Recenze: Joker se vražedně směje

Recenze: Joker se vražedně směje
Sdílej
 
Komiks o návratu nejděsivějšího batmanovského padoucha je hutným a krutým příběhem, který se čte jen na vlastní nebezpečí. Ale rozhodně stojí zato.

 

Recenze: Batman má syna, který se s tím vůbec nepáře

Recenze: Batman má syna, který se s tím vůbec nepáře

 

Nikdo neví, jak to dokázal. Je to… no ano, je to šílené. Ale je to pravda. Joker byl propuštěn z blázince a vrací se do Gothamu. Do města, které mu kdysi patřilo, ale v němž si malé podrazácké krysy i velcí hráči rozdělili Jokerovo panství. A on ho chce zpátky. Společně se svým řidičem Johny Frostem se vydává na noční jízdu a za ním zůstávají mrtvoly, vypálené bary a gorily v Zoo se samopalem.

Dárek filmu Temný rytíř

Je třeba říct, že Joker je jakýmsi krokem stranou. A nejen tím, že hlavním hrdinou je padouch a Batman se objeví až v samotném závěru. Vizuálně vám bude určitě povědomý. Malíř Bermejo pojal Jokerovu podobu  jako svého druhu dárek filmu Temný rytíř. Hlavní rozdíl oproti jiným batmanovským příběhům je ale ve scenáristovi.

Brian Azzarello je totiž velký milovník temného žánru noir často spojovaného s detektivkami. Stačí se podívat na jeho autorskou sérii 100 nábojů. A i když Batman vychází ze stejných kořenů jako zmíněný žánr, přece jen se časem dostal někam jinam. Azzarello ho tedy čapnul za pláštěnku a dotáhl ho zpátky.

 

Smrt je nejlepší pointa vtipu

Vítejte ve světě temných uliček, kde se tím největším morálním bahnem brodí zkrachovalé existence nebo zkorumpovaní policisté a kde slunce svítí jen ze zašlých plakátů cestovních kanceláří. Nosí se tu jen pršipláště a šátky se znakem gangu, ohřát se můžete jen z placatice nebo z oharku cigarety. Pokud vám jí někdo zrovna netípe o ksicht.

Takový příběh s sebou nese nějaké ty jistoty: co se může pokazit, se pokazí a hodně. Ošklivým lidem se budou dít ošklivé věci. Zvláště když Joker je opravdu maniak, který považuje smrt za nejlepší pointu vtipu. A on vtipy rád.

Jokerovo řádění sledujeme očima nedůležitého grázla, která si nejprve myslí, že tady a teď je jeho lístek do lepších kruhů. Brzy ale zjistí, že se dostal do smrtícího vodního víru a půjde ke dnu. Osedlal si tygra a teď na něm musí se zběsilým šklebem jet o závod.

Na vrcholu potravního řetězce

Jízda pánů Azzarella a Bermeja je parádní. Každá stránka ukrajuje chvilku k neodvratnému špatnému konci všech zúčastněných. A každá stránka ukazuje, jak špinavé a beznadějné může být moderní velkoměsto.

Za obzvláště vypečené ovšem považuji zpodobnění dalších batmanovských padouchů. Dočkáme se Croca, Tučňáka a Two-Face. A všichni jsou stylizováni do gangsterských bossů, mají minimum nelidských schopností a deformací, ale o to černější duši.

Azzarello prostě očistil batmanovský svět od zbytečností a vrátil se ke kořenům. Gotham je nemocný a tou nemocí je většina jeho obyvatel. Joker je jen na vrcholu potravního řetězce, je tou poslední kapkou, která donutí zdravé lidi prohlédnout. Pokud tedy nějací zdraví lidé zůstali. Joker je hutný a krutý komiks. Čtěte ho na vlastní nebezpečí, i když rozhodně stojí za to.

 

90%

 

+ Temný a šílený výlet do smrtelně nemocného města Gotham.

- Záleží na vašem vkusu, jestli máte Batmana raději „barevnějšího“.

 

Joker

Brian Azzarello, Lee Bermejo, 128 str., 399 Kč, Crew 2012

www.bbart.cz

 

 

Batman versus Wolverine: Dva drsňáci proti sobě!

Batman versus Wolverine: Dva drsňáci proti sobě!

Vietnamský Batman nebo kutil na vlastním Batpodu?

Vietnamský Batman nebo kutil na vlastním Batpodu?

Temný rytíř má rád Lego: Batman v prvním filmu

Temný rytíř má rád Lego: Batman v prvním filmu

 

Články odjinud