České přízraky: Zjevují se na Křivoklátě duše mrtvých lidí?

České přízraky: Zjevují se na Křivoklátě duše mrtvých lidí?
Sdílej
 
Měsíční světlo ozařuje vrcholky křivoklátských lesů, stejně jako devět staletí předtím. Podobně dávná je i historie hradu, po němž se pozdě v noci prochází průvodkyně Barbora Petrlová. Mladá žena náhle strne – zahlédne prý totiž bledou lidskou postavu, stojící na balkóně u hradní kaple. Průvodkyně se k ní rozeběhne, avšak balkón nalezne zcela prázdný!

Mrazivá příhoda ze třicátých let minulého století je o to podivnější, že Petrlová prý našla dveře vedoucí na balkón zamčené! Jak by z něj mohl tak rychle uniknout zloděj, nebo jiná nepovolaná osoba?! Vzhledem k tomu, že záhadné jevy zaznamenalo na Křivoklátě i několik dalších lidí, nelze její vyprávění jednoduše odsoudit jako vymyšlené.

„Naprosto zřetelně jsem slyšel, za doprovodu tří svědků, jak v půdních prostorách kdosi procházel hradem a vláčel za sebou cosi jako okovy. Původně jsme si mysleli, že nám někdo vlezl na půdu, a tak jsme tam rychle běželi. Všude byla centimetrová vrstva prachu a po nikom ani stopa. Asi za dvě hodiny se ten úkaz opakoval, ale zvuk šel z opačného směru,“ popsal své podivné zážitky z Křivoklátu Tomáš Bednařík.

Kdo procházel zdmi?

Tento odborník na křivoklátské pověsti a dějiny, působil v sedmdesátých a osmdesátých letech 20. století na bývalém královském sídle jako archivář. Při zážitku z roku 1992 si Bednařík navíc společně s  tehdejším kastelánem Lubomírem Junkem a údržbářem Františkem Maršíkem uvědomili, že tajemný chodec by při své cestě musel projít několika zdmi! Jak je to možné vysvětlit?

Děje se na hradě nad Berounkou cosi, na co je dnešní věda krátká? Vždyť podivné fenomény se prý často odehrávají také v bývalém hradním vězení, nacházejícím se v přízemí jižní části Křivoklátu. Kromě toho, že zde mnozí návštěvníci trpí nepříjemnými pocity, na zatuchlou kobku nerada vzpomíná jedna z uklízeček.

 

Strašidla v kobce?

Paní Jiřinu zde jeden listopadový den v roce 1996 zastihl velmi zvláštní pocit. Zatočila se jí hlava a údajně měla pocit, že jí kdosi sevřel hrudník. Začala se dusit a z posledních sil se doplazila k východu. V té chvíli nepříjemné pocity náhle přestaly.

Byla to jen náhoda? Vždyť v tomto vězení - zejména během vlastnictví hradu Habsburky v 16. století (i později), trpělo mnoho lidí. Mezi mnoha tak proslavené osobnosti jako anglický alchymista Edward Kelley, nebo biskup jednoty bratrské Jan Augusta. Zanechali zde tyto zlé události stopu, kterou vnímají někteří citliví lidé?

 

Captain America se vrhá do pestrobarevné akce

Captain America se vrhá do pestrobarevné akce

Kastelánův nechtěný let

Projevy neznámých křivoklátských sil jsou prý občas mnohem hmatatelnější a dobře zdokumentované. Bývalý kastelán Junek vedl roku 1980 noční prohlídku, určenou patnácti odborníkům. Při ní jim v hradní kapli vyprávěl o oltáři, na němž je zobrazena Panna Marie. Během výkladu také zažertoval, že Marie vypadá na obraze jako těhotná. To však neměl dělat!

Podle zúčastněných svědků, mezi nimiž nechyběl ani český spisovatel Miroslav Ivanov, Junka jakási neznámá síla přehodila přes ohrádku oltáře. Tomu se naštěstí nic nestalo, ale byl stejně šokovaný, jako všichni přítomní experti. Co Junka tehdy doslova vrhlo vzduchem?

 

Duchové dávno zemřelých?

Možná to byl projev stejných neznámých jevů, jichž se prý bál Junkův pes. Ten pravidelně odmítal vstoupit do některých částí hradu, především na schody vedoucí k velké věži. Vycítil snad jakési neznámé nebezpečí, které poznají pouze zvířata?

Někdejší královský hrad Křivoklát, rozšířený kdysi na příkaz českého krále Přemysla Otakara I. v mohutnou pevnost, totiž zažil mnohé neblahé časy. Kromě již zmíněného období, kdy sloužil jako žalář, také několikrát vyhořel. Bloudí v jeho zdech duše tragicky zemřelých lidí, působí zde jakési neznámé síly, anebo jde pouze o podivnou shodu okolností a bujné fantazie?

 

České přízraky: skrývá továrna Richard maďarské zlato?

České přízraky: skrývá továrna Richard maďarské zlato?

Díky Autům se tablet změní na virtuální hřiště

Díky Autům se tablet změní na virtuální hřiště

Klíčová slova:
tajemstvi, zahady, prizraky, krivoklat
 

Články odjinud