Záhadné fotografie 2: Viděl Armstrong na Měsíci mimozemšťany?

Záhadné fotografie 2: Viděl Armstrong na Měsíci mimozemšťany?
Sdílej
 
Muž, sedící v řídícím středisku vesmírných letů v Houstonu, zvedá sluchátko telefonu. Zamyšlený výraz jeho tváře se mění na překvapený. Vědci z NASA se právě dozvídají o pozorování záhadné záře nad měsíčním kráterem Aristarchus spatřené německými astronomy. Tuto informaci ihned předávají posádce Apolla 11, jejíž dva členové se nacházejí na lunárním povrchu. Co vlastně tehdy, v červenci 1969, astronomové spatřili?

Velitel první úspěšné lunární mise - americký astronaut Neil Armstrong se ihned po obdržení zprávy podíval směrem ke zmíněnému kráteru. "Haló Houstone, dívám se na sever až k Aristarchu a vidím oblast, která je světlejší než okolí. Zřejmě jde o jakousi slabou záři," konstatuje udivený kosmonaut o tajemném světle. Pro vědce z NASA a astronomy však prý nejsou podobné úkazy ničím neobvyklým - a právě v okolí Aristarchu jsou pozorovány nejčastěji!

Záhadné zářící fenomény jsou nad povrchem Měsíce pozorovány již celá staletí. Mezi odborníky se pro ně dokonce vžil název transient lunar phenomenon (česky- krátkodobý měsíční jev). Jde o pojmenování vymyšlené britským astronomem Patrickem Moorem v polovině 20. století.

Bludičky nad Lunou

Jedná se o světla různé intenzity, barvy a polohy, objevující se občas nad některými částmi měsíčního povrchu. Že o vesmíru nevíme zdaleka vše dokazuje i to, že vědcům dosud není známa příčina jejich vzniku. "Pro jejich existenci hovoří velmi zřetelné symptomy, přesto však o nich víme velice málo. Přes mnohé teorie neznáme přesně ani původ, ani rozložení krátkodobých měsíčních jevů," konstatoval o nich Moore.

Tyto záhadné fenomény prý viděli již 18. června 1178 mniši z anglického Canterbury. Podle staré kroniky spatřili nad Měsícem jiskry a malé plamínky. Jde o vymyšlenou historku? Možná, jenže s podobnými hlášeními se od rozšíření dalekohledu v 17. století doslova roztrhl pytel.

Sopky, nebo plazma?

Například v dubnu 1787 pozoroval britský astronom William Herschel tři červeně svítící body nad tmavou částí Měsíce. Měsíční "bludičky" viděl v listopadu 1958 i uznávaný ruský astronom a astrofyzik Nikolaj Alexandrevič Kozyrev. Nad střední oblastí měsíčního kráteru Alphonsus se tehdy objevila intenzivní červená záře. Že nejde o optický klam, potvrdili i snímky ze simenského spektrografu.

V červnu 1931 astronomové dokonce nad Měsícem pozorovali světelné jevy podobné bleskům, jindy několik světelných bodů různé barvy. Obdobné úkazy byly později zaznamenány ještě desítkami jejich kolegů. Co bylo příčinou jejich vzniku?

Na tuto otázku se marně snažili najít odpověď i vědci ve 20. století. Podle časti astrofyziků může jít o projevy vulkanické činnosti. Jenže tato teorie má háček - na Měsíci nebyly zatím nalezeny žádné sopky! Podle jiných o projevy dopadu meteoritů na lunární povrch, záměnu s pozemskými družicemi, nebo úniky plynů z podzemí Měsíce, které se prý občas mohou vznítit.

Záhadné fotografie: Přistáli Američané vůbec na Měsíci?

Záhadné fotografie: Přistáli Američané vůbec na Měsíci?

Co pronásledovalo astronauty?

Žádná z těchto teorií však nedokáže zcela objasnit, proč se tato světla někdy desítky minut pohybují a během části pozorování prý výrazně mění barvy nebo svou velikost. Vysvětlením snad mohou být neznámé elektrostatické nebo plazmatické jevy, podobné kulovým bleskům. Vznikají podobné i nad měsíčním povrchem?

Ale vraťme se k americkým lunárním misím. Záhadné záře a svítící objekty mají nad povrchem Měsíce spatřit kosmonauti z misí Apollo s pořadovými čísly 11, 12, 14, 15, 17 i dalších. Podle nepotvrzených zpráv prý tyto zářící úkazy doprovázeli některé astronauty při přeletech Měsíce i na jeho povrchu.

Zvláštní je, že neurčitá světla nebo světelné body nalezneme i na několika snímcích z lunárních výprav. Mezi nejzajímavější patří fotografie s pořadovými čísly: AS11-40-5873 a AS11-40-5936 (Apollo 11), AS14-64-9114 (Apollo 14) a AS17-134-20469, AS14-67-9367 (Apollo 17). Jde pouze o hru slunečních paprsků a odrazů světel na čočce fotoaparátů, jak tvrdí NASA, nebo zachycení dodatečného osvětlení krajiny reflektory či záznam záhadných světelných fenoménů?

Šokující výpověď

Bylo snad s některými lunárními snímky dodatečně manipulováno, aby byla zakryta utajovaná fakta? Vždyť někteří astronauté a astronomové měli údajně na lunárním povrchu zahlédnout jasési struktury podobné umělým stavbám. Mohli spatřit projevy údajné mimozemské inteligentní rasy? Přestože jde většinou o neověřené zprávy, zřejmě je nelze zcela zavrhnout.

"Možná, že by nám Měsíc mohl něco povědět o existenci nějaké prastaré civilizace, která se nenachází na Zemi," pronesl kdysi velitel mise Apollo 17 Eugene Andrew Cernan. Proč tento střízlivý astronaut, stejně jako jeho kolega Edgar Dean Mitchell z Apolla 14 nebo Gordon Cooper z mise Gemini 5, naznačovali v rozhovorech možnost inteligentního života ve vesmíru? Viděli Američané na Měsíci něco, co je o těchto nevšedních názorech přesvědčilo, nebo jde pouze o nafouknutou bublinu?

Expedice Brazilia Encantada 2009: Našli Češi stopy neznámé civilizace?

Expedice Brazilia Encantada 2009: Našli Češi stopy neznámé civilizace?

Komiksová kniha Death Note: Může teror stvořit lepší svět?

Komiksová kniha Death Note: Může teror stvořit lepší svět?

Klíčová slova:
NASA, mesic, fotografie
 

Články odjinud