Recenze: Bleach 4 je jako reality show

Recenze: Bleach 4 je jako reality show
Sdílej
 
Předchozí Bleach byl temný, ale ten čtvrtý je jako jedna velká komedie. Do města dorazila reality show a hlavní hrdina bude muset žehlit.

 

Recenze: V Bleach 3 se jde s mečem na ryby

Recenze: V Bleach 3 se jde s mečem na ryby

 

Jestliže byl předchozí Bleach temný, ten čtvrtý je jedna velká komedie. Varovat by nás ostatně mohlo už to, že první kapitola je věnována plyšákovi Konovi. Ten podstoupí strastiplnou cestu, vedle které je ta Kukyho jen slaboučkým odvarem. Šílený Ičigo! Fotbalistky! Mop na toalety! Spousty dospívajících dívek a zvrácené šatečky pro plyšáky!

Konův minipříběh je ale samozřejmě jen předkrm. To hlavní přichází až s Donem Kanondžim - charizmatickým exorcistou nového století. Hvězda televizní show, kterou sleduje každý čtvrtý Japonec - jinými slovy, všichni Ičigovi spolužáci a kamarádi - má přijet do města. Všichni jsou nadšení, jen Ičigo si brblá, protože si o Donovi myslí své. Jenže se ukáže, že Don není zas až takový šarlatán. Jen prostě neví, co dělá, takže osvobodí obzvláště nebezpečného hollow.

Vyvrhelem ve školní lavici

Tentokrát se autor Tite Kubo vyřádil. Don Kanondži je prostě typický japonská televizní hvězda, takže je jen dobře, že je manga černobílá, protože jinak by na jeden jeho obrázek zemřely všechny pastelky ve státě. Navíc má tenhle charizmatický exorcista sklony k brutálně cool angličtině („Smelz lajk bed spirit!“) a ve finále prohlásí Ičiga za svého učedníka.

Humor čtvrtého Bleache jde ale daleko za pouhou výstřednost. Ičigo se na okamžik stává vyvrhelem ve škole, kde většina jeho spolužáků napodobuje Kanondžiho gesta a dikci. A když se situace uklidní, tak se zase ukáže, že Ičigo se někdy i docela dobře učí. Humor založený na „(ne)šprtání“ má v Japonsku posedlém výkonností a výsledky svou tradici a umí být i dost krutý. Bleach to však nijak nehrotí a spoléhá hlavně na sympatické postavy v sympaticky absurdních situacích.

 

Bleach 4 •  Crew

Prostor má křoví

Velká výhoda tentokrát je, že prostor dostanou právě Ičigovi spolužáci, kteří zatím tvořili spíš „křoví“. Třeba Orihime Inoue nebo Chad (pořád toho moc nenamluví, ale i v tom je jeho kouzlo). Jinak se ale pochopitelně dočkáme i tradičních bitek s monstry a špičkování s Rukiou. A na závěr přijde i titulní Quincey Archer, co Ičiga „hejtuje“.

Ovšem proč a co to bude znamenat, to si budeme muset počkat do dalšího dílu. Každopádně to ale slibuje další prohloubení mytologie této mangy a některé povedené obrazové vychytávky. Jak napovídá jeho jméno, Quincey je ztraceně dobrý lučištník, což vyžaduje úplně jinou dynamiku a choreografii akčních scén. Nu, budeme se těšit za dva měsíce! 

 

80%

 

+ Zatím nejvtipnější díl mangy Bleach

- Takovýhle otevřený konec je zabiják!

 

Blech 4: Quincy Archer Hates You

Tite Kubo, 192 str., 189 Kč, Crew 2012

www.crew.cz

 

 

Recenze: Joker se vražedně směje

Recenze: Joker se vražedně směje

Recenze: Štěky Broka Špindíry

Recenze: Štěky Broka Špindíry

Recenze: Captain America z Avengers zemřel

Recenze: Captain America z Avengers zemřel

 

Články odjinud