7 nejdivnějších měst na světě

7 nejdivnějších měst na světě
Sdílej
 
Ostrov Hašima, který inspiroval základnu padoucha z bondovky Skyfall, není jediným divným městem na světě. Přidali jsme k němu dalších 6.

 

Skutečný opuštěný betonový ostrov ze Skyfall

Skutečný opuštěný betonový ostrov ze Skyfall

 

Neft Dašlari •  archiv

Neft Dašlari

Sovětský svaz se rozhodl v roce 1945 vytvořit gigantickou ropnou těžební plošinu u pobřeží Ázerbájdžánu. A jak se objevovala nová ložiska, Sověti jenom na plošinu připevňovali nové a nové bloky domů a těžařských zařízení.

Město existuje dodnes. Stojí tam paneláky, školy, knihovnu, restaurace, hotely a kulturní dům. Neft Dašlari má ale jeden problém: jeho části jsou dost staré, reziví a město se rozpadá. Jenže ložiska jsou stále bohatá a místní obyvatelé, kterých je 5 000, odmítají odejít.

 

Opevněné město v Kowloonu •  archiv

Opevněné město v Kowloonu

Stávalo ve čtvrti Hong Kongu. Dnes už jej nenajdeš, protože se čínská a britská společná vláda po desetiletích rozhodla, že bude lepší jej srovnat se zemí. Proč? Inu, bylo to místo, kde by nejdrsnější zločinci světa dostali strach a nechali se dobrovolně zatknout. Jenže by nebylo kým.

Vojenská pevnost se po druhé světové válce stala místem, kam prchali lidé bez domova a vytvořili zde obrovskou zločineckou komunitu, kam se neodvážili policisté ani armáda. V 70. letech zde operovaly klany Triád a policie začala dělat nájezdy v počtu stovek mužů.

Během deseti let zabavila police dvě tuny opia. Tím se oslabila moc Triád a do města se dostala dokonce elektřina, zdravotnické služby a školy. V roce 1994 došlo na plánované zbourání celého komplexu, který i přes změny zůstal centrem zločinu. Dnes na jeho místě najdeš park.

 

Manšíjat Násir •  archiv

Manšíjat Násir

Část Káhiry, která připomíná velkou skládku, v níž někdo udělal ulice. Jde ale o městskou část, která se stala onou skládkou cíleně. Žije zde totiž klan koptských křesťanů jménem Zabbalín. A ten se specializuje na třídění a likvidaci odpadu.

Protože Káhira je obrovské město, odpadu je neskutečné množství a rodiny, které zde žijí se tím v poklidu uživí. Pokud netřídí, odpad likvidují. Mnohé rodinné podniky tak mají stáda až stovky prasat, která požírají veškerý možný nepořádek. Egyptská vláda se před pár lety rozhodla, že likvidaci odpadu zcivilizuje a dala kontrakt zahraničním firmám. Ty následně opět najaly Zabbalín a ten dělá stejnou práci jako po dlouhá léta.

 

Ostrov Mijake •  archiv

Ostrov Mijake

A zpátky do Japonska. Nevěřil bys, co dokáže člověk udělat ve jménu vědy...a peněz. Mijake je ostrov s vlastním vulkánem. Ten sám by mohl být nebezpečný, ale co, „dlouho nebouchl, tak proč by měl teď“ říkají si místní obyvatelé. Jenže vulkán není ten problém. Tím jsou sirné výpary vycházející z vulkánu a dosahující hladiny, která člověka zabije.

A přesto zde lidé žijí. Jenom musí u sebe nosit plynové masky. Neustále. Zazní alarm a oni si je musí nasadit. Ale stejně se neodstěhují. Jejich rodiny tu žijí desetiletí i déle a vláda jim platí pravidelnou gáži za to, že umožňují studium vlivu těchto přírodních podmínek na lidský organismus.

 

Centralia •  archiv

Centralia

Znáš hororové hry a filmy Silent Hill? Tak právě městečko Silent Hill má předobraz v americké Centralii. Ta byla do roku 1962 poklidnou kolonií horníků a jejich rodin, které uživil místní uhelný důl. Obrovský uhelný důl. Jenže pak někdo zapálil u jednoho z domů odpadky. Nic velkého. Ale od malého požáru vzplála malá uhelná žíla a od ní zásoby uhlí.

Nejprve se nezdálo, že to bude větší problém. Jistě, ve městě se neudržel sníh a půda byla natolik zahřátá, že na ní šlo pěstovat i v zimě. Pak ale začaly vysychat zdroje vody a následně se začala propadat půda do vyhořelých prostor. V roce 1981 byla město po podobném propadu a vypuštění jedovatého plynu evakuováno a je dnes zcela opuštěné - až na pár fanatiků, kteří odmítají navzdory nebezpečí odejít. Mimochodem, požár v podzemí bude hořet ještě tak dalších 250 let.

 

Thames Town •  archiv

Thames Town

Je to na první pohled normální anglické městečko. Gotický kostel, klasické domy z červených cihel, tradiční náměstí a samozřejmě i hospůdka. Žije zde deset tisíc lidí a určitě by spousta z nich nosila klasické anglické oblečení. Má to jeden háček. Thames Town se nachází v Číně, čtvrt hodiny jízdy od Šanghaje.

Bydli tu samozřejmě Číňané, kteří si za tuto možnost bydlet v městě z jiného kontinentu pořádně zaplatili. Jsou tu dvojjazyčné školy, možnost zabavit se klasickými britskými hobby a prostě - je to klasické anglické městečko. Jen je plné Číňanů a nejstarší budova byla postavena teprve před pár lety.


Hašima •  archiv

Ostrov Hašima

Někdy se mu také říká Gunkadžima, tedy Bitevní loď, protože při pohledu z letadla připomíná právě tu. Najdeš jej na zápas od japonského pobřeží a lidé tady žili až od roku 1887. Společnost Mitsubishi zde vybudovala doslova umělý ostrov na základech podmořské hory.

Ostrov sloužil jako základna pro rozsáhlou podmořskou těžbu uhlí. Vznikly obrovské bloky paneláků pro dělníky a vytvořila se tak jedna z nehustěji osídlených oblastí světa. V 60. letech, ale Japonsko přestalo potřebovat tolik uhlí a v roce 1974 byl ostrov opuštěn. Hašima inspirovala základnu padoucha z bondovky Skyfall.



10 her, kvůli kterým musíš mít pod stromečkem Xbox

10 her, kvůli kterým musíš mít pod stromečkem Xbox

Iron Man 3 má nové fotky. Je to on? (Není!)

Iron Man 3 má nové fotky. Je to on? (Není!)

10 NEJ MMORPG: Zahrej si

10 NEJ MMORPG: Zahrej si

Klíčová slova:
ulet, vychytavka, mesta, vycet
 

Články odjinud