné hrady: Komu straší ve veži a kde duch kazí fotky?

Strašidelné hrady: Komu straší ve veži a kde duch kazí fotky?

Ale vraťme se do minulosti. Jak mi potvrdil kastelán Ing. Miroslav Konopásek, záhadný je již vznik této středověké pevnosti. Není totiž známa doba jejího založení, ani její přesný účel. Nejčastěji se předpokládá, že byl hrad vybudován v letech 1270 až 1280 na příkaz českého krále Přemysla Otakara II., podle jiných historiků se to stalo o několik let později na příkaz šlechtice Hynka Berky z Dubé.

Podle dávné pověsti byl prý hrad postaven na místě praskliny ve skále - údajném vstupu do pekla, odkud vylézali čerti, duchové a další nelidské bytosti. "V kteréžto díře množství rozličných duchuov obývalo, kteříž pomalu více a více lidem tu obývajícím překážku činili," napsal v 16. století o této lokalitě kronikář Václav Hájek z Libočan.

Co ukrývají staré chodby?

Přehnané pověsti vem čert, ale s Houskou skutečně souvisí několik podivností. Nedaleko hradu se například nalézá zasypaný vstup kamsi do podzemí a další neprozkoumané chodby se podle mnoha badatelů prý nacházejí pod celým hradem a jeho okolí!

Může se v nich ukrývat cosi, kvůli čemu byl tento hrad postaven? Vždyť jeho čtvercový půdorys bez charakteristických obranných prvků mnohem víc než středověký hrad připomíná vězení, nebo pevnost, která má chránit cosi uvnitř! Otázkou zůstává, co vlastně...

Další pověst vypráví, že právě v tomto podzemí se prý skrývají mrtvoly podivných zrůd, které sem strážci hradu ukryli. Může mít toto tvrzení pravdivý základ? Podivné totiž je, proč kdysi na vcelku bezvýznamném hradě, patřícím kdysi českým králům, sídlili vždy dva významní čeští páni. Hlídali v útrobách hradu něco nebo někoho, kdo by ohrozil své okolí?

Podívejte se, kde řádil nejslavnější český upír!

Podívejte se, kde řádil nejslavnější český upír!

Může za to radiace?

Mohou tomu údajně nasvědčovat záhadné malby na stěnách hradní kaple - právě pod níž se má nalézat klíčová část tohoto podzemí! Na netradičních znázorněních rozeznáme jak kentaura, tak i archanděla Gabriela a Michaela. Zřejmě není náhoda, že Gabriel je v křesťanské symbolice považován za anděla smrti, zatímco Michael za bojovníka proti zlu! Proč se v této kapli prý tak často bojí zvířata? Vycítí snad instinktivně nebezpečí?

Podle racionálnějšího názoru vznikly ve středověku pověsti o zdejších zrůdách na základě radiace nebo jedovatých plynů, unikajících z podzemí. Obojí mohlo děsit a zároveň poškozovat místní středověké obyvatele, kteří pak vlivem mutací mohli vypadat jako zrůdy, jež zde byly možná drženy v zajetí. Anebo byl hrad tajným vězením pro královy odpůrce?

Brána temných světů

Fantastičtější teorie účelu hradu pak staví na údajných paranormálních jevech. Mají mezi ně patřit záhadné noční zvuky, podivné světelné objekty objevující se na některých snímcích z Housky, vyděšené chování zvířat, nebo pozorování přízračné postavy černého muže.

Podle některých záhadologů to prý dokazuje, že je pod hradem vstup do jiných - paralelních světů.  Má k tomu vést i jedno z možných vysvětlení názvu hradu, pocházející z keltského slova geastam (čte se gosca), což znamená brána! Existenci paralelních světů připouštějí již i dnešní fyzikové. Může tedy Houska být branou kamsi "jinam"?

České přízraky: Koho vyděsila rožmberská Bílá paní?

České přízraky: Koho vyděsila rožmberská Bílá paní?

České přízraky: Ukrývají Trosky klášterní poklad?

České přízraky: Ukrývají Trosky klášterní poklad?

Klíčová slova:
hrad, zahada, přízrak, houska
 

Články odjinud